UPDATE! Masina lui Nicolae Ceausescu poate fi a ta pentru doar 4000 de Euro

UPDATE! Masina lui Nicolae Ceausescu poate fi a ta pentru doar 4000 de Euro
  • Masina i-a fost data de Sahul Iranului
  • Vehiculul are doar 2600 de kilometri la bord
  • Pretul de pornire este de 4000 de Euro
Distribuie pe Facebook

Khodro Paykan este numele unei masini realizate in Iran de care probabil nu ai auzit niciodata. Insa cand il punem in scena pe dictatorul raposat, Nicolae Ceausescu, totul parca incepe sa aiba forma. Asa cum Ceasca oferea cadouri altor capetenii de stat vehicule ARO sau Dacia cand facea o vizita oficiala, asa si el a primit masini drept cadou.

In anul 1970, atunci cand a venit la Bucuresti Sahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, pentru a negocia cu Ceausescu un schimb economic in urma caruia Romania primea petrol si tara noastra exporta tractoare pentru agricultura, dictatorul roman a primit in dar obiecte de aur si blanuri pentru sotie. Dar abia in 1974, cand a fost desemnat oficial Presedintele RSR s-a bucurat de un nou cadou. E vorba de un exemplar fabricat de Khodro, un producator de automobile din Iran, model Paykan, un automobil primit in dar de la acelasi Pahlavi pentru a intari relatiile diplomatice.

Masina este dotata cu un motor de 1.5 litri pe benzina care produce 54 de cp, cuplat la o cutie manuala cu 4 rapoarte. Este un automobil care, teoretic, atinge viteza maxima de 145 km/h si are o greutate de 924 de kilograme. Masina are dimensiunile de 4310 x 1610 x 1420 mm si este identificata de seria sasiului B052962042. Numele complet al acestui exemplar este Paykan Hillman-Hunter, de unde numele de Hillman vine de la constructorul initial al acestui model din Marea Britanie care producea modelul Rootes Hillman Hunter. Ca si noi, romanii, si iranienii nu au fost in stare sa produca un automobil propriu ci l-au realizat cu licenta...

Paykan HunterCeausescu (stanga) alaturi de Mohammad Reza Pahlavi (dreapta)

Cei de la Artmark, printre picturi si alte obiecte de arta, vor strecura in licitatia lor de pe 9 decembrie si aceasta masina. Se spune ca este chiar masina primita de Ceausescu in dar de la Sahul Iranului. Insa, dupa Revolutie, masina a ramas in posesia Statului. Desi in 1994 s-a mai incercat vanzarea masinii in cadrul unei licitatii, exemplarul nu si-a gasit un doritor foarte repede. Dar, ulterior, a mai schimbat cateva maini. Acum, posesorul sau actual, s-a decis sa scape de ea si sa o vanda la un pret de pornire de 4000 de Euro.

Paykan Hunter

Daca automobilul nu are un certificat care sa dovedeasca fostul proprietar, Nicolae Ceausescu, atunci masina nu are nicio valoare. Artmark spune ca vehiculul se vinde cu certificat RAPPS, insa nu e clar daca in acesta se confirma ca i-a apartinut lui Ceausescu. Mai ales ca, Nicolae Ceausescu a avut multe masini pe care nu le-a utilizat niciodata si care nu au fost trecute pe numele sau. Iar apartenenta la presedintele nostru impuscat este destul de dificil de demonstrat... Mai ales ca, zvonurile spun ca dictatorului nu i-a placut aceasta masina, preferand sa circule in continuare cu automobilele Mercedes si, ulterior, Dacia 2000.

Dar, cine stie: poate ca cei 4000 de Euro nu sunt o avere pentru un doritor sau iubitor al epocii comuniste. Noi insa avem retineri si cu pretul de pornire, ca va fi depasit sau chiar atins. Pentru ca, in definitiv, daca numele lui Ceausescu nu apare nicaieri, nici macar valoare istorica nu are acest model care s-a fabricat... sa bata tobele... pana in 2006 in Iran!

UPDATE 10 Decembrie 2014

In ciuda pesimismului nostru, masina a fost vanduta cu un pret de 37.000 de Euro dupa ce a avut parte de 45 de ridicari de pret. Cumparatori sunt un cuplu din Iran care colectioneaza astfel de automobile, declarand ca nu au nicio legatura cu Ceausescu si nu au cumparat masina pentru ca i-a apartinut.

Foto: Mediafax si Artmark.ro

Paykan Hunter

Paykan Hunter

Paykan Hunter

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Paykan Hunter
mai multe