Sondaj: te gandesti deja la anvelopele de iarna pentru sezonul rece?

Sondaj: te gandesti deja la anvelopele de iarna pentru sezonul rece?
  • Anvelopele de iarna sunt cam cu 10% mai ieftine pe timpul verii
  • Preturile vor creste la finele lunii septembrie
  • Legea ii obliga pe soferi sa aiba masina dotata cu pneuri de iarna in zonele cu polei
Distribuie pe Facebook

Tot mai multi producatori se pregatesc din timp pentru sezonul rece care urmeaza sa inceapa peste cateva luni. Insa momentan afara vremea este calda si niciun sofer nu se duce cu gandul la sezonul cu temperaturi negative. Chiar si asa, acum este momentul cel mai bun pentru buzunarul tau daca vrei sa iesi in avantaj.

Acum 3 ani, cand se vehicula o initiativa prin care soferii erau obligati de lege sa aiba masina incaltata cu pneuri dedicate sezonului rece, vanzarile de astfel de pneuri au explodat. A urmat legea, care insa nu ii obliga pe soferi sa isi incalte rotile cu anvelope de iarna intr-un anumit interval, ci spunea ca daca esti prins ca incurci traficul din cauza ca nu ai masina dotata corespunzator, vei fi amendat. Indiferent ca este luna iulie sau decembrie.

In prezent, legea este la fel: incurci traficul in orice moment al anului ca mergi pe un drum acoperit de gheata, polei sau zapada fara pneuri speciale de iarna, iei amenda. Daca nu incurci pe nimeni, nu se ia politia de tine. Oricum, tot mai multi soferi si-au dat seama ca echiparea masinii cu astfel de anvelope este ceva bun in primul rand pentru siguranta lor, nu pentru a evita o eventuala amenda: ca si cu centura de siguranta. Si acum doi ani, mai toti soferii si-au suplimentat rotile cu un nou set dedicat sezonului alb.

Insa in iarna lui 2013-2014, vanzarile au cam stagnat. Semn ca soferii si-au facut deja cumparaturile. Vestea proasta este ca nu sunt deloc putini cei care au apelat la anvelope second-hand. Si mai grav este ca numarul celor care au cumparat un set de iarna si circula cu el tot anul, avand impresia ca iese in avantaj, este din ce in ce mai mare. Pe strazi vezi mereu automobile dotate cu pneuri de iarna, desi afara sunt 30 de grade. Pesemne ca soferii nu stiu ca acestea se uzeaza mai repede si asigura o franare mai proasta atunci cand e cald, decat niste pneuri de vara.

Recent am vazut ca doi mari producatori de anvelope au lansat pe piata modele de iarna noi. Semn ca acestia se pregatesc din timp pentru sezonul de iarna care vine peste 3 luni si doresc sa-si faca cunoscute produsele in randul soferilor. Dar aceasta strategie de a lansa pneuri de iarna in mijlocul verii nu este una foarte eficienta. In schimb, promovarea unor reduceri de pret ale acestor pneuri cand afara este cald ar fi mult mai eficienta. Nu degeaba, furnizorii au preturi mai scazute la anvelope in lunile de vara. Si acelasi lucru se intampla si iarna, cand pneurile de vara sunt ceva mai ieftine.

In caz ca te gandesti la siguranta ta, nu avem dubii ca deja te gandesti la pneurile de iarna. Si ai cateva variante: ori ai deja un set de iarna care este inca bun si rotile au un profil de peste 5 mm, ori planuiesti sa cumperi niste pneuri de iarna sau ai deja masina incaltata cu asa ceva si nu mai trebuie sa schimbi gumele de pe jante. Si mai este varianta in care sa-ti cumperi anvelope de iarna la mana a doua, o solutie pe care nu ti-o recomandam.

Asadar, te rugam sa ne spui si noua daca te gandesti la sezonul de iarna si cum te pregatesti. Noi putem doar sa-ti spunem ca anvelopele masinii tale reprezinta contactul cu solul, asadar sunt cele mai importante pentru siguranta ta si a pasagerilor tai. Sunt 4 suprafete de marimea unei palme, asa ca trebuie sa te asiguri ca mereu sunt in contactul cel mai bun cu asfaltul. Sau, in cazul pneurilor de iarna, cu suprafata carosabilului, indiferent ca e polei sau gheata.

Sondaj

Cum te pregatesti de iarna?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Piese si Accesorii Auto DATA PUBLICĂRII: 21 Iulie 2014