Avem vesti bune: TAXA AUTO va fi restituita chiar si fara dovada platii, talon sau cartea de identitate a masinii

Avem vesti bune: TAXA AUTO va fi restituita chiar si fara dovada platii, talon sau cartea de identitate a masinii
  • Guvernul a adoptat o ordonata de urgenta
  • Aceasta clarifica procesul de restuire a taxei auto
  • Banii vor fi inapoiati chiar si fara dovada platii
Distribuie pe Facebook

Guvernul tocmai a adoptat o noua ordonanta de urgenta care reglementeaza mai clar modul in care autoritatile vor restitui toate formele de taxe auto. Romanii isi vor primi banii inapoi chiar daca nu mai pot face dovada platii.

In urma cu ceva timp, autoritatile aveau vesti bune pentru cei care au platit orice forma de taxa auto, de la introducerea initiala din 1 ianuarie 2007 si pana la eliminarea timbrului de mediu in 1 februarie 2017.

Ca sa-ti aducem aminte, anuntul anterior spunea ca cei care au platit taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (toate ilegale dealtfel), isi vor primi banii inapoi in intervalul 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018.

Totodata, cei care au platit timbrul de mediu isi vor recupera banii in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. Mai mult decat atat, statul va plati proprietarilor si o dobanda de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, iar in cazul dosarelor din instanta pentru care au fost emise deja decizii de solutionare, banii se restituie in termen de 120 de zile.

Desigur, autoritatile s-au cam grabit cand au elaborat acest plan, dovada sta numarul mare de persoane care s-au plans ca nu pot depune cererea deoarece le lipsesc fie dovada platii, fie actele masinii. Pentru acestia, Guvernul a luat problema in maini si a adoptat acum o ordonanta de urgenta.

Potrivit acesteia, ANAF va restitui banii si in absenta dovezii de plata, prin simpla consultare a bazei de date, o masura bine-venita care ar trebui sa mai simplifice birocratia sufocanta, specifica tarii noastre.

"In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii, ANAF va verifica existenta acestui document in baza de date," se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In plus, cei care au platit taxa insa nu au mai inmatriculat masinile respective, astfel ca nu pot atasa la cererea de restituire copiile cartii de identitate a vehicului si a certificatului de inmatriculare, vor primi banii inapoi si in lipsa acestora.

"In acest caz, cererea de restituire va fi insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document care are inscrisa mentiunea "taxa neutilizata" si care este semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule", mai precizeaza Guvernul.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 6 Octombrie 2017