Legende Auto: Mercedes-Benz W125, masina care atingea 432.7 km/h in anul 1938

Legende Auto: Mercedes-Benz W125, masina care atingea 432.7 km/h in anul 1938
O caroserie optimizata pentru un maximum de performanta aerodinamica, un propulsor V12 supraalimentat capabil sa produca nu mai putin de 736 cai putere si un record vechi de aproximativ 75 de ani. Acestea sunt principalele ingrediente ale automobilului de legenda despre care vom vorbi astazi, si anume modelul Mercedes-Benz W125.
Distribuie pe Facebook

Era abia anul 1938, un an in care nici unul dintre Horacio Pagani sau Christian von Koenigsegg nu se nascusera, iar Enzo Ferrari sau Ferruccio Lamborghini nu visau inca la ce mari creatii aveau sa dea nastere, si anume unora dintre cele mai geniale automobile de inalta performanta ale intregii istorii auto. Era abia anul 1938, data de 28 ianuarie si timpul ca germanii de la Mercedes-Benz sa stabileasca un record care nici pana in ziua de astazi nu a fost doborat, la circa 75 de ani distanta.

Era momentul ca Mercedes-Benz W125 sa-si spuna la incercare noua sa caroserie, conceputa special pentru un maximum de performanta si eficienta aerodinamica - coeficientul aerodinamic rezultat era de doar 0.157! Era, de asemenea, momentul ca Mercedes-Benz W125 sa-si spuna la incercare si propulsorul V12 din dotare, supraalimentat cu doua compresoare mecanice si capabil sa puna la dispozitia celui aflat la volan - in speta Rudolf Caracciola, nu mai putin de 736 cai putere. Era momentul sa se scrie istorie.

Campul de lupta? O portiune de drum ce lega Frankfurt am Main de Darmstadt, care probabil nu spune nimic la prima vedere - cel putin in ziua de astazi, insa indeajuns de 'utila' pentru a-i permite sagetii argintii din Stuttgart sa atinga o viteza maxima fenomenala, chiar si pentru vremurile pe care le traim, de aproximativ 432.7 kilometri pe ora. Si poate ca Bugatti Veyron Super Sport este ceva mai rapid ca acest 'strabunic' al automobilelor, insa nici o alta masina - de atunci si pana acum, nu a mai reusit sa atinga aceasta viteza pe un drum public.

Iar recordul este cu atat mai impresionant cand te gandesti ca racirea propulsorului V12 de 5.577 centimetri cubi nu se facea chiar cu ajutorul aerului, ci mai degraba cu ajutorul unui rezervor special montat, care gazduia 'la bord' pana la 500 de litri de apa si gheata.

Mercedes-Benz W125 Record Car

Distribuie pe Facebook
mai multe