EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5
King of Europe Drift Series 2009 s-a incheiat cu Adam Kerenyi pe pozitia 1. Majoritatea celor ce au urmarit etapele King Of Europe Drift au fost impresionati atat de spectacolul oferit de acesta, cat si de corectitudinea executarii drifturilor. Masina a fost un soc pentru toata lumea, fiind singura din campionat modificata radical, astfel incat pozitia pilotului sa fie in locul banchetei spate.
Distribuie pe Facebook

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

Despre evolutiile pilotului Adam Kerenyi stim cu totii sau, daca nu stim, vom afla acum. Ne-am gandit sa va prezentam intreaga evolutie IN PREMIERA a celui ce este intitulat King of Europe Drift Series 2009 si, nu in ultimul rand, masina cu care concureaza.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5


Adam Kerenyi a intrat in lumea sporturilor cu motor la varsta de 5 ani, cand acesta a fost invatat sa mearga pe motocicleta chiar de catre tatal sau. La 8 ani a intrat in karting avandu-l ca profesor pe Janos Kesjar pana la 14 ani, acesta invatandu-l  pe tanarul pilot sa abordeze virajele cu viteze cat mai ridicate, obtinand timpi impresionanti pe circuitele de karting. In anul 2004 a renuntat la motociclete si a inceput sa conduca masini cu tractiune spate si sa participe la diferite curse de indemanare si slalom pentru amatori. Din anul 2006 a participat la toate evenimentele oficiale de drift din Ungaria si in numeroase etape europene. 2005 a fost primul an in care driftul a aparut ca sport in Ungaria, Adam Kerenyi  avand un rol important, infiintand Asociatia de Drift din Ungaria.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5


Tot in acest an, Adam Kerenyi si-a achizitionat prima masina ce avea sa fie folosita in special pentru drift - un BMW E30 cu motor Alpina de 2.700cmc. In 2006 a castigat locul al doilea in Campionatul de Drift din Ungaria si a participat la cat mai multe evenimente de Drag si Demo pentru a-si prezenta atat masina, cat si calitatile de pilot pe care le detinea. Acest an i-a adus locul al 3-lea in International Drift Challenge, iar revista germana Sport Auto Magazin a facut un articol despre rezultatele acestuia.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

Anul 2007 a venit cu o configuratie noua a masinii, aceasta fiind echipata cu un motor V8 de 4.400 cmc, iar evenimentul organizat pe Hockenheim-Ring a strans 25.000 de vizitatori.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

In 2008, Adam Kerenyi  si-a facut aparitia cu deja cunoscutul BMW E36 echipat cu un motor M5 de 3.800 cmc, ce scoate nu mai putin de 400 CP. Motorul masinii a fost impins catre interior cu circa 40 cm pentru a obtine impartirea greutatii egala pe ambele punti, proiect unic in Europa.


EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5



Cum la un proiect atat de ambitios motorul nu putea ramane la valorile date de fabricant, s-a modificat chiuloasa, au fost introduse pistoane forjate Wiseco, iar ECU a fost optimizat pentru a face fata cerintelor pilotului. Alte detalii includ admisie directa K&N si evacuare dubla cu diametru de 55 mm. Partea de transmisie a primit o cutie de viteze in 6 trepte si un diferential autoblocant cu raport foarte scurt 4,45.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5



De asemenea, suspensiile si directia au fost modificate, Adam alegand amortizoare G4 Racing reglabile cu arcuri de la KW. S-au adaugat bascule si brate reglabile ce ajuta la modificarea pozitiei rotilor cat si unghiul acestora, in timp ce caseta de directie a fost inlocuita cu una imprumutata de la BMW M3 E92. Franele au fost schimbate cu discuri Zimmerman Racing si placute Ferodo DS 3000 plus frana de mana hidraulica.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5


La exterior, masina a primit un facelift de BMW E46 si pachet M3, acestea fiind completate decapota, plafonul si portbagajul din fibra de carbon. Aripile fata au fost modificate si inlocuite de unele din fibra de sticla, in timp ce aripile spate au fost evazate pentru a permite montarea unor roti late. Lista cu modificari exterioare se incheie cu jantele Dotz Togue 8x17” sau Dotz Tupac 9, respectiv 10x18”.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

La interior nu sunt prea multe de precizat, decat un roll cage in 6 puncte, 2 scaune sport si o frana de mana hidraulica.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5



In concluzie, dupa atatea modificari, masina a ajuns sa cantareasca 1100kg, greutatea fiind impartita 50/50 pe puntile fata/spate.


De-a lungul anilor, Adam Kerenyi  a reusit sa adune numeroase premii, avand un palmares demn de invidiat.
2007 Locul 1 in Campionatul National al Ungariei
2008 Locul 2 in Campionatul National al Ungariei
2006-2007 Locul 3 la International Drift Challange
2008 Locul 5 la International Drift Challange
2007 Mátra Hill Climb  (MNASZ) runda 1 : locul 1
2007 Mátra Hill Climb  (MNASZ) runda 2 : locul 2
2009 Locul 1 in King of Europe Drift Series

2009 Locul 1 in Campionatul National de drift al Ungariei

Ramane de vazut ce surprize ne mai rezerva pilotul in 2010.

EXCLUSIV: Adam Kerenyi si BMW E36 M5

Evolutia intregului proiect poate fi vazuta in superba galerie foto. Enjoy!

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (212) Poze Adam Kerenyi si BMW E36 M5
mai multe
Publicat în categoria: Piloti si masini de drift DATA PUBLICĂRII: 19 Februarie 2010