Au trecut 25 de ani de la debutul primei masini cu airbag lateral

Au trecut 25 de ani de la debutul primei masini cu airbag lateral
  • Volvo celebreaza luna aceasta 25 de ani de la aparitia legendarului 850
  • Automobilul suedez este primul model echipat cu un sistem de protectie la impactul lateral
  • Tot la capitolul noutati absolute putem trece si motorul transversal in cinci cilintri
Distribuie pe Facebook

Volvo celebreaza luna aceasta 25 de ani de la aparitia legendarului 850, primul automobil din lume echipat cu un motor transversal in cinci cilintri si sistem de protectie la impactul lateral.

Chiar daca toti oamenii sai sunt ocupati zilele acestea cu promovarea noilor S90 si V90, compania Volvo si-a rupt din si asa putinul timp liber avut la dispozitie pentru a ne reaminti de legendarul 850.

Nu intamplator, primul automobil din lume echipat cu un motor transversal in cinci cilintri si sistem de protectie la impactul lateral sarbatorind luna aceasta exact doua decenii si jumatate de la momentul lansarii.

Volvo 850

Dezvaluit in premiera mondiala la data de 11 iunie 1991, cu ocazia unui eveniment special organizat in cadrul Stockholm Globe Arena, modelul suedez a prins viata abia dupa 13 ani de proiectare si dezvoltare.

Patru este numarul premierelor mondiale introduse odata cu legendarul 850, celor doua tehnologii anterior mentionate alaturandu-li-se si suspensia spate de tip Delta-link, respectiv centura fata cu reglare automata.

Unul dintre cele mai de succes produse din istoria companiei Volvo - peste 1.36 milioane exemplare livrate, automobilul cu pricina a primit in 1993 si o versiune break, un an mai tarziu debutand varianta de inalta performanta T-5R.

Volvo 850

Multumita unitatii turbo de 240 CP din dotare, productia limitata initial la numai 2.500 de exemplare a fost vanduta in doar cateva saptamani, marca suedeza vazandu-se nevoita sa scoata din joben alte 5.000 de unitati.

In anul 1995, legendarul 850 a devenit primul Volvo disponibil la vanzare inclusiv alaturi de un sistem de tractiune integrala, cariera modelului cu pricina incheindu-se in 1996, atunci cand au fost introduse noile S60 si V70.

Volvo 850

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Volvo 850
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 9 Iunie 2016