Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez
Combinand exclusivitatea cu niveluri exceptionale de dinamism, modelul Infiniti FX Vettel Edition este o masina de serie care ocupa o pozitie unica pe piata auto globala: masina a fost inspirata de detinatorul titlului mondial de Formula 1 si a fost dezvoltata in colaborare cu el.
Distribuie pe Facebook
Cel mai puternic si scump Infiniti construit vreodata este rezultatul dorintei lui Sebastian Vettel de a crea un FX mai precis si mai agil decat varianta standard, care sa dispuna de caracteristici aerodinamice, estetice si tehnice personalizate, inspirate din Formula 1. A fost un aspect vital ca masina sa atinga aceste obiective pastrand echilibrul dintre toate elementele care tin de conducerea masinii, conservand ADN-ul de masina sport, care reprezinta esenta fiecarui model FX.
Emblemele "Vettel" dovedesc lumii cat de multumit este de rezultat dublul campion mondial al echipei Red Bull Racing, insa acestea nu pot decat sa sugereze implicarea sa totala in acest proiect. Sebastian Vettel a jucat un rol esential in dezvoltarea masinii, de la stadiul de concept pana la inceperea productiei de serie. Ca parte a echipei de testare, a oferit sugestiile esentiale de care aveau nevoie inginerii pentru a transforma in realitate viziunea sa despre masinile sport.
Sebastian Vettel continua sa fie un element central al proiectului FX Vettel, participand la evenimentul VIP organizat pentru cele 150 de persoane care vor fi alaturi de el intr-unul dintre cele mai exclusiviste cluburi auto.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Printre experientele pe care banii nu le pot oferi se pot numara invitatiile VIP la evenimente exclusiviste, lectii de pilotaj de la cei mai buni piloti, sesiuni intr-un simulator F1, experiente ca pasager intr-o masina F1 cu trei locuri, sesiuni de drive test unice si una dintre cele mai memorabile festivitati cu ocazia predarii primelor masini in martie 2013. Proprietarii pot urmari in ce stadiu de productie se afla masina lor pe dispozitive iPad personalizate oferite gratuit, care se vor dovedi utile si atunci cand vor dori sa inregistreze cele mai importante momente ale experientei lor FX Vettel Edition.
Fiecare model Infiniti FX Vettel Edition este propulsat de un motor V8 de 5 litri, aspirat natural, de 420 CP, care ofera performante de varf echilibrate pe toata plaja de viteza, pana la 250 km/h (viteza maxima). Masina accelereaza de la 0 la 100 km/h in 5,6 secunde.
Mai usor si mai aerodinamic, cu o deportanta mai mare la viteze mari, modelul FX Vettel Edition utilizeaza acelasi tip de fibra de carbon ca monoposturile de Formula 1 Red Bull Racing, echipa cu care Infiniti a incheiat un parteneriat, iar interiorul dispune de tapiterie Alcantara(r), conform dorintelor lui Sebastian Vettel.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Modelul Infiniti FX Vettel este disponibil numai in culoarea Moonlight White, pretul incepe de la 120.000 de euro (in functie de tara), iar spoilerul spate din fibra de carbon este disponibil ca optiune suplimentara.

ISTORIC

Aflat la varful gamei Infiniti, modelul crossover cu o productie strict limitata reprezinta implinirea visului lui Sebastian Vettel de a-si transforma "masina de serviciu", un Infiniti FX50 S Premium, intr-un model crossover sport si mai deosebit, punand si mai mult accent pe performanta si manevrabilitate, imprumutand totodata elemente de design din universul Formulei 1.
Ideea lui Sebastian a prins viata la Salonul Auto de la Geneva din 2011 cand, intr-un moment spontan al unui eveniment clasic al industriei auto, el si Shiro Nakamura, Senior Vice President si Chief Creative Officer Infiniti, au realizat o schita a ceea ce urma sa devina modelul FX Vettel Edition.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Dupa doar sase luni, la Salonul Auto de la Frankfurt din 2011, conceptul FX Vettel a avut parte de premiera mondiala, care s-a bucurat de o apreciere unanima. Au fost sase luni in care Shiro Nakamura si Sebastian Vettel au colaborat indeaproape pentru a defini modificarile care urmau sa marcheze transformarea dintr-un SUV care era deja puternic si cu calitati sportive intr-un SUV sport care sa poata oferi tot ceea ce si-ar dori detinatorul titlului mondial de Formula 1 de la o masina de serie.
Versiunea de serie a fost confirmata la Salonul Auto de la Geneva din 2012, dupa doar 12 luni de la primele discutii. Ideile initiale au fost foarte corecte, iar acest lucru este dovedit de faptul ca versiunea de serie este identica in proportie de 95% cu conceptul.
Pentru a asambla cele 150 de modele Vettel Edition, Infiniti colaboreaza cu CRD (Car Research & Development, membru al grupului Brabus) in Germania. Prima masina pre-productie si-a facut debutul dinamic condusa de Sebastian Vettel la Festivalul Vitezei de la Goodwood (Regatul Unit) in luna iunie. De atunci, Infiniti a mai realizat sase modele pilot pentru testare si dezvoltare, inainte sa inceapa productia efectiva in februarie 2013.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Prima masina a fost promisa dublului campion mondial de Formula 1, iar livrarile catre clienti vor incepe in luna martie.

DESIGN

Designul exterior combina forma deja dinamica a modelului FX50 cu elemente imprumutate de la cealalta "masina de serviciu" a lui Sebastian Vettel, monopostul RB8. Fibra de carbon utilizata in F1 inlocuieste zonele standard de caroserie, pentru a crea aspectul nou, unul definit in partea frontala de o sectiune cu totul noua sub bara parasoc.
Inspirat din designul profilului aripii fata a monopostului RB8, spoilerul cu straturi multiple contribuie la reducerea greutatii, imbunatateste caracteristicile aerodinamice ale masinii si fluxul de aer de sub masina, ceea ce joaca un rol central in echilibrarea deportantei. Conceputa de Shiro Nakamura, sectiunea de spoiler prezinta poate cel mai solid exemplu al modului in care elementele de design preluate din F1 pot imbunatati o masina de serie.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

In grila cu dublu arc, care reprezinta semnatura Infiniti, sunt montate lame din carbon, in timp ce oglinzile sunt montate in carcase din carbon cu un profil aerodinamic asemanator cu cel al castilor create pentru ciclistii profesionisti. S-au montat praguri din carbon, care completeaza vizual garda la sol mai mica cu 20 mm, in timp ce pasajele de roti sunt in culoarea caroseriei, nu negre. Varianta Vettel Edition va fi singurul model FX fara bare portbagaj de pe pietele europene unde va fi vandut.
Privit din fata, modelul FX Vettel Edition are o garda la sol mai mica si un aspect mai dominant, oferind o noua semnatura vizuala care este definita printr-un rand de lumini de zi cu leduri, incorporate perfect in noua sectiune de spoiler. Se ofera si noi lumini de ceata cu leduri, cele mai mici omologate vreodata, dar unele dintre cele mai puternice.

In partea din spate, eleronul (optional) este realizat din fibra de carbon si este montat pe suporturi din aliaj prelucrat mecanic, iar profilul eleronului este conceput pentru a oferi o eficienta aerodinamica maxima. Situatia este identica si cu difuzorul spate, care defineste aspectul masinii din spate prin cele doua tevi de esapament care flancheaza una dintre cele mai deosebite caracteristici ale modelului FX Vettel Edition: farurile ceata spate sub forma farurilor de ploaie ale unei masini F1 amplasate in partea centrala a masinii. Atentia acordata detaliilor inseamna ca aceasta unitate optica este formata din 15 leduri acoperite de un strat transparent, exact ca in cazul farurilor de ploaie de pe un monopost de Formula 1. Exista o diferenta insa: legea nu permite ca aceasta sa palpaie.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Toate elementele de design au fost inspirate de caracteristicile aerodinamice ale monopostului F1 Red Bull Racing. Cu elementele de caroserie suplimentare din fibra de carbon, precum spoilerul spate, masina se mandreste cu o deportanta imbunatatita cu 30% comparativ cu versiunea standard.
Rotile au fost alese avandu-se in vedere in principal rezistenta si greutatea redusa. Fiecare dintre jantele din aliaj de la BBS(r) cantareste cu 3,5 kg mai putin decat rotile versiunii standard, ceea ce are un impact semnificativ asupra greutatii masinii, imbunatatind dinamica acesteia, inclusiv directia si manevrabilitatea. Jantele de culoare neagra, cu spite elegante, au 21 de inchi, la fel ca rotile versiunii standard si sunt echipate cu anvelope de dimensiunea 265/45.
Pe fiecare dintre cele 150 de modele se gasesc trei embleme speciale Vettel, doua pe partile laterale si una pe hayon. Fiecare emblema consta din sapte componente, care sunt amplasate cu ajutorul unui sablon special. Prima emblema a fost amplasata pe masina la Tochigi, in Japonia, la inceputul lunii octombrie de catre Sebastian Vettel, cand a vizitat locul in care se produce modelul FX, pentru a vedea cum se construieste "masina sa".

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

INTERIOR

Exista o emblema Vettel si in interior: este inserata intr-un panou din fibra de carbon de pe consola centrala. In spatele capacului se gaseste butonul stralucitor cu un chenar albastru, care deschide electric clapetele de evacuare, garantia oferita soferilor FX Vettel Edition ca vor avea parte de o experienta sublima oferita de motorul V8.
Fibra de carbon acopera consola centrala, dar se foloseste si pe ornamentele de usa si deasupra torpedoului. Comfortul materialelor este imbunatatit in mod vizibil de tapiteria din piele Alcantara(r) care inlocuieste pielea in partile centrale ale scaunelor. Scaunele fata, cu reglaj electric pe 14 directii (inclusiv suporturi ajustabile pentru coapse si spate), ofera sustinerea de care are nevoie o astfel de masina in viraje. Tapiteria Alcantara(r) este utilizata si pe pilonii A si B, precum si pe pavilion. Volanul si maneta pentru schimbarea vitezelor sunt imbracate in piele. Cusaturile purpurii sunt prezente peste tot, fiind o nota Infiniti unica.
Aceste imbunatatiri nu s-au facut in detrimentul dotarilor de lux sau standard emblematice pentru modelele FX. Cu spatiu suficient pentru picioare pentru pana la cinci persoane si un portbagaj cu o capacitate de 410 litri, modelul FX Vettel Edition poate fi atat o limuzina, cat si o masina pentru transportat bagaje daca este cazul. Acesta este unul dintre motivele pentru care modelul FX este atat de potrivit pentru stilul de viata al lui Sebastian Vettel. Hayonul electric, cu inaltime programabila, este una dintre numeroasele dotari suplimentare adaugate recent pe toate modelele FX.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

PERFORMANTA SI MANEVRABILITATE

FX Vettel Edition prezinta modificari mecanice care imbunatatesc viteza de reactie si manevrabilitatea unei masini care se mandrea deja cu abilitati sportive, fara a afecta insa echilibrul innascut al intregului vehicul, care reprezinta o garantie a placerii autentice descoperite la volanul masinii. Caracteristicile dinamice ale modelului FX Vettel Edition au fost optimizate, nu revolutionate.
Puternicul motor V8 de 5 litri, cu sistem de distributie variabila (VVEL - Variable Valve Event and Lift), garantia puterii cu eficienta maxima oferita de Infiniti, dezvolta 390 CP in varianta standard, putere transmisa catre sistemul de tractiune integrala cu detectarea cuplului printr-o transmisie automata adaptiva cu 7 trepte, cu padele robuste din magneziu pentru schimbarea vitezelor. Pentru varianta FX Vettel Edition, puterea creste la 420 CP datorita modificarilor care includ un nou sistem de evacuare. Este imbunatatit si cuplul, acesta urcand pana la 520 Nm de la valoarea deja impresionanta de 500 Nm.
Teava de esapament cu flux optimizat dispune de un sistem cu clapete de evacuare, care sunt actionate de la un buton de pe tabloul de bord. Prin acestea, cresc puterea si eficienta, iar placerea de a conduce este mai intensa si datorita celui mai rafinat si impunator sunet produs de un motor V8. Efectul auditiv este perceput numai cand motorul este turat sau cand se foloseste modul manual, iar soferul retrogradeaza vitezele. La viteza normala de croaziera, masina pastreaza rafinamentul cu care ne-a obisnuit modelul standard.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Noul profil al caroseriei si garda la sol coborata aduc imbunatatiri aerodinamice care, impreuna cu modificarile aduse suspensiei, ofera un plus de abilitate, la orice viteza, unei masini deja foarte agile si cu reactii rapide. In ceea ce priveste aderenta, precizia, echilibrul si tractiunea, modelul FX Vettel Edition se ridica la nivelul unei masini sport.
Arcurile sport si garda la sol cu 20 mm mai mica sunt elementele cheie care au descatusat calitatile suplimentare ale sasiului cu motorul amplasat in pozitie centrala fata. Printre acestea se numara distributia aproape perfecta a greutatii, centrul de greutate coborat si dotarile precum amortizoarele cu control activ al ratei de amortizare (CDC - Continuous Damping Control) si directia activa spate (RAS - Rear Active Steer), care ofera un plus de agilitate si o stabilitate desavarsita la viteze mari.
Calitatea excelenta a versiunii standard a modelului FX este dovedita de faptul ca au fost necesare putine alte modificari pentru a se atinge caracteristicile dinamice cu care se mandreste varianta FX Vettel Edition. Discurile ventilate cu etrieri frana cu patru pistonase opuse fata si 2 pistonase opuse spate ofera o putere de franare exceptionala. In varianta Vettel Edition, modelul FX care a obtinut cinci stele la testele EuroNCAP este echipat cu suita completa de sisteme electronice de siguranta moderne.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

PRODUCTIE SI RAFINAMENT

Modelul FX Vettel este construit intr-o serie limitata la 150 de unitati in intreaga lume. Cincizeci de masini sunt destinate Europei de Vest, 50 vor fi trimise pe piata din Rusia, iar alte cincizeci de masini vor ajunge in Orientul Mijlociu. Productia urmeaza sa inceapa in 1 februarie 2013 intr-o noua hala de asamblare, in Bottrop, Germania, aflata in constructie in momentul de fata. Toate cele 150 de masini vor fi finalizate pana la jumatatea lunii iunie.
Constructia fiecarei masini FX Vettel Edition necesita 320 de ore de munca depuse de o echipa de 25 de muncitori. Toata munca este realizata manual, cu interventia ocazionala a laserului. Acesta este folosit pentru a perfora tapiteria Alcantara(r), astfel incat sa fie pastrata functia de racire a scaunelor fata. Numai laserele au oferit precizia necesara acestei operatiuni. Pentru a ilustra si mai mult atentia exceptionala acordata detaliilor, a trebuit importata ata speciala din Japonia, care sa se potriveasca perfect cu culoarea purpurie Infiniti, putand fi astfel utilizata pentru realizarea cusaturilor distinctive din habitaclul redesenat.
Caroseria versiunii FX Vettel Edition este transformata prin 13 elemente usoare, dar extrem de rezistente din fibra de carbon. Aceasta este de acelasi tip cu cea utilizata pe monoposturile F1 ale echipei Red Bull Racing. Fiecare piesa este prelucrata manual si este acoperita cu 12 straturi inainte de a fi asamblata.

Infiniti FX Vettel Edition - Totul despre Super-SUV-ul japonez

Modelul FX Vettel Edition a fost supus unor testari de anvergura in Japonia si Germania. Inginerii Infiniti si echipa de dezvoltare CRD au parcurs aproximativ 20.000 km cu fiecare model de pre-serie, in special pe autostrazi. Au rulat si pe circuite de testare precum cel din Papenburg, unde sunt recreate numeroase viraje de pe circuitul de F1 de la Hockenheim. Fiecare dintre cele 150 de masini va fi supusa unei testari finale intense inainte de a se aproba livrarea.
Evenimentele VIP la care masinile sunt testate continua sa joace un rol important in programul FX Vettel Edition, acestea fiind in concordanta cu spiritul de ospitalitate Infiniti. Cel mai recent eveniment a fost cel de pe circuitul Le Castellet din Franta, unde Sebastian Vettel a facut o demonstratie a calitatilor masinii in fata unui public invitat din care au facut parte multe persoane care si-au inscris deja numele pe lista de cumparatori. Sunt planificate multe alte evenimente asemanatoare, toate fiind parte a unei experiente pe care banii nu o pot oferi proprietarilor de modele FX Vettel Edition.


Infiniti FX Vettel Edition in detaliu

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (62) Poze Infiniti FX Vettel Edition - Galerie Foto
mai multe