Motociclete la inaltime - Endurocross la 1200 metri altitudine!

Motociclete la inaltime - Endurocross la 1200 metri altitudine!
Competitia Cheile Gradistei Endurocross a ajuns la cea de-a doua editie. Dupa multa noroiala si adrenalina, castigator a iesit Mani Gyenes. Printre participanti a fost si cunoscutul prezentator tv, Dani Otil.
Distribuie pe Facebook

Mani Gyenes a castigat cea de a doua editie a Cheile Gradistei Endurocross, competitie care in acest an s-a desfasurat la o altitudine de 1.200 metri. Ca si in 2009 traseul a fost creionat de Alex Garbacea, unul din pilotii romani care concureaza in Campionatul Mondial de Rally-Raid.

Cheile Gradistei Holiday Complex s-a transformat sambata, 7 august, in locatia ideala pentru un show de endurocross la care au luat parte cei mai buni rideri din Romania. Dupa ce in 2009 competitia s-a tinut in aproierea complexului situat pe drumul dintre Moeciu de Jos si Moeciu de Sus, in acest an organizatorii au decis sa duca cursa la inaltime. In apropierea zonei numita Cheile Gradistei Fundata s-a amenajat traseul de endurocross care a avut in total 8 km, fiind format dintr-o zona asemanatoare cu cea de pe circuitele de motocross si una caracteristica enduroului. Fani ai sportului cu motor au venit sa ii vada la lucru pe riderii care au concurat in Dakar si Campionatul Mondial de Rally Raid cum este cazul lui Mani Gyenes, Marcel Butuza si Romeo Duicu; si piloti care castiga curse de motocross in campionatul national si vor sa guste si din adrenalina oferita de cursele de enduro, cum este cazul lui George Cabal.
Evenimentul, care este unic in Europa prin prisma faptului ca se desfasoara intr-un holiday complex, a contat in 2010 ca a 7-a etapa a Campionatului National de Endurocross. Mani Gyenes, care are deja trei titluri de campion national, a venit la Cheile Gradistei hotarat sa castige avand in vedere ca isi doreste al patrulea titlu. Pilotul Vectra Racing a castigat fara prea mari probleme etapa la clasa A (avansati), desi imediat dupa turul in care a oprit sa alimenteze a fost depasit de George Cabal. In cele din urma motocrosistul de la MotoClub Vectra a terminat cursa pe locul 2. Ultima treapta a podiumului clasei A a fost ocupat de Mircea Otto, targumureseanul profitand de incidentul in care a fost implicat Marcel Butuza. Chiar in primul tur acesta a fost lovit intr-o zona ingusta a traseului de Cristinel Babes si din pacate acesta din urma a fost nevoit sa abandoneze, iar Marcel nu a mai putut recuperea clasandu-se in final pe locul sapte. Romeo Duicu, singurul roman care a terminat Dakar-ul din America de Sud (editia din 2009) a reusit sa ajunga la cursa dupa ce, din motive financiare, a fost nevoit sa renunte luni intregi la viata competitionala si la antrenamente si s-a clasat al patrulea.
Cursa clasei B (sport) a fost animata de prezenta lui Dani Otil care, aflandu-se la debutul in acest tip de competitii, a reusit sa se claseze la finalul celor 90 de minute+1 tur pe locul 5. Mihai Eperesi unul din favoritii la victorie in aceasta clasa si-a rupt ghidonul in primul tur si dupa ce s-a chinuit sa parcurga aceasta tura, pana la final a trebuit sa se retraga. A reusit insa sa acumuleze 16 puncte importante in economia campionatului care se va incheia la sfarsitul lunii septembrie. Cursa a fost castigata de Bogdan Butiu, pe trei a incheiat etapa Marian Neacsu. Iar locul doi i-a revenit lui Lucian Neaga, pitesteanul care la sfarsitul lunii iunie castiga, la clasa Hobby Single, Red Bull Romaniacs.
Clasa C (hobby), cea mai animata din punct de vedere al cazaturilor pe care concurentii le-au luat avand in vedere ca noroiul de pe traseul de motocross si din padure le-a dat multa bataie de cap, a fost castigata de Alexandru Anghel. Furtuna ce s-a abatut asupra zonei Bran-Moeciu (in aceasta zona se afla Cheile Gradistei) in noaptea cea a precedat etapa de endurocross a facut ca traseul sa devina mult mai dificil si sa se decaleze programul pentru ca sa se mai scurga apa si riderii sa poata concura. Din cauza cantitatii mari de apa cazuta, unele urcari extrem de spectaculoase din zona de motocross au fost scoase. Pe langa Alex Anghel, lupta din noroi pentru podiumul clasei C a fost castigata si de Adrian Persoiu (locul 2) si Nicolae Jaja (locul 3).
Clasa Quad a fost castigata de Mihai Bajdechi, pe locul doi a terminat Luigi Lungu care are doar 15 ani, iar pe trei s-a clasat americanul Doug Rogers.

Desi in Campioantul National de Endurocross nu exista o anumita categorie dedicata temerarelor sportului pe doua roti, la Cheile Gradistei Endurocross primele trei fete au fost premiate. Este vorba despre Adriana Stanescu, Andreea Goga si Roxandra Perisoiu. Acestea au concurat pe traseul clasei C si au contorizate in campionat punctele aferente pozitiei ocupate in cadrul acestei clase.

Premiere la capitolul actiuni pentru fani
Cheile Gradistei Endurocross 2010 a fost un eveniment in care fanii sportului cu motor si turistii au putut vedea expuse, in premiera, in cadrul unui eveniment din Campionatul National de Endurocross, motociclete de top din gama KTM. Modele KTM, din gama 2011, 300 EXC-E si 350 SX-F au fost expuse in Cheile Gradistei Fundata de catre partenerul evenimentului Dementor KTM. Ultima este motocicleta dezvoltata de Stefan Everts - de 10 ori campion mondial de motocross.
Pe langa cele doua noutati in materie de enduro (KTM 300 EXC-E) si motocross (350 SX-F), fanii sportului cu motor au putut vedea motocicletele KTM 690 Rally pilotate de Mani Gyenes, Marcel Butuza si Alex Garbacea in C.M. de Rally-Raid si Dakar si camionul de asistenta al Vectra Racing Team, un MAN 6x6 proiectat sa reziste celor mai dure conditii din desert.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 9 August 2010