8 muzee auto de poveste. Iata ce nu trebuie sa ratezi in aceasta viata!

8 muzee auto de poveste. Iata ce nu trebuie sa ratezi in aceasta viata!
Pentru fiecare iubitor al unei marci auto renumite exista cel putin o colectie de masini deschisa publicului larg, asa ca este aproape imposibil sa faci un clasament al muzeelor deschise pe intreg mapamondul.
Distribuie pe Facebook

Drept urmare, expozitiile permanente prezentate in randurile urmatoare sunt doar o mica parte dintr-un mare intreg pe care orice sofer impatimit ar trebui sa-l vada macar odata in viata.

Muzeul Porsche

8 muzee auto de poveste

Are avantajul ca nu este departe si, cu siguranta, nu vei avea de infruntat o coada ca la votul romanilor din diaspora. Porsche Museum este deschis langa Stuttgart si are 80 de sectii diferite care iti vor incanta privirea cu exponate rare de la piese istorice, pana la prototipuri de curse.

A fost infiintat in anul 1976, numarul primelor exemplare expuse fiind de 300 de masini iconice pentru marca germana.

Muzeul Mercedes-Benz

8 muzee auto de poveste

Tot in Stuttgart, dar in partea sudica a orasului, vei gasi o alta colectie impresionanta demna sa te tina cu gura cascata ore in sir: Muzeul Mercedes-Benz. Este mai vechi decat cel al "vecinilor" de la Porsche, initial fiind discutii intre cele doua fabrici de a construi impreuna un centru fabulos dedicat bijuteriilor pe roti produse in Germania.

Ideea nu a fost agreata, iar Muzeul Mercedes-Benz exista separat de cel al Porsche. Nu rata expozitiile de machete clasice din preajma Sarbatorilor de iarna daca esti in Germania sau colectia "Stars and Cars" dedicata masinilor de curse.

Muzeul Audi

8 muzee auto de poveste

Vrem, nu vrem ramanem tot pe plaiuri germane cand vine vorba de masini iconice expuse in expozitii permanente. In Ingolstadt, Muzeul Audi atrage ca un magnet iubitorii de automobile din lumea intreaga.

A fost deschis abia in 2000, dar exponatele din interior au patina vremii adaugate pe siglele Audi, Horch, DKW, Wanderer si NSU. Expozitia permanenta nu este foarte mare - 50 de masini, plus 30 de motociclete si biciclete legendare, dar cu siguranta nu vei regreta vizita.

Colectia Louwman

8 muzee auto de poveste

Ceva mai la nord de muzeele deschise in onoarea marcilor teutone gasesti o adevarata istorie auto expusa in Muzeul Louwman de langa Haga, Olanda. Peste 200 de exemplare de masini s-au adaugat colectiei stranse si ingrijite de doua generatii din familia Louwman, inclusiv primul exemplar de la care a inceput, in 1934, aceasta frumoasa nebunie a dealerului de masini: un Dodge din 1914.

Colectia este declarata de patrimoniu national, in 2010, cu ocazia redeschiderii noului spatiu al muzeului, regina Beatrix fiind cea care a oficiat ceremonia.

Galleria Ferrari

8 muzee auto de poveste

Nu are sens sa strabati Europa in lung si in lat pentru a-ti scalda privirea cu masini de poveste daca nu ai bifat si o vizita la Galleria Ferrari din Maranello. Muzeul dedicat celei mai cunoscute masini sport produse in Europa este la doar 300 de metri de fabrica Ferrari si a fost deschis in 1990.

Adaposteste atat masini de strada si monoposturi legendare, cat si cupe, costume si fotografii ale unor piloti care au facut istorie pentru marca infiintata de Enzo Ferrari.

La cite de l'automobile

8 muzee auto de poveste

Colectia stransa de francezi in Mulhouse mai este cunoscuta si sub numele de colectia Schlumpf sau "Cetatea automobilului". Si cand i-au spus cetate nu au gresit cu nimic!

Pe cativa kilometri de galerii expozitionale ai exemplare care au facut istorie, incepand cu replici ale automobilelor de la 1878. O sala intreaga Bugatti iti va taia cu siguranta rasuflarea, dar minunile expuse in muzeu merg mult mai departe.

Muzeul Haynes International Motor

8 muzee auto de poveste

Somerset, Anglia este locul unde vei gasi 400 de masini de vis stranse intr-o colectie expusa publicului sub denumirea de Haynes International Motor Museum.

Printre vedete: Clement 2.25 hp Voiturette din 1900, un Renault AX in doi cilindri din 1910, o masina sport AC Cobra din 1965, un Lambo Countach din 1981, un Duesenberg din 1931, un Bugatti 35B din 1926 si exemplare rare de motociclete britanice BSA si Norton.

Muzeul Mullin

8 muzee auto de poveste

Americanii au si ei colectionari care isi expun trofeele auto pentru public. Omul de afaceri Peter Mullin a deschis in 2010, in California, un muzeu care ii poarta numele. Axat in general pe automobile clasice americane, muzeul Mullin adaposte superbe exemplare de Cadillac, Ghia, dar si raritati precum acest Hispano-Suiza.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze 8 muzee auto de poveste
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 18 Noiembrie 2014