Premiera pentru Ford. Edge facelift va fi dotat cu tractiune integrala controlata de INTELIGENTA ARTIFICIALA

Premiera pentru Ford. Edge facelift va fi dotat cu tractiune integrala controlata de INTELIGENTA ARTIFICIALA
  • Ford Edge facelift va avea o tractiune integrala inteligenta
  • Aceasta va fi controlata de Inteligenta Artificiala
  • Totul pentru o aderenta mai buna si un consum scazut de combustibil
Distribuie pe Facebook

Ford anunta mai multe imbunatatiri pentru modelul Edge si Edge ST facelift, printre care si un sistem de tractiune integrala controlat de inteligenta artificiala, o premiera pentru brand-ul din Dearborn.

Cea de-a doua generatie Edge, si singura disponibila in Europa, a fost lansata in 2015 iar la inceputul acestui an reprezentantii brand-ului american au anuntat ca in 2019 SUV-ul va primi un facelift. Pe langa imbunatatirile estetice obisnuite, Edge va veni si cu cateva noutati tehnice, iar una dintre ele este o premiera pentru Ford.

Ford Edge Vignale

Este vorba despre un sistem de tractiune integrala botezat All-Wheel-Drive Disconnect si, implicit, va fi disponibil pe toate versiunile Edge sau Edge ST cu tractiune 4x4. Insa ce are acest sistem atat de special? Ei bine, este controlat de Inteligenta Artificiala pentru aderenta maxima si un consum scazut de combustibil.

Ford Edge Vignale

Principiul de functionare este destul de simplu. Pe scurt, sistemul primeste date de la numerosi senzori, de la ABS sau de la Controlul Tractiunii, iar pe baza acestor date decide daca este nevoie de tractiune integrala sau nu. Schimbarea de la tractiune 4x2 la 4x4 se face aproape instant, fara ca cel de la volan sa-si dea seama.

Ford Edge Vignale

Mai mult decat atat, acest sistem citeste temperatura exterioara si stie daca masina tracteaza vreo remorca sau nu. Toate aceste variabile sunt monitorizate constant, iar sistemul proceseaza datele si ia decizia in numai 10 milisecunde.

Ford Edge Vignale

"Conceptul este destul de simplu, executia este cea care ne-a ridicat mai multe probleme. Schimbarea de la 4x4 la 4x2 trebuie sa fie rapida si suficient de discreta incat clientul sa nu-si dea seama. Este ca si cum tu sau eu am putea decide dinainte ce haine sa purtam bazandu-ne pe prognoza meteo, unde mergem, ziua sau luna din an sau doar uitandu-ne pe geam," a precizat Scott Beiring, inginer in cadrul Ford.

Ford Edge Vignale

Tot pentru un consum de combustibil cat mai redus, Ford Edge facelift va beneficia de un sistem de recirculare a gazelor de esapament, de un altul care intrerupe fluxul de combustibil catre motor atunci cand masina decelereaza sau de un sistem care foloseste caldura emisa de motor pentru a incalzi mai rapid cutia de viteze.

Ford Edge Vignale

In aceste conditii, Ford declara un consum urban de 11 litri/100 de km, unul extraurban de 7l/100 de km si unul combinat de 10l/100 pentru Edge facelift cu tractiune integrala.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Ford Edge Vignale
mai multe