McLaren 650S Le Mans Special Edition, masina care ne aduce aminte de F1

McLaren 650S Le Mans Special Edition, masina care ne aduce aminte de F1
  • In 1995, McLaren a reusit sa castige cursa de 24h de la Le Mans
  • Automobilul realizat astazi aniverseaza 20 de ani de la victorie
  • Masina va fi dezvaluita oficial la Geneva
Distribuie pe Facebook

Considerat de multi chiar si in zilele noastre cel mai bun Supercar realizat vreodata, McLaren F1 inca ne bantuie visele si inca il avem in posterele din copilarie. Pentru a-i aduce un omagiu acestui clasic in viata, McLaren a realizat o editie speciala de 650S pe care a numit-o sugestiv Le Mans.

Ca orice brand auto care se respecta, si McLaren are o divizie speciala care se ocupa de proiecte... extrem de speciale. In cazul britanicilor, aceasta echipa se numeste Special Operations sau MSO si se ocupa de masinile realizate in editie limitata, unicate sau automobilele de competitie. De aceasta data, au ales un model de serie 650S pe care l-au transformat intr-un omagiu adus celebrului model McLaren F1, pentru a sarbatori 20 de ani de cand versiunea GTR a reusit victoria in cursa de anduranta de 24 de ore de la Le Mans, in 1995.

Designerul lui F1 a fost la acea vreme Peter Stevens, un om care a fost prezent si la dezvoltarea acestui model din zilele noastre. Si ca sa semene cat mai mult cu acel F1 GTR castigator, producatorii i-au montat unui 650S o priza de aer pe plafon, exact cum avea prototipul cu numarul de sasiu #01R. Aceasta priza de aer are un dublu rol: sa aeriseasca habitaclul, dar si sa conduca aerul catre prizele din spatele, catre motorul turbo.

McLaren 650S Le Mans

In plus, cei de la Special Operations au mai lucrat subtil pe partea de aerodinamica, aducand in plus niste prize mici de aer care contribuie la forta de apasare pe spate, dar si cateva mici artificii pentru cresterea aerodinamicitatii: un difuzor de aer in spate din carbon si un splitter frontal. Jantele sunt unele cu totul special, cu un design foarte asemenator cu rotile de pe vechiul GTR, numite Le Mans Edition, pe 19 toli pentru puntea fata si pe 20 de toli in spate. Sub spitele acestora se pot vedea uriasele etriere portocalii care insa sunt de serie.

Franele sunt de serie, la fel ca pe oricare 650S dintr-un motiv banal. Pentru ca motorul este de fabrica. Adica acelasi motor V8 twin-turbo care ofera 650 cp si un cuplu de 678 Nm. Iar acceleratia si viteza de top sunt la fel: 3 secunde pana la 100 km/h si o viteza maxima de 333 km/h. Insa nu despre motor este vorba aici sau despre cifre. Ci despre faptul ca McLaren F1 a meritat un omagiu si cum altfel puteau britanicii sa o spuna mai bine, daca nu prin realizarea unui automobil care sa contina elemente de la F1 si tehnologie de ultima ora.

McLaren 650S Le Mans

McLaren 650S Le Mans

McLaren 650S Le Mans

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze McLaren 650S Le Mans
mai multe