Ministrul Mediului insista ca TAXA AUTO va aparea in toamna si ca-i va taxa pe cei cu masini vechi

Ministrul Mediului insista ca TAXA AUTO va aparea in toamna si ca-i va taxa pe cei cu masini vechi
  • Taxa va fi gata in toamna
  • Va intra in vigoare din 2019
Distribuie pe Facebook

Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului in guvernul PSD, cea care a facut deja atat de multe pentru cresterea calitatii aerului in Romania, anunta ca se lucreaza de zor la noua taxa auto. O taxa care ii va lua in vizor pe proprietarii masinilor vechi.

Dupa eliminarea taxei auto in 2017 au fost inmatriculate in Romania aproape 1.000.000 de automobile. Majoritatea dintre acestea, dar si altele care deja sunt inscrise in tara, vor face obiectul noii taxe care va intra in vigoare incepand cu anul viitor, dar care va fi anuntata in toamna. Pe scurt, asa cum a mai spus si in trecut, Gratiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, sustin ca cel care polueaza, plateste. Adica toti posesorii de automobile mai vechi de Euro 6 vor scoate banul intr-o forma sau alta.

Cel mai probabil vor exista si penalitati pentru masinile diesel sau benzina separat, in functie de dotarea cu filtrul de particule, dar in principal in functie de norma Euro. Adica vehiculele non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor avea cel mai mult de suferit. Iar masinile Euro 3 si Euro 4, cele mai numeroase, vor avea si ele o taxa de poluare, dar ceva mai mica. Aceasta noua taxa va fi anuala si va fi sub forma unui impozit adaugat la cel auto.

„Atunci când emit un ordin de ministru, scot o ordonanță de urgență, un HG, un proiect de lege, întotdeauna ele sunt foarte bine fundamentate și inclusiv fac dezbatere publică astfel încât să nu am niciun fel de fisură în adoptarea acelui act normativ. Așa vă spun și de data aceasta. Am spus că undeva până la sfârșitul anului pentru că ne dorim să luăm absolut la mână, împreună cu colegi de la Ministerul Transporturilor, RAR, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, pe toate părțile, analiza acestei viitoare metode de penalizare a poluatorului în sensul că nu dorim ca ea să mai fie atacată, contestată și să câștige cineva în instanță. Adică din toate punctele de vedere să ne asigurăm”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Noua taxa auto 2019, pentru a nu mai putea fi contestata si recuperata, nu va face discriminari. Adica toti posesorii de autovehicule o vor achita, atata timp cat masina este inscrisa in Romania. Va fi ca un fel de acciza pe poluare, idee imprumutata de la alte tari. In schimb, in alte tari din vestul Europei, masinile vechi sunt "taxate" prin prisma asigurarii care este uriasa la vehiculele vechi si cu motoare mari.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 9 August 2018