60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria modelului american

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria modelului american
Desi pare putin surprinzator, anul acesta marcheaza cea de-a 60-a aniversare a iconicului model Chevrolet Corvette - un automobil considerat de multi dintre noi ca fiind simbolul masinilor sport de peste Ocean. De asemenea, intamplator sau nu, anul acesta mai marcheaza si finalul productiei celei de-a sasea generatii a modelului american, legendarul Chevrolet Corvette pregatindu-se sa intre intr-o noua era incepand cu 2013. Drept urmare, cum pana la a lua contact cu viitoarea versiune a automobilului de peste Ocean va mai trece o buna perioada de timp, propunem ca la acest moment sa facem o scurta incursiune in cariera legendei americane.
Distribuie pe Facebook
Istoria iconicului Corvette incepe in anul 1953, americanii de la Chevrolet sosind la evenimentul GM Motorama din luna ianuarie cu numeroase concept-car-uri interesante, printre care si proiectul XP-122 - un model sport cu influente stilistice europene, dar construit de americani pentru americani. Rezultatul? Automobilul cu pricina a fost atat de bine primit de publicul prezent la show-ul organizat in New York, incat managementul companiei de peste Ocean a dat numaidecat unda verde unei productii limitate a roadster-ului dotat cu doua locuri.

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Aproape de sfarsitul lui iunie 1953, la aproximativ cinci luni de la incheierea evenimentului GM Motorama, primul exemplar al modelului Corvette iesea de pe linia de productie. Acesta era echipat cu un propulsor dotat cu sase cilindri in linie, de circa 150 cai putere, si cu o transmisie automata ce beneficia de numai doua rapoarte. Cu noul lor produs, americanii de la Chevrolet doreau sa mareasca "traficul" din showroom-urile lor, insa automobilul s-a dovedit atat de popular, incat constructorul de peste Ocean a renuntat imediat la productia limitata stabilita initial in favoarea unei productii standard.

Drept urmare, de atunci si pana in zilele noastre, muncitorii Chevrolet au construit nu mai putin de 1.5 milioane de exemplare ale modelului Corvette. Si chiar daca fiecare dintre acestea, de la primul pana la ultimul, poate fi considerata o aparitie speciala, doar urmatoarele sase merita incoronate cu titlul "creme de la creme":

Generatia C1 - Chevrolet Corvette 1962:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Nu sunt deloc putini cei care apreciaza cea dintai aparitie a legendarului Chevrolet Corvette, insa abia in anul 1962 prima generatie a reusit sa adune laolalta toate imbunatatirile pe care constructorul american le-a oferit de-a lungul timpului (de la lansare si pana in anul 1962, mai exact).

Iata, pe scurt, cateva dintre momentele cheie ale carierei primului Chevrolet Corvette:

  • Anul 1955 a adus in peisaj primul motor de tip small-block: un propulsor de 265 inci cubi, ce livra celui aflat la volan undeva in jurul a 195 cai putere. De asemenea, de pe lista cu bunatati tehnice nu lipsea nici transmisia manuala cu trei rapoarte, oferita insa optional;
  • In anul 1957, motorul V8 de 283 inci cubi producea un CP per CI, in timp ce o cutie manuala cu patru trepte era disponibila inca din standard;
  • In anul 1958, designerii Chevrolet revizuiau partea frontala a modelului Corvette, principala noutate fiind reprezentata de aparitia unor blocuri optice fata duble;
  • Blocurile optice duble au fost montate si la nivelul partii spate incepand cu anul 1961, iar aceasta traditie a ramas neschimbata pana in zilele noastre;
  • Ultimul an de productie al primei generatii a automobilului american a pus la dispozitia clientilor sai un V8 de 327 inci cubi, oferit in patru versiuni diferite de putere. Varianta de top beneficia de injectie si dezvolta fix 360 cai putere.

Generatia C2 - Chevrolet Corvette Sting Ray "Split-Window" 1963:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

1963 nu a fost doar anul in care cea de-a doua generatie a modelului Chevrolet Corvette si-a facut debutul, ci a fost si singurul an in care iconicul automobil american a fost disponibil intr-o versiune "Split-Window", ce se remarca inca de la prima aparitie datorita lunetei sale impartite in doua segmente.

De asemenea, noul Chevrolet Corvette C2 a fost si primul Corvette oferit intr-o varianta Coupe. In plus, in lista cu atractii principale aveau sa se inscrie de-aceasta data si un set de faruri escamotabile, respectiv o suspensie spate independenta. Gama de motorizari era asemanatoare cu cea pusa la dispozitie de modelul 1962, lucru valabil si in cazul tipurilor de transmisie.

Generatia C3 - Chevrolet Corvette ZL1 1969:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Construit in mai putin de cinci exemplare - sau cel putin asa se crede, modelul Chevrolet Corvette ZL1 poate fi considerat cel mai exclusivist Corvette produs vreodata. De asemenea, datorita unei unitati big-block V8 de 427 inci cubi, realizata integral din aluminiu, modelul Chevrolet Corvette ZL1 se lauda si cu unele dintre cele mai impresionante performante ale acelor vremuri.

Generatia C4 - Chevrolet Corvette ZR-1 1990-1995:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Produs in perioada 1990 - 1995, modelul Chevrolet Corvette C4 ZR-1 se bucura de serviciile unui V8 DOHC LT5 de 5.7 litri, construit integral din aluminiu si proiectat de inginerii Lotus. Primele exemplare ale acestui automobil destindeau simturile celui aflat in spatele volanului cu 375 cai putere, in timp ce versiunea 1993 amplifica bataile inimilor pasagerilor datorita celor 405 cai putere prezenti la datorie.

Totusi, noul Chevrolet Corvette C4 ZR-1 era mai mult decat un muscle-car, suspensia setata de inginerii Lotus transformand automobilul american intr-o adevarata masina sport. De asemenea, numeroase modificari au fost operate si la nivelul aripilor spate, modelul de peste Ocean gazduind acum jante late de 11 inci.

Totul venea insa cu un pret: In urma imbunatatirilor operate, impresionantul Chevrolet Corvette C4 ZR-1 avea sa coste de doua ori mai mult decat varianta standard.

Generatia C5 - Chevrolet Corvette Z06 2001-2004:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

In anul 2001, General Motors a lansat la vanzare modelul Chevrolet Corvette Z06, un automobil ce gazduia sub capota o motorizare V8 LS6 de "numai" 385 CP. Chiar daca era mai putin puternic decat vechiul C4 ZR-1, noul Chevrolet Corvette Z06 era mai usor, mai ieftin si chiar mai rapid (exceptand viteza maxima) decat acesta.

Pentru anul 2002, constructorul american a marit puterea maxima a propulsorului V8 pana la 405 CP. De asemenea, noul Chevrolet Corvette Z06 era echipat si cu o suspensie mai rigida, cu jante si cauciucuri mai mari, plus raporturi diferite ale cutiei de viteze.

Generatia C6: Chevrolet Corvette ZR1 2009-2013:

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Pana la 638 cai putere, aproximativ 330 kilometri pe ora si un tur parcurs la Nurburgring in doar sapte minute si 19 secunde. Ar mai fi ceva de spus cu privire la cel mai performant Chevrolet Corvette produs vreodata? Suntem siguri ca nu.

Cu toate acestea, tinem sa reamintim ca magnificul ZR1 este propulsat catre gloria eterna de un V8 supraalimentat de 6.2 litri, capabil sa produca nici mai mult, nici mai putin de 638 cai putere si 819 Newton-Metri. Drept urmare, primii 96 km/h vin dupa doar 3.5 secunde, in timp ce sfertul de mila este parcurs in fix 11.5 secunde.

Mai mult de-atat, discurile de franare carbon-ceramice livrate inca din standard sunt mai mari decat multe dintre jantele oferite pe majoritatea Corvette-urilor produse inainte de 1990, lista cu picanterii continuand cu numeroasele componente realizate din fibra de carbon si geamul din policarbonat ce ofera o priveliste de neuitat asupra motorului indesat sub capota.

In ceea ce priveste modelul Chevrolet Corvette C7, acesta este asteptat sa debuteze in cursul anului viitor si sa aduca in prim-plan cea de-a cincea generatie a motorizarii V8 small-block. Desi nu este nimic oficial la acest moment, ultimele zvonuri indica faptul ca versiunea de baza va fi dotata cu un V8 de 5.5 litri si injectie directa, ce ar putea oferi mai mult de 436 CP. Variantele de inalta performanta nu vor lipsi nici ele din peisaj, insa se pare ca nici un model V6 nu este inca scos din discutie.

60 de ani de Corvette: Sase modele care au marcat istoria supercarului american

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (17) Poze 60 de ani de Corvette
mai multe