Secretele Romaniei: satul-fantoma Lindenfeld, cu case inca mobilate si lucruri parasite

Secretele Romaniei: satul-fantoma Lindenfeld, cu case inca mobilate si lucruri parasite
  • Ultimul locuitor a murit in 1998
  • Satul are o varsta de aproape 200 de ani
  • Avea scoala, casa comunitara, curent si apa
Distribuie pe Facebook

Daca te-ai saturat de Centrul Vechi plin de pitipoance si fum de tigara, daca te-ai saturat de litoralul romanesc suprasaturat de manele si coji de seminte, sau daca pur si simplu nu mai vrei sa urmezi turma in Bulgaria sau Grecia la vara, incearca sa descoperi secretele Romaniei. Ajunge doar sa deschizi ochii si imediat, iti vei da seama ca Romania este ca o carte ce asteapta sa fie deschisa.

Foto poza principala: Voicu Bojan

In 2014 am explorat zone ale Romaniei care nu prea fac parte din itinerariul turistului obisnuit. Atunci am profitat si de faptul ca aveam o masina de teren, asa ca am urcat intr-un loc secret, un loc fantomatic, in care nu multi stiu sa ajunga. E vorba de satul parasit Lindenfeld, o asezare veche de aproape 200 de ani, dar in care nu mai traieste nimeni acum.

Lindenfeld este un sat din Muntii Semenic, judetul Caras-Severin, al carui nume este in germana si inseamna "Campul cu Tei". A fost intemeiat in 1828, cand zona apartinea Imperiului Austro-Ungar, pana la Carpati. Aici s-au instalat prima oara colonisti germani veniti din Boemia ca sa apere Banatul de Imperiul Otoman, colonisti care au dat nastere mai multor sate din zona Caransebesului.

Lindenfeldul s-a nascut de la zero in 1828, aici stabilindu-se 36 de familii. Acestea au inceput sa-si construiasca asezarile, facand case din lemnul taiat din padurea apropiata. Insa, din cauza ca era asezarea aflata la cea mai mare inaltime fata de celelalte sate nou-populate, in doar 5 ani toate familiile care si-au facut case au plecat din cauza climei aspre pe timp de iarna.

Satul LindenfeldDrumul catre Lindenfeld

Tot in 1833, in casele noi, dar abandonate din Lindenfeld, s-au mutat 18 familii noi care au intemeiat, propriu-zis, satul. Aceste familii nu au mai plecat de aici si pana in 1910 erau deja 230 de oameni, in totalitate germani. Apogeul numarului de locuitori a fost atins in 1930, cand in Lindenfeld traiau 314 persoane inregistrate.

Din cauza drumului greu accesibil, Lindenfeld a fost incet dar sigur parasit. Desi initial avea scoala, biserica, casa comunitara, alimentare cu energie electrica si alimentare cu apa, satul nu a mai prezentat interes pentru tineri, ajungand ca in 1977 sa mai traiasca doar 93 de persoane, nemti si unguri, in totalitate varstnici. In 1998 se stinge din viata Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor din Lindenfeld.

Astazi, satul Lindenfeld este un muzeu in aer liber. Un muzeu al trecerii timpului peste o asezare umana. Si chiar daca aici nu au trait niciodata romani, este un loc important pentru Romania. Un loc care ar trebui transformat intr-un muzeu organizat, oficial, cu sustinerea statului pentru prezervarea caselor ruinate.

Satul LindenfeldFoto: Amalia Gaita, 2015

Si ce daca aici nu a locuit vreo personalitate importanta sau nu au avut loc evenimente istorice? Lindenfeld este unicul sat parasit din Romania. Un sat ce poarta inca ranile batranetii, un sat in care casele au ramas mobilate si cu obiectele casnice la locurile lor. Un sat in care turistii respira linistea varfului de deal, cu o panorama superba, un sat care candva era plin de copii si oameni muncitori. Acum, singura cladire ce mai rezista in timp este biserica, restaurata de cativa iubitori ai trecutului...

Satul Lindenfeld

Satul LindenfeldSatul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Casa cu numarul 10 este cea mai accesibila si are portile deschise pentru curiosi. Atata timp cat nu ai venit sa cari "ferul" si sa-l vinzi la kilogram, atata timp cat nu atingi nimic si respecti casa in care au trait oameni, esti binevenit. Cuierul este la locul sau, cuptorul asteapta aluatul de paine, cateva haine zac pe pat, iar scaunele stau plictisite la geam.

In curti gasesti obiectele de lucru ale oamenilor, roti de caruta, lame de ferastrau, ciocane, foarfece si potcoave de cal. Si undeva, in spate, zace cimitirul cu niste cruci daramate si cu un mormant mic al unei fetite de 3 ani, Hilde Grenzner.

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul LindenfeldSatul Lindenfeld

Din pacate, sau din fericire, numarul celor care viziteaza Lindenfeld este mic. Nu sunt semne care sa te indrume catre sat, iar conditia drumului face ca urcarea abrupta a masinilor obisnuite sa fie imposibila. Poate ca si din aceste motive, Lindenfeld a ramas un sat parasit, dar plin de lucruri vechi ale locuitorilor. "Vanatorii" de fier vechi nu au ajuns inca aici, natura fiind singurul dusman al caselor. Balariile au crescut, copacii au daramat zidurile si animalele au ros lemnul. Probabil, daca nu intervine vreo forta politica neasteptata care sa salveze ce a ramas din Lindenfeld, peste cativa ani vor ramane doar imaginile. Asadar, daca iti plac misterele, fotografiatul si istoria, da o fuga aici si pastreaza amintirea vie a unui loc frumos din Romania.

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul Lindenfeld

Satul LindenfeldLa 30 de minute de mers cu masina se afla si "Tunelul Iubirii"

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (38) Poze Satul Lindenfeld
mai multe