Romania, producatoare de energie pentru masini: care sunt brandurile romanesti de baterii auto

Romania, producatoare de energie pentru masini: care sunt brandurile romanesti de baterii auto
  • Rombat, cel mai vechi producator de baterii romanesti
  • Macht, concurent intrat pe piata recent
  • Caranda, brand nascut in 1991
Distribuie pe Facebook

Romania poate ca nu sta foarte bine la capitolul de automobile produse aici, Dacia si Ford fiind singurele branduri prezente cu fabrici in tara noastra. Insa pe partea de acumulatori auto, Romania se mandreste cu cateva branduri proprii, fabricate aici, care echipeaza automobile din toata lumea.

1. Rombat

Fara indoiala, cel mai cunoscut brand romanesc de baterii auto a fost si a ramas Rombat. Un nume care s-a nascut in 1980 la Bistrita, sub numele de Acumulatorul Bistrita, o sectie a CICM. Zece ani mai tarziu, sectia se transforma intr-o uzina de stat in toata regula numita Acumulatoare Bistrita, dupa care devine in 1991 Rombat, societate de stat pe actiuni. Privatizarea incepe in 1996 si Rombat devine unic furnizor pentru Uzina Dacia. Fabrica obtine certificari europeene de calitate si in 2004 incepe sa exporte acumulatori in Rusia. Urmeaza producatori precum Peugeot si Nissan care aleg acumulatorii Rombat pentru prima echipare. In 2017, Rombat distribuie acumulatori in Franta, Italia, Germania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Rep. Moldova, Grecia, Croatia, Ungaria, Rusia, Ucraina si Finlanda, oferind o gama variata de acumulatori pentru automobile, moto, camioane si alte utilizari.

Baterii auto

2. Caranda

Un alt brand auto romanesc destul de cunoscut este Caranda, nume care vine chiar de la initiatorul sau in 1991, Aristide Caranda. Initial a inceput ca un distribuitor in Bucuresti, dupa care, pana in anul 2000, s-a transformat intr-un producator care comercializa baterii auto in toata tara. In timp, Caranda a devenit un brand producator de baterii auto, insa si de baterii sau acumulatori care se pot folosi in alte domenii. De la telecomunicatii, la surse neintreruptibile, vehicule electrice si asa mai departe.

Baterii auto

3. Macht

Numele de Macht este unul relativ nou pe piata acumulatorilor auto, acesta aparand dupa anul 2000. Firma se lauda ca are cel mai bun raport calitate/pret in randul acumulatorilor auto, bazandu-se pe o calitate superioara a produselor vandute. Macht ofera baterii clasice cu calciu, dar si special realizate pentru masinile cu sistem Start/Stop. Macht vinde si baterii pentru vehicule comerciale sau utilaje agricole. O premiera pentru o baterie construita in Romania o reprezinta garantia de 5 ani pe care o ofera producatorul.

Baterii auto

4. Foton

Probabil cel mai putin cunoscut brand de acumulatori auto construiti in Romania este Foton. O marca introdusa pe piata romaneasca in 2005 si care a reusit sa reziste pana azi. Spre deosebire de alti producatori de acumulatori auto, Foton si-a extins gama de productie cu baterii pentru ceas, baterii clasice cilindrice, baterii cu Litiu, acumulatori pentru statii de emisie-receptie, acumulatori pentru camere video, incarcatoare cu acumulatori, lanterne, CD-uri si DVD-uri. Aceasta variatie a produselor a fost o alegere fireasca daca ne gandim ca in domeniul auto nu ar fi putut detine monopolul pe care il au brandurile cu istorie.

Baterii auto

Vezi o oferta completa de acumulatori auto pe www. PieseAuto.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe