Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5
Doua decenii si jumatate. Atat a trecut de la lansarea pe piata a iconicului Mazda MX-5, automobil care si-a castigat instant popularitatea datorita senzatiilor oferite la condus.
Distribuie pe Facebook

Cum a inceput totul.

Data de 9 februarie 1989 va ramane intiparita pentru totdeauna in istoria auto. Nu pentru atunci si-ar fi declarat falimentul vreun producator renumit sau pentru ca vreun "artist" al acestei fascinante lumi si-a pierdut viata. Nu, ci pentru un motiv mult mai imbucurator.


In urma cu doua decenii si jumatate, pe data de 9 februarie 1989, japonezii de la Mazda dezvaluiau in fata intregii planete, in cadrul Salonului Auto de la Chicago, ceea ce avea sa devina in timp unul dintre cele mai incitante roadstere lansate vreodata: modelul MX-5, cunoscut adesea si sub denumirea de Miata.

Mazda MX-5: 25 de ani de excelenta si existenta

  • Prima generatie

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

Prima generatie a iconicului Mazda MX-5 si-a facut aparitia in showroom-urile companiei japoneze in luna mai a aceluiasi 1989, fiind disponibila la vanzare in compania unui motor cu patru cilindri in linie si capacitate de 1.6 litri, capabil sa puna la dispozitia celui aflat la volan undeva in jurul a 116 cai putere si 135 Newton-Metri.

Chiar daca nu impresiona neaparat prin valorile sale maxime, roadster-ul producatorului nipon de automobile avea ascuns un alt as in maneca: multumita greutatii sale de aproximativ 960 de kilograme, prima generatie a iconicului Mazda MX-5 avea nevoie de mai putin de noua secunde pentru a accelera de la 0 la 100 kilometri pe ora.

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

De asemenea, tot multumita masei sale scazute, roadster-ul producatorului nipon de automobile se putea lauda si cu o manevrabilitate exemplare, senzatiile oferite la condus fiind dintre cele mai incitante. Drept urmare, la doar cateva luni distanta de la lansarea sa, modelul japonez a reusit sa-si adjudece una dintre cele cinci pozitii ale topului "World's Best Cars" realizat de publicatia americana Road & Track.

Oferita initial in compania unei transmisii manuale cu cinci rapoarte, prima generatie a iconicului Mazda MX-5 a fost disponibila in cele din urma si impreuna cu o cutie automata cu patru trepte de viteza. In plus, roadster-ul producatorului nipon de automobile se mai putea lauda si cu o suspensie independenta, de tip double wishbone - atat pe puntea fata, cat si pe puntea spate, dar si cu discuri de franare pentru toate cele patru roti. Acoperisul retractabil, cu un mecanism extrem de simplu si eficient, a reprezentat un alt element tehnic de a impins modelul japonez catre culmile gloriei.

  • Cea de-a doua generatie

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

La noua ani distanta de la marele sau debut, in 1998, modelul Mazda MX-5 revenea in atentia pasionatilor de automobile (si nu numai) intr-o noua generatie, a doua la numar. Desi roadster-ul japonez fusese inzestrat cu numeroase imbunatatiri, principala atractie a acestuia era reprezentata de departe de noua motorizare cu capacitate de 1.8 litri, capabil sa produca 140 de cai putere si 161 Newton-Metri.

Drept urmare, spre deosebire de predecesorul sau, cea de-a doua generatie a iconicului Mazda MX-5 reusea sa accelereze de la 0 la 100 km/h in mai putin de opt secunde, in timp ce viteza maxima depasea, cu putin ce-i drept, pragul celor 195 de kilometri pe ora.

Mai mult de-atat, modelul producatorului nipon de automobile se putea mandri si cu un design mult mai modern, acest aspect fiind scos in evidenta in special de farurile fixe, care le inlocuiau pe cele escamotabile, caracteristice generatiei anterioare. De asemenea, o alta modificare importantea avea sa fie operata la nivelul lunetei soft top-ului, in locul celei de plastic facandu-si aparitia una de sticla, dotata si cu incalzire.

  • Cea de-a treia generatie

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

Cea de-a treia generatie a iconicului roadster Mazda MX-5 a fost lansata pe piata in cursul anului 2005, modelul producatorului nipon de automobile aducand cu sine, in compartimentul motor, un propulsor MZR cu patru cilindri in line, 16 valve si capacitate de doi litri. Drept urmare, fisa cu specificatii tehnice gazduia acum valori maxime precum 170 cai putere si 190 Newton-Metri, toate acestea fiind livrate rotilor prin intermediul unei transmisii manuale, fie cu cinci, fie cu sase rapoarte.

Clientii americani puteau opta insa si pentru o cutie automata cu sase rapoarte, disponibila in mod optional, caz in care puterea maxima a motorului scadea cu 4 CP, pana la un total de 166 cai putere.

Pe langa noua motorizare, cea de-a treia generatie a iconicului roadster Mazda MX-5 mai beneficia si de o noua suspensie, de tip wishbone, respectiv multilink (fata / spate), in timp ce sistemele de control al tractiunii, respectiv stabilitii si-au facut si ele aparitia in peisaj.

Editii speciale demne de toata atentia noastra.

Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5

In anul 1999, cu ocazia celebrei celei de-a zecea aniversari ale sale, Mazda MX-5 a primit numeroase bunatati, precum o transmisie manuala cu sase rapoarte, diferential cu alunecare limitata marca Torsen, plus suspensie sport cu amortizoare Bilstein. De asemenea, roadster-ul japonez a mai fost accesorizat si cu o caroserie in Sapphire Blue Mica, o nuanta de albastru fiind utilizata si pentru finisarea soft-top-ului.

In anul 2004, iconicul roadster al producatorului nipon de automobile a fost oferit spre vanzare si intr-o editie Mazdaspeed, pusa in miscare de o motorizare turbo de aproximativ 178 cai putere, capabil sa ofere o acceleratie de la 0 la 100 km/h in mai putin de sapte secunde.

In anul 2009, pe langa editia aniversara de 20 de ani, japonezii de la Mazda au prezentat si un concept car extrem de interesant, bazat pe MX-5 si denumit Superlight, ce se putea lauda cu atractii principale precum un motor aspirat de 1.8 litri si 126 cai putere, o greutate de aproximativ 1.000 de kilograme, dar si cu o configuratie de tip speedster, cu doua locuri si fara parbriz.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Totul despre istoria de 25 de ani a modelului Mazda MX-5
mai multe