45 de ani de Range Rover. Istoria celui mai de succes off-roader al lumii

45 de ani de Range Rover. Istoria celui mai de succes off-roader al lumii
  • Modelul Range Rover a debutat pe piata exact acum 45 de ani
  • Off-roader-ul britanic s-a vandut in peste 6 milioane unitati
  • Patru generatii au fost lansate pana la acest moment
Distribuie pe Facebook

In urma cu exact patru decenii si jumatate, la data de 17 iunie 1970, Land Rover prezenta in fata lumii intregi ceea ce avea sa devina cel mai de succes off-roader (de lux) al planetei.

  • Prima generatie - Classic (1970- 1994)

Cunoscuta in interiorul companiei (si) sub numele de Classic, prima generatie a modelului Range Rover a fost disponibila initial la vanzare intr-o versiune cu numai... doua portiere.

Printre dotarile oferite de off-roader-ul britanic la momentul lansarii, in anul 1970, se numarau inclusiv un V8 din aluminiu, tractiune integrala permanenta si sistem de franare cu discuri pentru toate cele patru roti.

La aproximativ un deceniu distanta, in 1981 mai exact, oferta primei generatii a modelului Range Rover a fost completata si cu o varianta in patru usi, in timp ce anul 1982 a adus in peisaj si o transmisie automata..

In 1986, off-roader-ul britanic le-a oferit clientilor posibilitatea de a opta si pentru o motorizare diesel, pentru ca trei ani mai tarziu sa devina primul 4x4 dotat cu sistem de antiblocare a rotilor (ABS).

O alta premiera adusa de prima generatie a modelului Range Rover in segmentul sau a venit odata cu anul 1992, atunci cand a fost introdusa suspensia pneumatica.

  • A doua generatie - P38a (1994 - 2001)

Cea de-a doua generatie a modelului Range Rover (cunoscuta si sub denumirea P38a dupa numele cladirii in care a prins viata) a debutat in anul 1994, alaturi de o doza extra de lux si practicabilitate.

Punctul principal de atractie al off-roader-ului britanic il reprezinta acum suspensia ajustabila pe inaltime, o alta veste buna constand in cresterea numarului de motorizari disponibile la trei: dintre care un diesel de 2.5 litri si doua V8-ul pe benzina, de 3.9 sau 4.6 litri.

Cu doi ani inainte de sfarsitul carierei sale, in 1999, cea de-a doua generatie a modelului Range Rover a fost lansata si intr-o editie speciala Linley, limitata la doar 10 exemplare...

... toate acestea livrate la pachet alaturi de piele neagra, ornamente piano black si sistem de navigatie prin satelit, plus TV. Sau, daca vrei, toate dotarile pe care te-ai astepta sa le primesti de la un model de 100.000 de lire sterline.

  • A treia generatie - L322 (2001 - 2012)

Cea de-a treia generatie a modelului Range Rover a sosit pe piata in 2001, aducand cu sine imbunatatiri dintre cele mai numeroase si mai variate comparativ cu predecesorul sau.

Mai spatioasa si mai luxoasa ca oricand, cabina off-roader-ului britanic avea ca sursa de inspiratie avioanele private si yacht-urile de top, ocupantii sai bucurandu-se de un confort aproape regal.

Dintre tehnologiile care au insotit cea de-a treia generatie a modelului Range Rover, ceasurile de bord complet digitale si functia "dual-view" a ecranului caracteristic sistemului de infotainment au fost cele mai notabile.

In ceea ce priveste gama de motorizari, off-roader-ul britanic putea fi comandat inclusiv intr-o versiune V8 supercharged de 4.2 litri (2005), respectiv o varianta TDV8 (2006), lista cu optiuni imbogatindu-se in 2009 cu un V8 supraalimentata de cinci litri.

  • A patra generatie (2012 - prezent)

Cea de-a patra generatie a modelului Range Rover a debutat in premiera mondiala in urma cu numai trei ani, in cadrul salonului auto desfasurat la Paris in toamna anului 2012.

Principala atractie o reprezinta fara doar si poate platforma realizata integral din aluminiu, ce reduce greutatea off-roader-ului britanic cu pana la 420 de kilograme (comparativ cu L322).

De asemenea, clientii vor aprecia si varietatea paletei de propulsoare, cea de-a patra generatie a modelului Range Rover oferind, pe langa deja traditionalele unitati pe benzina sau motorina, si o propulsie hibrid.

In schimb, cei mai pretentiosi din fire pot opta oricand pentru specialul SVAutobiography, care se mandreste cu un total de 550 de cai putere si lux cat incape... intr-un off-roader cu ampatament marit.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze 45 de ani de Range Rover
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 17 Iunie 2015