Prototipuri uitate: BMW a construit in anii '90 un M3 E36 Compact cu 321 de cai putere sub capota

  • Prototipul nu a intrat niciodata in productia de serie
  • Motorul de 3.2 litri dezvolta 321 de cai putere
  • Este expus la sediul BMW M din Garching, Germania
Distribuie pe Facebook

De-a lungul vremii, constructorul german de automobile a dezvoltat cateva prototipuri unicat printre care si acest M3 E36 Compact. Motorul cu sase cilindri in linie dezvolta 321 de cai putere iar masina cantarea doar 1.300 de kilograme.

Inginerii de la BMW au inceput sa lucreze la cea de-a treia generatie a Seriei 3 (E36) inca din 1981. Oficialii companiei, si clientii deopotriva, voiau sa vada o revolutie in ceea ce priveste acest model, si exact asta au primit.

Design-ul exterior a fost in asa fel desenat incat masina sa fie cat mai aerodinamica cu putinta iar aceasta Seria 3 E36 a insemnat un mare pas inainte pentru BMW din mai multe puncte de vedere.

BMW M3 E36 Compact

In primul rand vorbim despre primul Seria 3 care sa fie disponibil intr-o versiune hatchback, despre primul Seria 3 care sa ofere o cutie manuala de viteze cu sase trepte, o cutie automata cu cinci trepte si un motor diesel cu patru cilindri. Totodata, suspensia spate multilink era o mare imbunatatire comparativ cu ceea ce oferea Seria 3 E30.

Spuneam ca BMW-ul Seria 3 putea fi comandat pentru prima data in istoria brand-ului intr-o versiune hatchback, iar aici ne referim la modelul Seria 3 Compact. Productia acestuia a inceput in anul 1993 si spre deosebire de rivalii din segment, acest model venea cu tractiune pe puntea spate.

BMW M3 E36 Compact

Acest model a fost si baza unui prototip unicat, care din pacate nu a intrat niciodata in productie. Este vorba despre vedeta articolului nostru, BMW-ul M3 E36 Compact, cu care oficialii BMW intentionau sa atraga mai multi clienti tineri catre modelele de performanta dezvoltate de divizia M.

Jakob Polshack, cel responsabil de prototipurile din cadrul diviziei M, spunea ca pana la un anumit punct "M3-ul Compact poate fi considerat a fi stramosul actualului BMW M2."

BMW M3 E36 Compact

Prototipul ascundea sub capota propulsorul de 3.2 litri cu codul S50B32 de pe M3-ul E36, care livra puntii spate 321 de cai putere la 7.400 de rotatii pe minut si 350 Nm cuplu la 3.200 de rotatii pe minut. Toate acestea intr-o masina care cantarea doar 1.300 de kilograme. Desigur, in cazul unei versiuni de serie, puterea motorului era cel mai probabil micsorata putin.

BMW M3 E36 Compact

BMW-ul M3 E36 Compact mai avea si alte echipamente specifice diviziei M, precum sistem de evacuare cu patru terminatii, scaune sport Recaro, centuri cu prindere in patru puncte sau un volan imbracat in Alcantara.

BMW M3 E36 Compact

Masina este expusa in prezent la sediul BMW Group Classic din Munchen. Tot aici poti sa admiri si alte modele M de serie, dar si alte prototipuri unicat precum M3-ul Pickup bazat pe E30, M3-ul Touring bazat pe E46 sau un alt M3 Pickup construit de aceasta data pe platforma modelului M3 E92.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze BMW M3 E36 Compact
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 20 Noiembrie 2018