Mai tare decat un Volkswagen? Noua masina de la Citroen are o suspensie controlata independent in timp real, in functie de conditiile de drum

Mai tare decat un Volkswagen? Noua masina de la Citroen are o suspensie controlata independent in timp real, in functie de conditiile de drum
  • Mai tare decat un Volkswagen?
  • Noua masina de la Citroen are o suspensie controlata independent in timp real, in functie de conditiile de drum
Distribuie pe Facebook

Versiunea plug-in hybrid a modelului C5 X ofera, in premiera mondiala, suspensia activa Citroen Advanced Comfort, care combina amortizarea hidraulica progresiva cu controlul activ al suspensiei. Vehiculul adapteaza suspensia fiecarei roti pentru a fi mai lina sau mai ferma, in functie de conditiile de drum intalnite.

Confort suprem cu suspensia activa Citroen Advanced Comfort

Senzorii care analizeaza drumul si neregularitatile acestuia transmit informatii catre un calculator care stabileste in mod continuu configuratia corecta pentru a asigura tuturor pasagerilor de la bord un confort maxim.

Pe langa senzorii ESP, suspensia controlata dispune de patru senzori de pozitie verticala si trei senzori de viteza a rotii pentru a analiza miscarile caroseriei si ritmul de condus: acceleratie longitudinala si laterala, viteza de giratie (rotatia vehiculului in jurul axei sale verticale), unghiul volanului si viteza in viraje, pozitia pedalei de acceleratie, presiunea asupra pedalei de frana, sarcina vehiculului etc. Toate aceste informatii permit unitatii electronice de control sa actioneze in permanenta asupra suspensiilor.

Controlul suspensiei creste eficienta amortizarii hidraulice progresive, eliberand si mai mult suspensia in timpul conducerii pentru a survola drumul in linie dreapta, garantand totodata o sustinere eficienta a caroseriei la transportul de sarcini grele si un sentiment crescut de siguranta la bord.

„La dezvoltarea modelului C5 X, a trebuit sa respectam un set foarte strict de specificatii: am facut un pas inainte in ceea ce priveste condusul fluid ce diferentiaza suspensia Citroen, care asigura in acelasi timp un nivel foarte ridicat de sustinere a caroseriei. Am lucrat timp de patru ani la dezvoltarea acestui sistem unic pentru a obtine confortul suprem oferit de suspensia activa Citroen Advanced Comfort”, declara Denis Mineret, responsabil dezvoltare sistem de suspensii C5 X.

Patru moduri de condus la alegere

C5 X Plug-in Hybrid ofera patru moduri de condus ce pot fi selectate cu ajutorul comenzii amplasate pe consola centrala, pentru a se adapta tipului de drum si nivelului de confort pe care il doresc soferul si pasagerii.

- In modul electric, trenul de rulare este, bineinteles, 100% electric, cu suspensia activa Citroen Advanced Comfort setata in modul Normal.

- Modul Hybrid alterneaza intre modul de condus 100% electric si o combinatie intre motorul electric si benzina /diesel. Suspensia activa ramane in modul Normal.

- In modul Confort, trenul de rulare functioneaza la fel ca in modul Hybrid, dar suspensia activa trece in modul Confort pentru a amplifica efectul de „covor zburator”.

Modurile Normal si Confort ale suspensiei sunt similare la viteze mai mici de 50 km/h pentru a asigura un condus fluid. La viteze mai mari de 50 km/h, modurile sunt diferentiate pentru a garanta cea mai buna flexibilitate in modul Confort si cea mai buna combinatie de confort/sustinere oferita de caroserie in functie de viteza in modul Normal.

- In cele din urma, in modul Sport, motorul termic functioneaza in permanenta si este sustinut de motorul electric pentru a oferi si mai mult dinamism. In acelasi timp, setarile directiei, acceleratiei si transmisiei automate sunt mai dinamice. Sistemul de suspensie activa trece, de asemenea, in modul Sport, mai rigid, pentru a amplifica placerea de a conduce.

Confortul unic oferit de vehiculele de mari dimensiuni din gama Citroen

Versiunea pe benzina a modelului C5 X este echipata in standard cu suspensia Citroen Advanced Comfort cu amortizare hidraulica progresiva , care ofera o deplasare fluida, caracteristica marcii, ce filtreaza limitatoarele de viteza, gropile sau santurile intalnite pe drum.

Suspensia functioneaza in doi timpi, in functie de solicitarile drumului:

- La compresiile si decompresiile usoare, arcul si amortizorul controleaza miscarile verticale, fara a solicita amortizoarele. Senzatia este aceea ca masina survoleaza denivelarile drumului: acesta este efectul de „covor zburator”.

- La compresiile si decompresiile majore, arcul si amortizorul actioneaza impreuna cu amortizoarele hidraulice, care incetinesc gradual miscarea si impiedica opririle bruste. Amortizorul hidraulic absoarbe si disipeaza energia stocata. Dispare astfel fenomenul de balansare, iar pasagerii sunt perfect izolati de imperfectiunile drumului.

Un nou pas in ceea ce priveste programul Citroen Advanced Comfort

De mai bine de un secol, notiunea de confort este strans legata de marca Citroen. Desi poate fi rezumat intr-un singur cuvant, confortul are, in realitate, mai multe aspecte. Amortizare, sustinere a caroseriei, acustica, scaune, luminozitate, spatiu, ergonomie, versatilitate, servicii…numerosi parametri contribuie la definirea starii de bine si relaxarii pe care pasagerii o simt atunci cand se afla la bordul vehiculului lor.

Pentru a oferi clientilor toate aceste fatete ale confortului, Citroen a lansat programul Citroen Advanced Comfort in 2016. Unul dintre pilonii acestui program este sistemul de suspensie hidraulica progresiva introdus in gama pe modelul C4 Cactus, restilizat in 2017. Cu suspensia activa Citroen Advanced Comfort, Citroen duce programul Citroen Advanced Comfort cu un pas mai departe si ofera clientilor C5 X Plug-in Hybrid un confort de ultima generatie la rulare.

Citroen C5 X

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (20) Poze Citroen C5 X
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 4 August 2022