Uite cand va demara programul Rabla 2016! PLUS: care este suma alocata de Ministerul Mediului

Uite cand va demara programul Rabla 2016! PLUS: care este suma alocata de Ministerul Mediului
  • Programul Rabla va demara in acest an in luna mai
  • Bugetul pentru 2016 va fi de 145 de milioane de lei
  • Noutatatea o va reprezenta componenta Rabla Plus
Distribuie pe Facebook

Programul Rabla va demara mai tarziu in acest an, dar vine cu o componenta noua. Este vorba despre Rabla Plus, ramura care a fost creata pentru a incuraja achizitia de masini electrice sau hibride. Spre deosebire insa de 2015, bugetul va fi mai mic, iar prima de casare ramane inca un mister. In ultimii ani, programul Rabla s-a dovedit a fi unul foarte important pentru piata auto, ajutand la vanzarea a circa 300 de mii de autoturisme noi.

Programul Rabla a fost lansat acum mai bine de peste un deceniu, in 2005 avand loc prima editie. Tot atunci au fost casate aproximativ 15 mii de masini, iar ajutorul oferit de stat se ridica la suma de 3000 de lei. Patru ani mai tarziu, in 2009, prima de casare a ajuns urcat la 3800 de lei, in timp ce din 2013 aceasta se ridica la 6500 de lei.

Cel mai mare succes inregistrat de Rabla a fost in 2010, romanii casand 180 de mii de autoturisme in acel an. Programul pentru innoirea parcului auto national a fost de-a lungul timpului un real ajutor pentru dealerii de masini noi, cu ajutorul sau realizandu-se trei sferturi din totalul vanzarilor auto chiar si in cei mai dificili ani.

In 2015 insa, ponderea a scazut destul de mult, la mai putin de o treime din piata. Per total, in istoria de peste un deceniu a programului Rabla s-au casat peste jumatate de milion de masini si au fost cumparate aproximativ 300 de mii.

Asupra acestuia au planat destul de multe incertitudini in acest an, dar ele au fost clarificate odata cu declaratia Ministrului Mediului, care a dezvaluit ca ghidurile de finantare pentru Rabla 2016 vor fi gata pana la finalul lunii aprilie, iar programul va putea demara in luna mai.

Exista o usoara intarziere fata de anul trecut, cand acesta a inceput pe 27 aprilie. Tot spre deosebire de 2015, bugetul va fi cu aproximativ 20 de milioane mai mic, adica de 145 de milioane de lei.

Numarul de masini casate in 2015 a ajuns la 25 de mii si pentru acest an se preconizeaza ca vor fi mai putine autoturisme comercializate. Totodata, programul Rabla va fi corelat cu Prima Masina, care isi incearca din nou norocul dupa ce anul trecut a fost un esec rasunator - nu a reusit sa vanda nici macar 200 de masini noi.

Ce este Rabla Plus?

Fata de anii trecuti, Rabla 2016 propune si componenta Rabla Plus, care va incuraja achizitiile de autoturisme cu propulsie electrica sau hibrid. Bugetul pentru acest segment este de 75 de milioane de lei, dar inca nu s-a hotarat daca acesta va include si costurile necesare pentru realizarea unei infrastructuri in acest sens - precum statiile pentru incarcarea masinilor.

La acest moment nu se cunoaste nici suma la care se va ridica prima de casare. Anul trecut, valoarea acesteia era de 6500 lei, la care se adauga un tichet de 1500 de lei pentru cei care isi cumparau masini hibrid, respectiv 2500 de lei pentru cei care optau pentru modele complet electrice.

In 2016, piata auto s-a miscat destul de bine chiar si fara Rabla, avand o crestere de aproximativ 20% fata de primul trimestru al anului anterior. Se preconizeaza totusi ca programul ii va ajuta pe dealeri sa creasca vanzarile si mai mult.

In trecut, reprezentantii marilor companii auto nu apreciau Rabla, dar acesta a generat cresteri importante pentru dealeri. Spre exemplu, peste 100 de mii de unitati Dacia au fost comercializate prin acest program. Acest numar reprezinta mai bine de un sfert din vanzarile pe care compania de la Mioveni le-a avut in Romania.

Nu doar producatorul roman s-a bucurat insa de un astfel de succes, ci si celelalte marci importante, care au comercializat aproximativ doua sau trei mii de exemplare fiecare.

Distribuie pe Facebook
mai multe