Cum arata noua TAXA AUTO pe hartie, de la A la Z

Cum arata noua TAXA AUTO pe hartie, de la A la Z
Ministerul Mediului a pus pe hartie noua taxa auto, care ar urma sa fie perceputa de anul viitor celor care isi inmatriculeaza o masina noua in Romania. Ce presupune, cine o plateste, cand o plateste si de ce o plateste, in sfarsit, am aflat.
Distribuie pe Facebook
Principalele schimbari, conform notei de fundamentare a Ordonantei de Urgenta, privind instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, sunt urmatoarele:
- introducerea unei taxe pe poluare, de la 1 ianuarie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Normei Euro 5 pentru inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a vehiculelor noi, conform Regulamentului CE nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor in ceea ce priveste emisiile provenind de la vehiculele usoare pentru pasageri si de la vehiculele usoare comerciale (Euro 5 si Euro 6) si privind accesul la informatiile referitoare la repararea si intretinerea vehiculelor.
- concomitent cu introducerea taxarii autovehiculelor cu motoare Euro 5, se preconizeaza un nivel relativ scazut al acesteia, care sa asigure mentinerea cererii pentru aceste vehicule.
- intensificarea aplicarii principiului "poluatorul plateste", prin diferentierea mai accentuata a taxarii intre normele de poluare, in defavoarea normelor inferioare.
- in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Mediului si Padurilor impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii vor elabora norme metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
Cum motiveaza Ministerul Mediului majorarea taxei
"Luand in considerare obiectivul Guvernului de a avea un parc national auto cu o performanta de mediu mai ridicata, si in consecinta o mai buna calitate a aerului, fapt compatibil cu obiectivele si normele de drept europene, prin incurajarea achizitiei de autoturisme electrice, cele cu propulsie hibrida, cele dotate cu instalatii GPL/GNC si cele dotate cu tehnologii avansate de reducere a emisiilor poluante, avand in vedere necesitatea intensificarii aplicarii principiului "poluatorul plateste" in scopul atingerii obiectivelor de mediu stabilite la nivelul Uniunii Europene, in considerarea faptului ca aceste elemente constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata si vizeaza totodata interesul public", se precizeaza in nota de fundamentare a Ordonantei.
Cum se calculeaza taxa de poluare
Pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a taxei specifice exprimate in euro/1 gram CO2, prevazute in anexa nr. 1, si a normei de poluare si a taxei specifice exprimate in euro/1 cmc, prevazute in anexa nr. 2, si a cotei de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4, dupa formula: Suma de plata = ](A x B x 30%) + (C x D x 70%)] x (100 - E)%, unde: A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km; B = taxa specifica, exprimata in euro/1 gram CO2, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 1; C = cilindree (capacitatea cilindrica); D = taxa specifica pe cilindree, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 2; E = cota de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4;"
Masinile cumparate pana pe 31 decembrie, platesc vechea taxa
In cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevazute din constructie cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman", cuantumul taxei se reduce cu 25%. In plus, Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31.12.2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr50/2008, cu modificarile ulterioare, in vigoare pana la data publicarii prezentei ordonante de urgenta.
Pentru ce masini se va achita vechea taxa si in 2011
De aceasta prevedere vor beneficia: autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31.12.2010 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans, autovehiculele ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31.12.2010, si pentru autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31.12.2010.

Pentru a beneficia de prevederi, persoana fizica sau juridica prezinta autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, in vederea luarii in evidenta, in termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, o cerere insotita de unul dintre documentele enumerate mai sus, si o declaratia pe proprie raspundere, in forma autentica, din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 31.12.2010 in vederea inmatricularii in Romania.

Sursa: evz.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 2 Decembrie 2010