Benoit Fortunato a castigat prima editie a Hard Enduro Piatra Neamt

Benoit Fortunato a castigat prima editie a Hard Enduro Piatra Neamt
Francezul Benoit Fortunato, pilot ce activeaza in Campionatul Mondial de Enduro, a fost cel mai rapid pe traseul de hard-enduro creionat in muntii Gosmanului. Podiumul clasei Experti a fost completat de Ervin Kovacks si Paul Harpa. Castigatorul clasei Hobby este Mirel Pandrea, iar ocupanta locului doi de la categoria fete Iulia Conciu, o adolescenta de doar 12 ani.
Distribuie pe Facebook

Membrii Clubului Zen World Extreme au ramas impresionati de frumusetile traseelor din zona Piatra Neamt si au decis sa popularizeze zona in randul enduristilor. Astfel, 99 de rideri atat din Romania, cat si din Franta, Olanda si Germania au facut cunostinta cu muntii Gosmanului si au luat un prim contact cu piatra din judetul Neamt. In functie de abilitatile lor si conditiile tehnice ale motocicletelor, riderii s-au impartit in doua categorii Experti (cel mai dificil traseu din concurs) si Hobby, fetele avand traseu comun cu acestia din urma. Pe 16 septembrie, cartierul general al H.E.P.N din Complexul Strand situat in Piatra Neamt a inceput sa prinda contur, iar la miezul noptii de vineri spre sambata aproape toate motocicletele erau in parcul inchis. Prima zi de concurs a debutat sambata, 17 septembrie, riderii fiind incurajati la start de primarul municipiului Piatra Neamt dl Gheorghe Stefan. Dupa ce li s-a explicat ce marcaj trebuie sa urmareasca, cei 99 de temerari, printre care s-a aflat si un localnic cu o motocicleta produsa la inceputul anilor `80, au pornit pe traseul ce a masurat aproximativ 70 de km. Cel mai rapid la clasa Experti a fost Benoit Fortunato care a ajuns la finis dupa 1 h 56 min. Francezul si-a mentinut pozitia de lider si in a doua zi cand traseul a fost mai lung si cu portiuni mult mai dificile si a intrat in istoria competitiei drept primul rider care castiga Hard Enduro Piatra Neamt. Ervin Kovacks, triplu campion al Romaniei la enduro, a terminat hard-enduro-ul din Moldova, pe locul doi dupa ce din pricina vitezei de rulare in prima zi nu a vazut marcajele si a pierdut mult timp pana la revenirea pe traseu. Paul Harpa de la Moto Club Haita din Deva a terminat pe locul trei profitand si de problemele tehnice avute in ziua a doua de Paul Fratila. Lucian Neaga, unul dintre favoritii la top cinci, a abandonat inca din prima zi din pricina unei accidentari la genunchiul stang, asa ca lupta a ramas una intre Rienk Tunistra, Daniel Conopan, Laszlo Olah si Krisztian Nagy. Olandezul care in viata de zi cu zi este track manager la Red Bull Romaniacs, fiind unul dintre cei care lucreaza la traseele celui mai dificil raliu hard-enduro din lume, a cazut la fel ca si Daniel Conopan in capcana unor localnici si a pierdut foarte mult timp incercand sa reintre in traseu. In prima zi a cupei, pe o portiune din traseu, chiar in timp ce riderii se aflau in concurs, s-au furat marcajele. Cu alte cuvinte, primii piloti au mers pe marcaje, in timp ce urmatorii au fost nevoiti sa piarda minute bune prin padure incercand sa gaseasca traseul dupa ce au fost furate benzile din copaci. Din fericire, dupa ce a fost semnalizata problema, track managerii si recuperatorii au reusit sa remarcheze traseul astfel incat desfasurarea concursului sa revina pe fagasul normal. In cele, din urma Rinek Tunistra s-a clasat pe locul cinci, fiind urmat de Daniel Conopan, Laszlo Olah, Krisztian Nagy, Ciprian Secareanu si Ferenc Csaki.

La clasa Hobby, s-a impus Mirel Pandrea, un rider care in conditii normale ar fi putut sa concureze fara probleme pe traseul mult mai dificil al celor de la Experti. Brasoveanul a fost urmat de Josza Norbert si Ovidiu Pavel.
Publicul nemtean a ramas surprins de eveniment, insa cand au vazut ca nu doar barbatii pot face urcari pe care in mod normal cu greu le parcurgi la picior, ci si femeile si mai ales o adolescenta de doar 12 ani, a devenit fan al acestui sport. Tanara care a venit sa ia un prim contact cu traseele din muntii Gosmanului se numeste Iulia Conciu, este din Sinaia si alaturi de tatal sau a parcurs traseul de la clasa Hobby dovedind ca ii calca pe urme mult mai experimentatei Adriana Neaga, castigatoarea clasei Fete.

Hard Enduro Piatra Neamt s-a dovedit un experiment reusit, iar in urma reactiilor primite din partea concurentilor organizatorii au decis sa continue proiectul si in 2012. Printre oamenii care s-au luptat ca acest eveniment sa aiba loc lucrand inclusiv la gasirea si amenajarea traseului s-a aflat si Dani Otil. Mai in gluma sau mai in serios, Dani "s-a razbunat" putin pe Rient Tunistra pentru portiunile grele de traseu pe care le-a avut de indurat in ultimii trei ani la Red Bull Romaniacs. In plus, si-a supus la chinuri si propriul coechipier, Krisztian Nagy, ruland la Hard Enduro Piatra Neamt la clasa Experti tocmai pentru a se antrena in vederea mutarii la aceasta clasa si la cel mai dificil raliu hard-enduro din lume.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 21 Septembrie 2011