Top 10 cele mai puternice masini europene in care iti poti plimba familia

Top 10 cele mai puternice masini europene in care iti poti plimba familia
  • Cea mai puternica masina de familie de serie este un BMW M5
  • Si in anii '80 existau mai multe limuzine puternice
  • Topul exclude masinile sport sau de tip Supercar
Distribuie pe Facebook

Europa a produs masini superbe de-a lungul vremii, dar si masini de familie, speciale, cu puteri destul de mari sub capota. Nu o sa ne referim aici la vreun Bugatti de 200 cp, ci doar la masini in care iti poti urca familia, cu tot cu bagaje, pentru a merge la un picnic. Iata care sunt cele mai puternice.

10. Lancia Thema 8.32 215 cp

Masini de picnicO masina intrata in istorie pentru un singur lucru: avea motor Ferrari. Da, un motor V8 Ferrari original de 3 litri cu 32 de supape, de unde si numele, care oferea numai 215 cp. Lancia Thema impartea platforma cu Fiat Croma si Alfa Romeo 164, fiind o limuzina de clasa medie, dar plina de dotari premium. Un model 8.32 venea cu piele, clima digitala, control electric al scaunelor, dar si performante decente, chiar daca era cu tractiune fata. Motorul pozitionat transversal, ii permitea masinii sa atinga aproape 250 km/h si sa atinga 100 km/h in 6.8 secunde. Deloc rau pentru un sedan de familie, nu?

9. Alfa Romeo 156 GTA 250 cp

Masini de picnicO alta masina italiana este Alfa Romeo 156 GTA. Masina, la fel ca si varianta hatchback, 147, a fost dotata cu un motor V6 de 3.2 litri care producea 250 cp. La vremea ei, adica in 2001, masina era cea mai rapida de pe piata oferita cu tractiune fata. Alfa GTA reusea sa atinga 255 km/h si avea o acceleratie de sub 7 secunde pana la 100 km/h, avea un kit exterior specific aerodinamic, jante dedicate modelelor GTA si un interior sport. Masina era disponibila atat cu transmisie manuala, cat si cu una automata cu padele la volan de tip Selespeed.

8. Volvo 850 AWD 265 cp

Masini de picnicVolvo a facut in numar destul de mic, numai in 1997, un model numit 850 AWD. Adica masina avea tractiune integrala, dar si cel mai puternic motor al acestui model. E vorba de un propulsor de 2.4 litri pe benzina, supra-alimentat, care oferea 265 cp si ii permitea masinii sa atinga 250 km/h. Interesant este faptul ca Volvo oferea aceasta motorizare si pe masini break, dar si pe cele sedan, adevarate limuzine de familie. Acest model s-a vandut numai in Canada si Europa, in Canada fiind exportate numai modele cu transmisie automata, in timp ce pentru Europa masina se bucura de o cutie manuala cu 5 rapoarte.

7. Renault Megane RS 275 Trophy 275 cp

Masini de picnicO masina ce nu prea mai are nevoie de prezentare este detinatoare recordului in randul vehiculelor FWD de pe circuitul Nurburgring. O masina care are 275 cp si un cuplu de 360 Nm ce ofera performante interesante. Mai exact, putin sub 6 secunde de acceleratie pana la 100 km/h si o viteza maxima limitata la 265 km/h. Este un hatchback sportiv, bine echilibrat, cu un sasiu reglat de divizia Renault Sport, ce poate fi folosit ca si masina de zi cu zi fara probleme, avand chiar si 4 locuri si un portbagaj incapator.

6. Seat Leon Cupra 280 280 cp

Masini de picnicCel mai puternic produs al spaniolilor de la Seat are sub capota acelasi motor TFSI ca si alte masini din grupul VAG. Puterea de 280 cp i-au dat, chiar si daca a fost pentru o durata scurta, titlul de cea mai rapida masina cu tractiune fata de pe Nurburgring, pana sa fie detronat de Megane RS. Seat Leon Cupra 280 este o masina in care se poate plimba o intreaga familie fara probleme, are 5 portiere si toate dotarile necesare unui mers zilnic. Motorul este cuplat la o transmisie DSG si reuseste sa atinga 100 km/h in 5.7 secunde si o viteza maxima de 250 km/h, fiind limitata electronic.

5. Opel Insignia OPC 325 cp

Masini de picnicInca din 2009, Opel ofera modelul Insignia cu o versiune OPC, adica Opel Performance Center. Un automobil ce respecta reteta de la Vectra OPC: un motor mare V6 supra-alimentat. Mai precis, Insignia OPC are un propulsor V6 de 2.8 litri ce ofere 325 cp si un cuplu de 435 Nm. Limuzina de familie este disponibila cu tractiune integrala, cutie manuala sau automata. Totodata, si versiunea break, numita Sports Tourer, a primit o versiune OPC, care se bucura de aceleasi trasaturi ca si varianta sedan.

4. Lotus Omega 382 cp

Masini de picnicDe departe, cea mai veche si mai interesanta masina din top este un sedan despre care am mai discutat in trecut. Un Opel Omega cu mecanica realizata de Lotus. Asa s-a nascut Lotus Carlton Omega, un vehicul realizat la uzina Lotus cu un propulsor de 3615 cmc, doua turbine Garrett T25 adaugate, pistoane si interne forjate Mahle, transmisie ZF cu 6 trepte de pe Chevrolet Corvette, propulsie pe puntea spate, suspensie auto-nivelatoare, jante pe 17 inch marca Ronal, anvelope Goodyear Eagle, discuri de frana de 328mm pe fata si 300mm pe spate si un kit aerodinamic. Cat despre performante, acestea erau extreme pentru acea vreme: 0-100 km/h in doar 5.2 secunde si o viteza maxima de aproape 300 km/h. Si asta, datorita motorului care producea 381 cp si un cuplu de 568 Nm. Totul se intampla acum 24 de ani...

3. Volkswagen Phaeton W12 450 cp

Masini de picnicAsa cum e de asteptat, numarul cailor putere creste odata cu masinile noi. Este si cazul unui model extrem de puternic de la Volkswagen, dotat cu motorul W12 care a mai fost instalat si pe Touareg. Phaeton, raspunsul nemtilor la A8, Seria 7 sau Clasa S, avea in versiunea de varf un motor W12 pe benzina care oferea 450 cp si un cuplu de 560 Nm. Cu acest motor si cu tractiunea integrala 4Motion, Phaeton reusea sa accelereze la 100 km/h in doar 6.1 secunde si sa atinga 250 km/h la care era limitat foarte usor. Tinand cont ca limuzina cantarea peste 2 tone, aceste cifre nu sunt deloc de trecut cu vederea...

2. Audi RS6 C6 580 cp

Masini de picnicMasina de pe locul 2 in topul celor mai puternice produse europene de familie este un Audi RS6, generatia C6 fabricata intre 2008 si 2010. Este o masina care a fost realizata in versiunea de caroserie break si sedan. Sub capota avea un motor V10 pe benzina de 5 litri, acelasi motor ca si pe Lamborghini Gallardo, insa... cu doua turbine. Motorul producea 570 cp si un cuplu de 650 Nm, putere datorita careia familistul dopat atingea 100 km/h in 4.5 secunde si o viteza maxima de 250 km/h cu limitator sau 315 km/h cu limitarea scoasa electronic. Chiar si azi, aceasta generatie de RS6 este cea mai puternica fabricata, ultima avand sub capota un motor V8 biturbo care ofera 560 cp.

1. BMW M5 30th Anniversary 600 cp

Masini de picnicPrima pozitie din topul nostru este ocupata de BMW M5. Dar nu de orice BMW M5 care ofera "doar" 560 cp, ci o editie limitata, ce aniverseaza 30 de ani de la aparitia lui M5. Inginerii diviziei Motorsport au reusit sa scoata din motorul V8 de 4.4 litri 600 cp ceea ce ii permit masinii sa atinga 100 km/h in numai 3.9 secunde, in timp ce viteza maxima, fara limitare, se situeaza in jurul valorii de 310 km/h. BMW M5 este de fapt un BMW Seria 5 ca si dimensiuni sau confort. Asadar, nu trebuie sa-ti faci griji pentru transportul familiei la un picnic sau intr-o excurise in jurul lumii. Cat despre portbagaj... acesta este printre cele mai incapatoare din topul nostru. Asadar, nu degeaba am pus aceasta limuzina de familie pe primul loc: sa te bucuri de 600 cp in timp ce ai la dispozitie un spatiu generos, nu e de colo...

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (11) Poze Masini de picnic
mai multe