Jaguar a cumparat cea mai mare colectie de masini britanice din lume

Jaguar a cumparat cea mai mare colectie de masini britanice din lume
  • Colectia numara exemplare foarte rare de Jaguar
  • Masina lui Winston Churchill se numara printre exponate
  • Bentleyul lui Elton John se afla in colectia Hull
Distribuie pe Facebook

Colectia de masini englezesti a lui James Hull a fost recent cumparata de cei de la Jaguar. Cel care a vandut cele 543 de automobile la pachet este un medic dentist milionar care a cedat intreaga colectie contra unei sume momentan necunoscute.

In timp ce unii producatori de masini dau de greu si se apropie de faliment, precum Bertone, Saab sau Spyker, Jaguar o duce atat de bine incat isi permite sa plateasca sume exorbitante pentru o colectie de masini clasice. Desi nu a fost facuta publica oficial suma tranzactiei, intreaga colectie era estimata la o suma de peste 126 de milioane de Euro, insa colectionarul dentist ar fi putut incasa mult peste aceasta cifra din partea Jaguar.

Colectia lui James Hull este oficial cea mai mare de automobile britanice din lume. Este formata din 543 de masini rare, majoritatea britanice, inclusiv 130 de modele Jaguar. In colectie se regasesc 7 masini XK120, mai multe C-Type si D-Type, un foarte rar XK SS, 8 modele E-Type, 30 de exemplare Mark-Series sedan, 19 masini KJS Coupe si Cabriolet, in jur de 20 de modele Jaguar XJ sedan si mai multe masini interbelice SS si Swallow, motociclete si masini cu caroserii speciale realizate pentru primele luni ale companiei Jaguar.

Printre exemplarele scumpe din colectie de 543 de masini se numara si un foarte rar Jaguar SS100, un XK120 cu o caroserie din aluminiu si un MK X care i-a apartinut familiei care a fondat compania Jaguar, mai exact insusi fondatorului Sir William Lyons. In plus, in colectie mai este si Austinul lui Winston Churchill si Bentleyul in care s-a plimbat de nenumarate ori Elton John. Pe langa masini de strada mai sunt si alte vehicule si motociclete de competitie, in special masina celebrului pilot Mike Hailwood, un E-Type modificat.

Colectia aceasta impresionanta a fost cumparata de grupul Jaguar Land Rover prin intermediul diviziei Special Operations, aceeasi divizie care a realizat proiectul F-Type Project 7, care incorporeaza un nou departament, Jaguar Heritage. Intreaga colectie va fi transportata in orasul Browns Lane din Coventry, acolo unde va fi expusa iar masinile vor fi ulterior folosite la evenimente istorice pentru a sublinia marca Jaguar.

In ciuda valorii uriase pe care o are colectia, se pare insa ca proprietarul ei si-a dorit mai presus de orice ca toate masinile sale sa ramane in Marea Britanie la cineva care poate avea grija de ele pentru eternitate. Si cine poate sa le ingrijeasca mai bine, decat Jaguar?

James Hull

James Hull

Distribuie pe Facebook
mai multe