Primul autoturism zburator cu drept de circulatie este pe piata

Primul autoturism zburator cu drept de circulatie este pe piata
  • Pretul acestei masini este de 279.000 de dolari
  • Terrafugia are un motor de 100 cp
  • In Statele Unite este masina legala de sosea
Distribuie pe Facebook

Nu este o gluma. Terrafugia a lansat modelul Transition, primul automobil zburator din lume care are toate actele in regula pentru a fi considerata masina legala pentru sosea. Dar si pentru zbor!

Terrafugia este o companie din Statele Unite specializata pe crearea de masini zburatoare. Adica autoturisme cu care poti merge la piata, dar cand te plictisesti, poti decola cu ele de pe o pista de aeroport. Daca pana acum au fost doar concepte si prototipuri, iata ca acum, compania a prezentat lumii modelul Transition in cadrul unui eveniment aviatic din Wisconsin.

Avionul-Masina este dotat cu un motor economic Rotax 912iS de 100 cp care merge pe benzina obisnuita de la pompa. Acelasi motor angreneaza si rotile cand masina este la sol, dar si elicea cand aceasta se transforma in avion. Toate sistemele de siguranta de pe o masina se regasesc si pe Terrafugia Transition. Si aici ne referim la 2 airbaguri, centuri de siguranta, sisteme de semnalizare. Iar volanul se transforma in maneta de avion, in timp ce la interior se regasesc absolut toate dotarile necesare unui aparat de zbor.

Terrafugia

Terrafugia are 2 locuri, dar si un portbagaj in care intra chiar si un set mare de golf. In rest, este o masina ca oricare alta, cu faruri si toate sistemele necesare omologarii pentru strada. Si aceasta masina zburatoare este omologata, atat pentru circulatia pe sosea, cat si pentru zborul de agrement.

Pe partea de avionica, Terrafugia are si optiunea instalarii unei parasute, asa cum au mai toate avioanele de mici dimensiuni din zilele noastre. Asadar, zborul este sigur si economic. Pentru ca avionul are o raza de 660 km plus o rezerva de 30 de minute, consumand numai 18,9 litri pe ora in regim de zbor. Pe sosea, motorul de 100 cp este economic si sustrage din rezervorul de 87 de litri numai 6,7 litri la fiecare 100 km parcursi.

Terrafugia

Alte trasaturi ale masinii cu aripi sunt usile de tip auto, la fel si scaunele si bordul. Vehiculul are pedale de franare si acceleratie ca oricare alta masini, iar tractiunea este pe rotile din spate. Aripile sunt pliabile mecanic, la buton. Cu aripile pliate, Terrafugia are o inaltime de 2 metri, putand intra in orice garaj. Are o latime de 2.3 metri ca si autoturism, si 8 metri latime cand se transforma in avion. Lungimea este de 6 metri in ambele cazuri.

Daca exista doritori pentru masina zburatoare, un vehicul ideal pentru Romania, pretul este de 279.000 de dolari. Deja se poate depune un avans returnabil de 10.000 de dolari, iar comenzile se vor onora in cursul anului viitor.

TerrafugiaTerrafugiaTerrafugia

Terrafugia Transition pare o solutie reala a unei probleme vesnice. Daca vremea este urata, mergi cu masina. Cum se insenineaza, te ridic in aer si zbori drept acolo unde trebuie sa ajungi. Intretinere ieftina si costuri reduse de utilizare. Ce ai putea sa-ti doresti mai mult? Sa decolezi de la Baneasa, sa aterizezi langa Constanta si parchezi masina pe faleza in Mamaia. Totul, extrem de repede, pentru ca viteza de croaziera in aer este de 160 km/h. Cine nu ar vrea asa ceva?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Terrafugia
mai multe