Noul program Rabla Plus: un program Rabla 2016 special pentru masini electrice

Noul program Rabla Plus: un program Rabla 2016 special pentru masini electrice
  • Bonusul maxim este de 2500 de lei momentan
  • Rabla Plus, doar pentru electrice si hibride
  • Automobilele cu emisii scazute au bonus 700 de lei
Distribuie pe Facebook

Chiar daca anul trecut tichetele din Programul Rabla nu au fost in totalitate epuizate, anul acesta Ministerul Mediului promite sa vina cu ceva nou. Desi bugetul pentru 2016 este mai mic, soferii care vor sa-si cumpere autoturisme electrice vor fi incurajati cu un bonus suplimentar, peste cel actual, ceea ce este o veste buna.

La inceputul anului, Ministerul Mediului spunea ca pentru 2016 se pastreaza aceleasi reguli ca in 2015 de inscriere in Programul Rabla. Ulterior, a fost anuntat si bugetul pentru anul curent, mai mic fata de anul trecut cu 30 de procente, ceea ce inseamna ca numarul total de vouchere Remat va fi mai mic. Acum, noutatea consta intr-o noua idee, un program suplimentar fata de Rabla obisnuita, numit Rabla Plus.

Conform ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer, autoritatile se gandesc la initiere unui program numit Rabla Plus, special pentru cei care vor sa-si cumpere o masina electrica si chiar cu propulsie hibrida. Asta inseamna ca pe langa valoarea de 6500 de lei pe care o are un tichet Rabla si pe langa eco-bonusurile suplimentare de 1500 de lei in cazul unei masini hibride si de 2500 pentru una electrica, statul are de gand sa vina cu o sustinere in plus.

Momentan, ministrul nu a vrut sa dea mai multe detalii despre ce presupune acest pachet de finantare in plus menit sa stimuleze cumpararea de masini 'verzi'. Dar, cel mai probabil, vorbim de un pachet de beneficii, nu neaparat financiare. Mai exact, este de asteptat ca posesorii de vehicule electrice sa beneficieze de parcare gratuita in centrele oraselor, pot beneficia de incarcarea cu curent electric gratuit in cadrul unor viitoare statii de alimentare si eventual soferii acestor autoturisme vor avea asigurari si impozite preferentiale.

In prezent, cei care cumpara masini electrice beneficiaza de o reducere de 8000 de lei prin Programul Rabla, iar cei care cumpara vehicule hibride de 7000 de lei. O suma, din pacate, total lipsita de stimulare in cazul in care cel mai accesibil automobil electric costa peste 20.000 de Euro si are chirie anuala pentru acumulatorul electric.

Sursa: Hotnews.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe