Creatorul celebrului McLaren F1 lanseaza o super masina cu motor V12 si ventilator pentru aerodinamica imbunatatita

Creatorul celebrului McLaren F1 lanseaza o super masina cu motor V12 si ventilator pentru aerodinamica imbunatatita
  • Murray este creatorul legendarului McLaren F1
  • T.50 urmeaza sa fie cea mai avansata masina de strada
  • Ventilatorul creste apasarea la sol
Distribuie pe Facebook

Gordon Murray, cel care a creat celebrul McLaren F1, a publicat prima imagine cu super masina dezvoltata de compania care ii poarta numele. Lansarea primului prototip este programata pentru luna mai a anului viitor.

In sezonul 1978, campionatul mondial de Formula 1 avea sa prezinte lumii intregi un monopost neobisnuit, cu un ventilator montat in spate care crestea exponential apasarea la sol. Numele lui era Brabham BT46B, a fost pilotat intr-o singura etapa de Niki Lauda, pe care a si castigat-o, si poarta semnatura geniului Gordon Murray.

Gordon Murray T.50

Zece ani mai tarziu, acelasi Murray desena o masina sport cu trei locuri si i-a propus celebrului Ron Dennis de la McLaren sa o construiasca pentru a fi cea mai buna masina de strada.

In 1992, in ziua de 28 mai, avea sa fie prezentat legendarul McLaren F1. O super masina cu motor V12, dezvoltat special pentru aceasta masina de BMW, care atunci cand a fost testata pe circuitul de la Nardo - sub forma de prototip, cu mai putini cai putere- a reusit sa atinga o viteza impresionanta de 372 km/h. Se intampla in 1993.

Gordon Murray T.50

Derulam pe repede inainte pana in prezent cand Murray, acum in varsa de 73 de ani, mai vrea sa zguduie inca o data lumea auto cu o masina desenata in stilu-i caracteristic. Botezata T.50, aceasta se vrea a fi cea mai avansata si aerodinamica masina de strada lansata vreodata.

Gordon Murray Automotive a publicat prima imagine cu aceasta super masina si primul lucru pe care il observam este ventilatorul cu diametrul de 400 de milimetri instalat in spate pentru o aerodinamica mai buna.

Pe scurt, acest ventilator creste viteza aerului care curge pe sub masina si il forteaza prin niste fante speciale care fac parte din difuzorul de aer. Masina va avea sase moduri aerodinamice diferite iar in modul High-Downforce acest sistem creste apasarea la sol cu 30 de procente.

Gordon Murray T.50

Ca tot suntem la capitolul design, T.50 va pastra o caracteristica specifica McLaren-ului F1 si anume configuratia cu trei locuri.

Ca si unitate de propulsie a fost ales un V12 de 3.9 litri Cosworth care ar urma sa dezvolte 650 CP si 450 Nm cuplu. Asta intr-o masina care cantareste numai 980 de kilograme. In plus, acest V12 se va tura in 12.100 de rotatii pe minut.

In modul V-Max, motorul termic va fi ajutat de un starter generator la 48 volti sa dezvolte 700 de cai putere.

Gordon Murray T.50

T.50 urmeaza sa fie testat acum in tunelul de vant al celor de la Racing Point (echipa de Formula 1) iar prezentarea unui prototip este programata pentru luna mai a anului viitor. Primele exemplare finalizate vor fi predate clientilor de-abia in ianuarie 2022.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 11 Decembrie 2019