Tuning sau kitsch: 10 accesorii populare in trecut dar care in prezent sunt considerate de prost gust

Tuning sau kitsch: 10 accesorii populare in trecut dar care in prezent sunt considerate de prost gust
  • Neoanele
  • Jante cu spinnere
  • Eleroanele uriase
Distribuie pe Facebook

Daca pe vremuri o masina tunata avea bodykit, usi cu deschidere verticala, 6 terminatii pentru sistemul de evacuare (o mai tineti minte?), neoane, interior plusat si cate si mai cate, in ziua de azi tuning-ul este mult mai simplu.

Se poate spune ca tuning-ul auto a explodat in Romania la inceputul anilor 2000, dupa lansarea in 2001 a filmului Fast and Furious si in 2003 a jocului Need for Speed Underground. Usor usor au aparut si cluburile de tuning, care adunau impatimitii auto si organizau fel de fel de evenimente prin care sa atraga si mai mult fani.

Insa tuning-ul a evoluat, sau involuat (depinde pe cine intrebi), astfel ca in ziua de azi masinile tunate sunt mai simple decat in trecut. Mai sunt unii care incearca sa tina acel stil in viata, dar majoritatea au trecut la stilul nou care presupune suspensii pneumatice, jante, o folie si...cam atat.

Asa se face ca accesorii care in trecut puteau fi intalnite pe mai toate masinile tunate, in prezent sunt considerate de prost gust (kitsch). Spre exemplu:

1. Neoanele

Accesorii de tuning

Montarea neoanelor era printre primele modificari pe care le puteai face in Need for Speed Underground si, daca mai tii minte, la fel se intampla si in realitate. Aceasta metoda de styling exterior de mare efect era preferata de toti pasionatii de tuning si aproape fiecare masina tunata avea asa ceva. In ziua de azi se mai incearca iluminarea pragurilor sau proiectarea logo-ului (BMW, Skoda, Audi, Mercedes s.a.m.d) pe asfalt la deschiderea portierelor, dar neoanele in adevaratul sens al cuvantului au disparut.

2. Lambo doors

Accesorii de tuning

Sau altfel spus usile cu deschidere verticala. Facute celebre de Lamborghini (de unde si numele de Lambo doors), usile cu deschidere verticala au inceput sa-si faca aparitia incet incet si pe modele precum Volkswagen Golf sau BMW Seria 3.

3. Suicide doors

Accesorii de tuning

Daca am zis de Lambo doors, trebuie sa spunem si despre asa-numitele "Suicide doors". Daca nu stii ce sunt acelea iti spunem noi: sunt usile cu deschidere inversa, a la Rolls-Royce. "Suicide doors" se numeau in Need for Speed Underground. Si acestea au disparut din tuning-ul modern.

4. Eleroanele uriase

Accesorii de tuning

Si aici nu ne referim la eleroanele masinilor de competitie, ci la eleroanele acelea supradimensionate pe care le vedeai pe mai toate masinile tunate. De la Dacia 1310 sau Solenza, la Golf sau altele, care te faceau sa te intrebi daca cel de la volan vrea sa-si ia zborul.

5. "Paintjob" excentric

Accesorii de tuning

Unii nu se multumeau cu o grafica simpla, cu dungi si alte figuri geometrice, ci isi "impodobeau" masina cu tot felul de lucrari complicate, uneori facute cu aerograful. De la personaje mitice, la eroi sau personaje negative din filme, dragoni, monstri, fulgere, flacari etc. In ziua de azi acest capitol se rezolva rapid cu o infoliere.

6. "Basi in portbagaj"

Accesorii de tuning

Cand te gandesti la tuning-ul anilor 2000 nu are cum sa nu-ti vina in minte melodia "40 km/h" de la BUG Mafia. Acei "basi in portbagaj" nu sunt altceva decat subwoofer-ul, boxele sau amplificatoarele pe care tunerii de la noi si le inghesuiau in portbagaj.

7. Bodykit-uri exagerate

Accesorii de tuning

Si daca stam sa ne gandim mai bine, nu acestea erau cele mai rele, ci bodykit-urile specifice unui model, dar montate pe altceva. Spre exemplu un bodykit de Focus montat pe un Golf. Sau spoilere de BMW, adaptate pentru Solenza si alte exemple de genul. In prezent, bodykit-urile s-au mai "cumintit", dar mai sunt si exceptii.

8. "Bad Boy Look"

Accesorii de tuning

Un "bad boy look" facut ca la carte schimba radical aspectul masinii, cel putin ii dadea o agresivitate aparte partii frontale. Unii prelungeau capota peste faruri, iar altii montau niste accesorii din plastic in partea superioara a farurilor pentru a obtine acest "bad boy look". Oricum ar fi, azi nu se mai practica.

9. Jante cu "spinnere"

Accesorii de tuning

Din Need for Speed Underground direct pe strazile din Romania. Jantele cu "spinnere" au disparut si ele din peisaj, dar din pacate unii n-au primit instiintarea pentru ca mai vedem din cand in cand cate-o masina care are asa ceva.

10. Angel Eyes

Accesorii de tuning

Daca acum aproape orice masina stock are lumini de zi cu LED, pe vremuri toate masinile tunate aveau "angel eyes". Fie ca erau BMW-uri, fie ca nu.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Accesorii de tuning
mai multe
Publicat în categoria: Piese Tuning DATA PUBLICĂRII: 31 Octombrie 2018