A fost candva cea mai rapida masina de pe strazi. Test de acceleratie cu supermasina care a atins 349 km/h in anii '90

A fost candva cea mai rapida masina de pe strazi. Test de acceleratie cu supermasina care a atins 349 km/h in anii '90
  • A fost candva cea mai rapida masina de pe strazi
  • Test de acceleratie cu supermasina care a atins 349 km/h in anii '90
Distribuie pe Facebook

Impresionanta reusita a ramas in picioare vreme de cativa ani, pana la aparitia extremului McLaren F1.

O motorizare cu sase cilindri in V si doua turbine, cuplata la o transmisie manuala cu cinci rapoarte si un sistem de tractiune spate. Nimic special sau major pentru anul 2021, mai ales daca punem la socoteala si cei doar 550 de cai putere ai unitatii cu o capacitate de 3.5 litri.

In urma cu aproape 30 de ani insa, cu o astfel de configuratie puteai avea cea mai rapida masina de pe strazi, dupa cum ne-au demonstrat britanicii de la Jaguar si a lor spectaculoasa supermasina XJ220.

Scoasa in teste la inceputul anilor 1990, aceasta a reusit sa accelereze pana la o viteza maxima de 341.7 kilometri pe ora. Dar sefii companiei din Regatul Unit nu s-au multumit cu performanta respectiva, ci au sperat la un 220 de mile pe ora, dupa numele produsului lor.

Drept urmare, britanicii de la Jaguar au organizat ulterior o noua serie de incercari cu supermasina XJ220, finalizata insa cu un rezultat similar celui anterior, motiv pentru masina avea sa sa fie modificata.

Cresterea turatiei maxime si inlaturarea catalizatoarelor au facut ca valoarea din dreptul vitezei de top sa urce pana la 349.4 kilometri pe ora. Valoare care avea sa fie inscrisa si in Cartea Recordurilor, impresionanta reusita ramanand in picioare pana la aparitia lui McLaren F1.

Una dintre cele mai rapide masini ale planetei, chiar si atunci cand este comparata cu produsele din ziua de astazi, supermasina Jaguar XJ220 a revenit, anterior, pe buzele tuturor, datorita show-ului Top Gear.

Aceasta a fost scoasa recent in teste, cu fostul jucator de crichet Freddie Flintoff la volan, provocarea primita din partea celebrei emisiuni constand in atingerea unei viteze maxima de 200 de mile pe ora. Ceea ce echivaleaza cu nici mai mult, nici mai putin de 321.8 kilometri pe ora.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 23 Februarie 2021