Cum sa-ti recuperezi taxa auto. Ce trebuie sa faci, pas cu pas, pentru a primi inapoi banii luati ilegal

Cum sa-ti recuperezi taxa auto. Ce trebuie sa faci, pas cu pas, pentru a primi inapoi banii luati ilegal
  • Autoritatile au publicat procedura completa pentru recuperarea taxei auto
  • Dosarul va trebui depus la ANAF cel tarziu in 31 august 2018
  • Banii vor fi resituiti in functie de tipul taxei
Distribuie pe Facebook

Autoritatile au stabilit procedura completa prin care iti vei putea recupera taxa auto ceruta ilegal pana la 1 februarie 2017. Toate documentele trebuie depuse cel tarziu in 31 august 2018.

Dupa clasicul model romanesc, autoritatile au eliminat timbrul de mediu incepand cu 1 februarie 2017, insa aceasta miscare a dat nastere unei situatii paradoxale pentru cei care achitasera deja orice forma de taxa auto.

Mai exact, legea de anulare a abrogat deasemenea si procedura anterioara pentru recuperarea taxelor. Astfel, oamenii s-au trezit si cu banii luati pentru o taxa ilegala, dar si fara niciun cadru legal pentru a-i recupera.

Dupa mai bine de 6 luni in care au lasat problema in aer, autoritatile au revenit recent si au declarat ca au gasit in sfarsit o modalitate prin care vor restitui banii. Desigur, nu de buna voie ci la presiunile Uniunii Europene care a amenintat Romania cu o procedura de infrigement in cazul in care nu se intampla asta.

Acum, la cateva zile de la acele declaratii, a venit timpul sa aflam procedura exacta prin care romanii isi vor putea recupera taxa. Pentru inceput, va trebui completata o cerere tip de restituire, care va fi mai apoi adaugata la dosar impreuna cu documentul doveditor al platii taxei in copie sau original.

Pe langa acestea, dosarul va mai trebui sa contina copia cartii de identitate a vehicului dar si a certificatului de inmatriculare. Formatul cererii tip va fi aprobat in 15 zile, iar dosarul cu documente trebuie depus la ANAF cel tarziu in 31 august 2018.

Iti reamintim ca statul va restitui banii in functie de tipul taxei, dupa cum urmeaza: cei care au platit pana la introducerea timbrului de mediu in 2013, isi vor primi banii inapoi in intervalul 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018.

Ceilalti isi vor recupera taxa in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. In plus, proprietarii vor primi si o dobanda de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, sau mai exact, 7,3% pe an.

ANAF mentioneaza ca, in cazul dosarelor din instanta pentru care au fost deja emise decizii de solutionare, banii se restituie in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice.

Distribuie pe Facebook
mai multe