Ai platit taxa auto? Ia-ti banii inapoi! Taxa de prima inmatriculare, declarata ilegala!

Ai platit taxa auto? Ia-ti banii inapoi! Taxa de prima inmatriculare, declarata ilegala!
Gata, in sfarsit e oficial! Daca pana acum, mai multe instante judecatoresti din Romania au declarat taxa de prima-inmatriculare a masinilor ilegala, dar guvernul a fost mai presus, acum nu mai are nimeni ce sa faca: taxa de prima-inmatriculare a fost declarata ilegala de catre o instanta internationala! Asadar, daca ai platit-o, pregateste-te sa-ti ceri banii inapoi!
Distribuie pe Facebook

Cel mai nazdravan ministru al mediului din cati a avut Romania, dl. Laszlo Borbely, are de dat socoteala acum... Se pare ca taxa lui de mediu pe care soferii o credeau aberant de mare, a fost in sfarsit declarata ilegala. Oficial! Dupa aproximativ 10 variante diferite propuse guvernului, taxa auto a ajuns anul trecut la niste sume colosale, cerute de Ministerul Mediului celor care vor sa-si inmatriculeze in Romania o masina adusa de afara. In legislatia referitoare la taxa auto existau mai multe neconcordante: o masina mai veche are taxa de poluare mai mica decat una mai noua... "Pentru ca va fi in folosire mai putin timp decat una mai noua", argumenta Borbely la acea vreme.

Insa Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene stie una si buna: de ce masinile din alte tari platesc aceasta taxa, iar cele inmatriculate din Romania nu o platesc? De ce o taxa este mai mare decat pretul de achizitie a masinii? Ei bine, sunt intrebari la care ministrul Mediului nu stie sa raspunda momentan...

Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, ca a solicitat ministrului Mediului un punct de vedere asupra taxei de prima inmatriculare, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a anuntat ca aceasta incalca legislatia UE, si ca asteapta sa ii fie prezentate "solutii argumentate" in acest caz


"Vor fi prezentate solutii argumentate, trebuie analizat impactul", a spus Boc.

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.

CEJ precizeaza, in comunicatul citat, ca procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un roman pe nume Tatu, care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrica de 2.155 de centimetri cubi si standard de poluare Euro 2, fiind fabricat in 1997, an in care a si fost inscris in Germania. Este vorba de un Mercedes E220 Cdi.

Ca sa-si inmatriculeze masina in Romania, barbatul a trebuit sa plateasca o taxa de poluare de 7.595 de lei. Intrucat a considerat ca taxa este contrara normelor europene, barbatul a cautat sa-si recupereze banii. El si-a sustinut actiunea in instanta pe aceea ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in Romania si revandute.

Sondaj

Ti se pare justificata taxa de prima inmatriculare?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 8 Aprilie 2011