Masina Fantoma: Pontiac-ul din plexiglas unic in lume

Masina Fantoma: Pontiac-ul din plexiglas unic in lume
  • O colaborare inedita
  • Detalii tehnice
  • Expozitii si proprietari
Distribuie pe Facebook

In 1939, americanii de la General Motors au produs in colaborare cu compania Rohm & Hass un automobil care avea sa ramana unic in lume. Botezat Pontiac Deluxe Six, modelul cu pricina era acoperit cu plexiglas si avea caroseria transparenta.

O colaborare dintre un producator de masini si o companie de chimicale

Pontiac-ul transparent

General Motors s-a hotarat sa bata palma cu Rohm & Haas pentru a crea un model cu totul deosebit, cu care sa apara la Targul Mondial de Automobile de la New York din 1939.

Compania de chimicale a fost, de altfel, primul producator de plexiglas din lume, introducand acest material pe piata in anul 1933 - cand chimistul german Otto Rohm si-a inregistrat inventia sub numele de "plexiglas".

La momentul respectiv, constructia acestei masini a costat 25.000 de dolari, o suma astronomica pentru anii '30 si care astazi echivaleaza cu aproximativ 400.000 de dolari.

In urma succesului de care s-a bucurat "masina fantoma", americanii de la General Motors au mai produs un exemplar similar pentru Expozitia Auto Golden Gate desfasurata in Treasure Island, in 1940.

Chiar daca a fost construit special pentru show, batranul Pontiac Deluxe Six numara 138 de kilometri la bord si este in continuare complet functional, avand doar cateva zgarieturi la nivelul caroseriei.

Masina nu dispune nici de placute de inmatriculare, dar nici de serie de identificare a motorului.

Detalii tehnice

Pontiac-ul transparent

Automobilul fantoma foloseste sasiul unui Pontiac Touring Sedan din anul 1937, acelasi jucand rolul de muza si pentru caroseria din plexiglas. - caroserie completata cu o structura de sustinere din metal, trecuta printr-o baie de cupru si finisata cu ajutorul cromului.

Sub capota regasim un motor in 6 cilindri, ce dezvolta 85 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuala cu trei trepte. Suspensia fata este independenta, cu arcuri elicoidale, pe cand cea spate dispune de arcuri cu foi.

Expozitii si proprietari

Considerat o adevarata capodopera pe patru roti, Pontiac-ul Deluxe Six a fost plimbat prin toate showroom-urile General Motors de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Automobilul a fost expus la Institutul Smisthsonian din Washington DC pana in 1947. Un an mai tarziu, acesta se afla la centrul H&H Pontiac din Gettysburg, Pennsylvania. In 1962, masina a ajuns la un alt dealer auto - Arnold Motors din Carlisle, care a refacut o parte din interior.

In 1973, Pontiac-ul Deluxe Six a fost prezentat in cadrul primei intalniri a Clubului International Pontiac - Oakland si cumparat de Don Barlup, un restaurator din Culberland, Pennsylvania. Anii deja isi pusesera amprenta pe automobil, asa ca noul sau proprietar l-a restaurat la S&H Pontiac, unde i-au fost curatate toate componentele.

In '79, masina a fost vanduta la licitatie colectionarului Leo Gephart care, la doar un an dupa, i-a vandut-o lui Frank Kleptz - la care a ramas pana in 2010.

Cand a ajuns la acesta, Pontiac-ul Deluxe Six avea la bord 112 kilometri, insa nici macar el, care a participat la Great American Race de zece ori si a castigat nenumarate premii in cadrul acestei competitii, nu s-a incumetat sa il foloseasca pentru mai mult de 26 de kilometri.

De altfel, automobilul nu era o masina chiar usor de condus, iar caroseria sa din plexiglas risca sa fie deteriorata la fiecare pietricica ce sarea de pe drum si ajungea pe suprafata ei.

In 2011, Pontiac-ul Deluxe Six a fost scos din nou la licitatie si vandut contra sumei de 309.000 de dolari unui colectionar anonim, a carui identitate nu este cunoscuta nici macar de cel care a vandut masina - Dave Kleptz, fiul lui Frank Kleptz.

Daca despre modelul din 1939 se stiu atat de multe detalii, despre exemplarul construit in 1940 nu se cunoaste mai nimic. Ultima aparitie documentata a acestuia, care astazi ar valora cateva sute de mii de dolari, a fost chiar in anul in care a iesit pe portile fabricii.


Pontiac-ul transparent

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Pontiac-ul transparent
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 28 Mai 2015