Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1
Primul automobil semnat BMW Motorsport GmbH. Primul si singurul model (de serie) cu motor montat central din istoria constructorului bavarez. Unul dintre cele mai exclusiviste autoturisme marca BMW. O creatie inedita, construita de o companie germana (BMW) in colaborare cu alte doua companii italiene (Giugiaro, respectiv Lamborghini). Intr-un cuvant, legendarul M1.
Distribuie pe Facebook

In timp ce majoritatea entuziastilor viseaza la un viitor supercar venit din partea celor de la BMW, nostalgicii privesc cu admiratie catre trecut, inspre primul si singurul automobil cu motor montat central din istoria constructorului bavarez - legendarul M1.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

In urma cu mai bine de trei decenii, la Salonul Auto de la Paris din anul 1978, germanii de la BMW lansau in fata intregii planete supercarul M1 - model care avea sa devina primul si singurul autoturism cu motor montat central din istoria constructorului bavarez. De asemenea, pe langa acest aspect, modelul M1 se poate lauda si cu faptul ca este primul automobil construit de inginerii diviziei Motorsport GmbH.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Punctul culminant insa abia acum soseste. Din cauza cunostintelor limitate - BMW nu mai construise niciodata un astfel de autoturism, compania germana a apelat la serviciile italienilor de la Lamborghini. Mai exact, constructorul din Sant'Agata Bolognese fusese insarcinat cu dezvoltarea sasiului, ansamblarea prototipurilor si chiar productia automobilelor. Cei de la Lamborghini au acceptat initial provocarea, insa datorita unor probleme economice compania italiana a renuntat la proiect, iar intreaga responsabilitate a revenit pe umerii inginerilor BMW.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Asa cum precizam anterior, rezultatul final a fost prezentat in premiera mondiala la editia din 1978 a Salonului Auto de la Paris. Construit manual timp de o perioada de trei ani, intre 1978 - 1981, si oferit publicului larg intr-o editie extrem de limitata, de numai 455 exemplare, legendarul BMW M1 beneficiaza de un propulsor dotat cu sase cilindri (dispusi in linie) si o capacitate de 3.5 litri - motor ce se regaseste si sub capota modelelor BMW M635CSi E24, respectiv BMW M5 E28.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Aproximativ 277 cai putere sunt livrati celui aflat la volan prin intermediul unei transmisii manuale in cinci trepte, acceleratia de la 0 la 100 km/h realizandu-se in circa sase secunde. Mai mult de atat, acul vitezometrului indica atingerea celor 200 km/h dupa aproape 20 de secunde, lista cu performante fiind intregita de viteza maxima de 260 kilometri pe ora.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Nici lumea sporturilor cu motor nu a lipsit din viata modelului BMW M1 (de fapt, cu acest scop in minte a si fost creat), supercarul bavarez bucurandu-se si de versiuni supraalimentate, inzestrate cu pana la 850 cai putere.

In ceea ce priveste designul exterior, constructorul german a apelat la serviciile italienilor de la Giugiaro, care au preluat numeroase influente de la conceptul BMW Turbo prezentat in anul 1972. La interior, pasagerii primeau numeroase insertii de piele si chiar un sistem automat de climatizare, in timp ce siguranta acestora era asigurata de structura tubulara a sasiului.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

La celebrarea celei de-a 30-a aniversari, sarbatorita in anul 2008, compania bavareza a dezvaluit in cadrul evenimentului Concorso d'Eleganza Villa d'Este prototipul BMW M1 Homage, inspirat de liniile si formele utilizate de modelele semnate Giugiaro, respectiv Bracq.

Masini legendare Ep. 17 - BMW M1

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (13) Poze Masini legendare Ep. 17 - BMW M1
mai multe
Publicat în categoria: Istorie auto DATA PUBLICĂRII: 4 Decembrie 2011