Vectra Racing Team a obtinut cele mai bune clasari romanesti intr-o editie a Dakar-ului

Vectra Racing Team a obtinut cele mai bune clasari romanesti intr-o editie a Dakar-ului
Emanuel - Mani - Gyenes si Marcel Butuza alaturi de cei trei membri ai echipei de asistenta au ajuns pe 15 ianuarie la Lima punctul de finis al Dakar 2012. Dupa 8.300 de km si doua saptamani in care au trecut prin Pampas, au traversat muntii Anzi si Atacama, cel mai arid desert din lume, Mani Gyenes a terminat raliul pe locul 17 in clasamentul general, iar Marcel Butuza a adus echipei cel de-al treilea podium la clasa Maraton. Pilotul brasovean a incheiat raliul pe doi la clasa unde nu este permisa schimbarea motorului si ocupa locul 44 in clasamentul general.
Distribuie pe Facebook
Aventura Dakar 2012 a debutat oficial pe 1 ianuarie in Mar del Plata (Argentina) si a continuat timp de doua saptamani facandu-i pe concurenti sa-si depaseasca limitele in peisaje care mai ales in Atacama pe multi i-au facut sa se gandeasca la Africa. Au fost 8.300 de km la categoria moto, peste jumatate dintre acestia fiind reprezentati de probele speciale, au fost zile in care riderii erau nevoiti sa se trezeasca la 4.30 dimineata si sa concureze la ora amiezii la temperaturi ce depaseau 45 de grade Celsius. Noul echipament de concurs, respectiv motocicletele KTM 450 RR, a reprezentat o noutate absoluta pentru intreaga echipa, iar Marcel Butuza si-a asumat riscul de a concura la clasa Maraton in pofida necunoscutelor pe care le avea in fata. In ziua de odihna de la Copiapo, la jumatatea raliului, Marcel era liderul categoriei si intreaga echipa spera ca motocicleta va rezista pana la final. O schimbare a motorului ar fi dus la descalificarea din clasa Maraton si la pierderea unor pozitii importante in clasamentul general. In cele din urma, chiar daca ultimele zile din raliu au fost mai grele decat se asteptau majoritatea concurentilor si au fost nevoiti sa treaca si peste o etapa maraton (nu a fost permisa interventia echipei de asistenta), ambii rideri Vectra Racing Team au ajuns la Lima. Pe podiumul din capitala statului Peru, Mani Gyenes a urcat din postura de ocupant al locului 17 la general. Acesta este cel mai bun rezultat al unui pilot roman in clasamentul general al Dakar-ului, iar pilotul satmarean a dovedit ca locul lui este in primii 20 de piloti din acest raliu. Practic, Mani s-a clasat in top 20 atat in 2011 cand a ocupat locul 18, cat si in acest an. De altfel, clasarea de la editia precedenta a fost cea care l-a trimis automat pe lista pilotilor de Elita ai Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakar-ului.
De-a lungul intregului raliu, Marcel Butuza s-a luptat pentru castigarea clasei Maraton cu Daniel Willemsen (Honda), olandezul care in 2011 a obtinut cel de-al 9-lea titlu mondial la motocros cu atas. In ziua de odihna, Marcel avea un avans de peste 20 de minute in fata sa, insa aflarea la prima editie a Dakar-ului cu noua motocicleta nu i-a permis pilotului brasovean sa forteze, avand in vedere ca motorul trebuia menajat pentru a ajunge la finis.
Locul doi obtinut de Marcel Butuza i-a adus echipei Vectra Racing cel de-al treilea podium la clasa Maraton. Frans Verhoeven in 2009 a castigat aceasta clasa pe o motocicleta Vectra, iar in 2011, Mani Gyenes si-a trecut in palmares victoria. Ambele victorii au fost obtinute cu modelul KTM 690 Rally.
Marcel Butuza (Locul 2 Maraton, 44 la general): "A fost un raliu greu in care mi-am asumat un risc destul de mare cand am decis sa concurez la clasa Maraton cu o motocicleta pe care nu am mai mers pana la acest Dakar. Ma bucur ca in aceste conditii am reusit sa imi imbunatatesc performanta de anul trecut cand am terminat pe 6 la Maraton. Le multumesc colegilor din echipa de asistenta pentru ca fara sustinerea lui Liviu, Romeo si Rolf nu puteam ajunge in Lima."
Mani Gyenes (Locul 17 la general): "Ma bucur ca am ajuns la Lima. Nu credeam ca organizatorii ne-au pregatit zile atat de grele in Peru, insa anul acesta am traversat Atacama de la sud la nord si a fost cu adevarat impresionant. A fost un raliu dificil pentru toti din echipa avand in vedere ca am concurat cu noile motoare de 450 cmc. Liviu, Romeo si Rolf - membri echipei de asistenta - ne-au ajutat foarte mult in acest Dakar datorita lor am reusit sa ajungem la finis."
Cea de-a 4-a editie a raliului Dakar gazduita de America de Sud a fost castigata la cateogoria moto de francezul Cyril Despres. Pilotul KTM fiind cunoscut fanilor din Romania datorita celor trei victorii de la Red Bull Romaniacs - cel mai dificil raliu hard enduro ce se desfasoara anual la Sibiu.

Membrii echipei Vectra Racing vor reveni in Romania miercuri 18 ianuarie ora 19:15, urmand sa ajunga pe Aeroportul Otopeni cu o aeronava Air France de pe ruta Paris - Bucuresti.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 17 Ianuarie 2012