Istoria celor 20 de ani de existenta a lui Ford Mondeo

Istoria celor 20 de ani de existenta a lui Ford Mondeo
  • Ford Mondeo implineste anul acesta doua decenii de existenta
  • Modelul a fost lansat pana la acest moment in patru generatii
  • Anul 2014 va aduce pe piata o noua versiune a lui Ford Mondeo
Distribuie pe Facebook

Anul acesta, Ford Mondeo implineste 20 de ani de existenta. Iconicul autoturism, al carui nume se trage din latinescul "mundus" si inseamna "lume", a inlocuit Ford Sierra, un alt model popular al americanilor. Iata o scurta istorie a celor doua decenii de existenta ale lui Mondeo.

1993

O masina pentru toata lumea! Cu acest gand a fost construit sedanul de familie in 1993, sedan cu care Ford spera sa atinga aceeasi popularitate precum iconicul Model T. La vremea respectiva, versiunea europeana a lui Mondeo includea si o inovatie cu care americanii se mandreau foarte mult: airbagul pentru sofer.

La inceput, Mondeo a fost oferit in trei versiuni de motorizare, toate pe benzina, ce variau intre 105 cai putere si 135 cai putere. Succesul la public a fost instant: in 1993 a castigat titlul de "Masina anului", iar in 1994 a devenit "Masina europeana a anului".

Ford Mondeo - Istorie

1996

La trei ani si jumatate de la debut, Ford Mondeo a primit si un facelift, atat la exterior, cat si la interior. In Marea Britanie, noul Mondeo pleca de la 12.395 de lire, versiunea de baza cu motor de 1.6 litri.

Un an mai tarziu, in 1997, Ford a introdus si primul Mondeo sport. Era vorba de o versiune cu un motor V6 de 2.5 litri, de aproape 170 de cai putere, care ajungea de la 0 - 100 de km/h in 8 secunde si avea o viteza maxima de 240 de km/h. Peste doi ani a aparut o alta varianta, mai puternica, de 202 cai putere, modelul ST200.

Ford Mondeo - Istorie

2000

Anii 2000 au adus o alta revigorare a modelului, care venea in standard cu optiuni de echipare in valoare de 800 de lire sterline. Noua masina era mai lunga decat precedentul model, scaunele erau pozitionate mai sus, iar puterea motorului crescuse si ea. Ford oferea acum un motor nou-nout de 3.0 litri, capabil de aproape 230 de cai putere. La 21.745 de lire sterline, noul Ford Mondeo ST220 venea cu scaune incalzite si imbracate in piele, semnate Recaro.

Ford Mondeo - Istorie

2003

Cea de-a 10-a aniversare a lui Mondeo a adus cu sine un alt model nou, care includea o bara de protectie redesenata, lampi noi de ceata si oglinzi mai mari. Tot in 2003 a aparut si primul motor pe benzina cu injectie directa a lui Ford.

2007

Cea de-a patra generatie a lui Mondeo este si cea actuala. A fost dezvaluita la Paris in 2007 si difera destul de mult fata de precedentele modele. Totodata, modelul abunda in propulsoare, inclusiv celebrele motoare pe benzina EcoBoost. In 2014, se prefigureaza un nou facelift pentru celebrul model.

Ford Mondeo - Istorie

Distribuie pe Facebook
mai multe