Ziua a 3-a de la RBR - o afacere intre fostii piloti de trial

Ziua a 3-a de la RBR - o afacere intre fostii piloti de trial
Penultima zi a celui mai dificil raliu hard enduro din lume a fost castigata de britanicul Graham Jarvis. Multiplu campion de trial al Marii Britanii, Jarvis este urmat in clasamentul zilei de Paul Bolton, un rider care nu este nici el strain de trial, si de Andreas Lettenbichler, campion de trial in Austria si Germania.
Distribuie pe Facebook

Ziua, care i-a adus pe rideri din Petrosani in Sibiu, a debutat pentru rideri inca de la 5 dimineata, cand pilotii de la clasa Trial si de la clasa PRO au venit sa isi ridice GPS-urile pentru o zi ce a avea sa insumeze, pentru ei, 209 km de hard enduro. Dupa o dimineata ploioasa petrecuta in Parang, o data cu ajungerea la service point concurentii s-au mai relaxat, avand in vedere ca soarele si-a facut aparitia si parea ca ii va insoti pana la sosirea in Sibiu. Din pacate, insa, lucrurile nu au stat asa, iar pilotii de la clasa PRO, chiar inainte de sosire, nu departe de Saliste, au avut parte de o urcare extrem de grea pe care unii dintre ei au fost nevoiti sa o parcurga pe o ploaie torentiala.

Traseul acestei clase a fost careacterizat in aceasta penultima zi de multe urcari in Z, numite in limbajul Red Bull Romaniacs zichi-zachi (tichi-tachi), urcari care i-au avantajat pe riderii care s-au format in comopetitiile de trial. Graham Jarvis, dupa ce in a doua zi nu a ajuns la finis pentru ca motorul sau a cedat in apropierea ultimului punct de alimentare, a reusit sa ne dovedeasca, in penultima zi, ca nu a castigat intamplator editia din 2008 a Red Bull Romaniacs. Britanicul a fost ca o adevarata capra neagra pe stanci si a fost cu aproximativ 30 de minute mai rapid decat Paul Bolton, ocupantul locului 2.

Andreas Lettenbichler, castigatorul de anul trecut a incheiat ziua al treilea si este la 22 de minute in spatele lui Chris Birch, actualul lider al clasamentului general. Neozeelandezul, desi conduce raliul, a fost unul din marii ghinionisti ai zilei. La cativa km de la punctul de asistenta din ziua 3, problemele de natrua electrica avute in ziua a 2-a au revenit. La punctul pentru spectatori numit Campodia, Birch si-a asteptat mecanicii si acestia i-au rezolvat problema avuta cu starterul. Dupa ce i-a fost schimbata bateria, Chris a ajuns la finis cu al patrulea timp al zilei Petrosani - Sibiu. Un alt ghinionist al zilei a fost suedezul Joakim Ljunggren, ocupantul locului doi in ziua a doua. Ljunggern a avut mari probleme digestive si dupa ce a fost pe punctul de a lesina in padure, a decis sa se retraga din aceasta penultima etapa.

Dupa 3 zile de hard enduro, la clasa PRO mai sunt clasati doar 10 rideri sau mai precis jumatate din cati au luat startul. Mani Gyenes a reusit sa termine etapa si, desi, ca si ceilalti piloti de la clasa PRO a obosit foarte mult pe urcarile de dinainte de finis considera ca aceasta editie a Red Bull Romaniacs ar fi fost una excelenta daca vremea nu ar fi facut aproape imposibile multe portiuni din traseu.

Lucian Neaga este supriza acestei editii a Red Bull Romaniacs. Originar din Pitesti, Lucian este un snowboarder care face foarte mult freeride si care vara cauta sa isi satisfaca nevoia de adrenalina, mergand la curse moto. Lucian este lider la clasa Hobby Singel, cu o zi inainte de finis, si a fost si cel mai rapid in penultima etapa.

TipTil Team (Dani Otil, Krisztian Nagy), echipa de la care se astepta o clasare pe podium la clasa Hobby Team a pierdut orice sansa sa mai termine in top 3. Ambele motociclete au avut probleme cu ambreiajul si in cele din urma au ajuns la finis cu al 11 le-a timp. Krisztian Nagy, din cauza unor spectatori mult prea bine voitori care au dorit sa ii ajute pe cei doi sa treaca mai repede de o urcare foarte grea, a spart capacul de la ambreiaj. Dani Otil, pentru a-si ajuta coechipierul, a ajuns la punctul de asistenta, a luat un alt capac de ambreiaj, a ajuns la punctul de control orar, unde si-a lasat coechipierul, si acesta a putut sa isi repare motocicleta. La cativa kilometri inainte de finis a cedat ambreiajul lui Dani si astfel cei doi au pierdut o clasare pe podium la finalul raliului.

In ultima zi, din cauza dificultatilor create de vreme, riderii de la PRO vor concura pe traseul de la Expert, acesta fiind mult mai usor, Expertii vor concura pe traseul gandit initial pentru Hobby, iar pentru acestia din urma s-a creionat un traseu cu multe portiuni usoare in apropierea unor drumuri forestiere. Cei de la PRO au de parcurs 126 de km, iar clasele de la Expert si Hobby au un traseu de 110 km.

Primul rider este asteptat sa ajunga la finisul Red Bull Romaniacs, programat a fi in Piata Mica din Sibiu - la podul Minciunilor - la ora 11.00.

Foto: Predrag Vuckovic

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 30 Iunie 2010