5 masini clasice americane care te fac sa privesti lung dupa ele

5 masini clasice americane care te fac sa privesti lung dupa ele
  • Masinile clasice americane continua sa fascineze si astazi cu formele lor
  • Printre cele mai impresionante creatii se numara inclusiv Mercury eight sau Oldsmobile 88
  • Ford-ul Skyliner, Charger-ul Hemi sau Impala SS nu puteau lipsi nici ele, de asemenea, din acest top
Distribuie pe Facebook

Imaginea unei masini clasice pe sosea face mai mult decat 1.000 de cuvinte, iar din acest punct de vedere americanii par sa isi traga spusa pe turta lor cu o serie de modele iconice.

O parte dintre automobilele clasice de peste Ocean ascund in spate povesti care au starnit adevarate trenduri in randul pasionatilor de masini. Iata si exemplarele care te pot face sa intorci capul imediat daca cum ai sansa sa le vezi pe sosea.

1. Mercury eight

5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele

Mercury eight a stat in productie vreme de 13 ani, intre 1938 - 1951, fiind unul dintre cele mai longevive autoturisme produse de subsidiara Ford. Abia a treia generatie avea insa sa dea tonul unui nou curent: "Lead Sled". In 1949, modelul Eight III vindea peste 300.000 de exemplare, gratie pretului redus la 1.945 de dolari / bucata, dar si datorita infatisarii exterioare mult mai agresive.

Inspirat de infatisarea exemplarului sau, Sam Barris se pune pe creat conceptul de hot rod, dand tonul unei mode care face ravagii inclusiv in ziua de astazi. Chiar daca masina care avea sa influenteze definitiv legendarul design avea sa fie Ford-ul V-8 "The Deuce", primele interventii in stil hot rod, facute cu plumb aplicat pe caroserie ii apartin lui Barris, iar replici din fibra de carbon dupa modelul Mercury Lead Sled se comercializeaza si acum la comanda.

2. Oldsmobile 88

5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele

Lansata in plina campanie de cucerire a spatiului cosmic, masina este posibil sa fii inspirat si primele acorduri rock'n roll ale melodiei Rocket Eighty-Eight, pentru ca ciudatenia la Oldsmobile 88 consta in denumirea motorului: Rocket V-8.

Iconicul model american a devenit competitor de temut in cursele Nascar ale anilor '50 pentru simplul motiv ca era un automobil usor, cu motor puternic. In 1949, faimosul pilot Buck Baker isi conduce masina spre victorie si declanseaza o isteria a publicului de peste Ocean, care avea sa tina autoturismul in productie vreme de 50 de ani. Pana in 1999, 10 generatii Oldsmobile 88 si-au gasit cumparatori fideli in randul soferilor din Statele Unite.

3. Ford Fairlane 500 Skyliner

5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele

Din punct de vedere comercial, Ford-ul Skyliner a fost o dezamagire. In cei trei ani cat a stat in productie: 1957 - 1959, nu a vandut decat 48.000 de unitati, in ciuda pretului de 4.500 de dolari. In schimb, in zilele noastre, un exemplar in stare buna se comercializeaza si cu 100.000 de dolari.

Atractivitatea modelului american este data de plafonul retractabil automat, primul de acest tip. La sfarsitul anilor '50 insa, clientii se aratau inspaimantati de a vedea 7 motorase electrice, pompe hidraulice si 185,9 metri de cabluri punand in miscare acoperisul masinii. O alta problema reclamata atunci a fost limitarea spatiului din portbagaj odata cu transformarea coupe-ului in cabriolet.

4. Chevrolet Impala Super Sport

5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele

Intrand in batalia declansata intre Ford Galaxie 500 si Plymouth Fury la inceputul anilor '60, Chevrolet nu avea decat o singura sansa de a-si depasi rivalii: aceea de crea un automobil mai lung, mai puternic, mai furios. Asa a aparut Impala Super Sport, in 1961, reprezentand a treia generatie de Chevy-uri cu nume de gazela, dar care venea de aceasta data cu un motor V8 de 425 CP.

Modelul Impala SS a fost cea mai scumpa masina Chevrolet produsa pana in 1965, dar si-a atins scopul. Performantele muscle car-ului cu gabarit impresionant au lasat in urma copetitia. Doar 142 de exemplare au fost construite in primul an de fabricatie, modelele 1961 fiind si cele mai scumpe aparute la licitatii: peste 100.000 de dolari.

5. Dodge Charger

5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele

Nasterea Charger-ului a pornit ca intentie a grupului Chrysler de a scoate pe piata o masina care sa imbine forta emanata de un Ford Mustang si nota de lux lejer a unui Thunderbird.

Legendarul automobil Dodge a debutat inca din 1966, dar abia a treia generatie, lansata in 1971, avea sa scoata la iveala muschii acestui "baiat rau". Si asta fix intr-un moment care marca declinul clasicelor muscle car-uri.

Doar 63 de unitati Dodge Charger cu motor Hemi au apucat sa iasa de pe portile fabricii pana ce criza petrolului de la inceputul anilor '70 i-a fortat pe producatori sa revina la versiuni ceva mai "calme". De la cei 400 CP ai motorului Hemi 440 pus pe Charger in 1971, Dodge a coborat anul urmator la motorizari de 320 CP.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze 5 masini clasice americane care te face sa privesti lung dupa ele
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 13 Decembrie 2014