Motivul pentru care TAXA AUTO a fost oficial amanata pentru la anul - vrei sa razi?

Motivul pentru care TAXA AUTO a fost oficial amanata pentru la anul - vrei sa razi?
Chiar daca absolut nimeni nu intelege 3 cuvinte din legea care impunea o taxa auto de poluare pe mijloacele de transport, sau din regulamentul de aplicare al acesteia, iata ca vine inca ceva care ne lasa cu gura cascata. De ce au amanat cei din gurvern TAXA AUTO 2012? Si vrei sa afli o bomba? Cei care au platit taxa dupa 13 ianuarie anul acesta, vor primi banii inapoi!!! Un fel de ping-pong cu banii, ca doar vin alegerile...
Distribuie pe Facebook
Daca ati cumparat o masina veche dupa 13 ianuarie 2012 si ati platit taxa auto, veti primi banii inapoi - asta prevede o noua lege data de Guvern, prin care se suspenda taxa auto la revanzare.
Conform legii, incepand cu acest an, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
Noul sistem este aplicat incepand cu 13 ianuarie. Pe fondul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii, in care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Pentru persoanele care au achitat deja aceasta taxa, contravaloarea va fi restituita doar pe baza unei cereri adresate administratiei fiscale, conform proiectului de ordonanta de urgenta pregatit de Guvern pentru suspendarea taxei de prima vanzare.
Suspendarea este argumentata in document atat prin dificultatile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obtinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra masinii vechi, cat si prin necesitatea "reevaluarii" impactului pe care taxa le are in plan economic si social.

Hahahahaaaa! Adica oamenii se gandesc la impactul acestei taxe, dupa ce au aplicat-o, au aprobat-o, au pus-o in vigoare si au luat banii oamenilor. Ca lumea, nu?

Prin suspendarea taxei auto de prima vanzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obtinute prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate.
"Suma estimata a fi pierduta pe perioada amanarii este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atat mai mare cu cat, prin reducerea valorii taxei cu pana la 25%, se inregistreaza o diminuare suplimentara a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o suma estimata de 240 milioane lei. Aplicarea ordonantei va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu in derulare sau ce ar fi putut fi finantate de catre Administratia Fondului pentru Mediu", se atentioneaza in actul normativ.
Conform legii, fondurile obtinute din taxa auto ar trebui cheltuite pentru amenajarea de noi parcuri, casarea masinilor uzate, impadurirea terenurilor agricole degradate, producerea energiei din surse regenerabile, piste pentru biciclisti.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
Prin noul sistem de calcul al taxei auto, Guvernul miza pe o balanta financiara pozitiva a Fondului pentru Mediu, prognozand o crestere cu 336 milioane lei a veniturilor, prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 si instrainate odata cu aplicarea noii legi, si o scadere de 240 milioane lei a sumelor de incasat, ca efect al reducerea valorii taxei.
Prin compararea celor doua valori, Guvernul estima ca diminuarea valorii taxei nu va avea un impact negativ asupra bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului pentru mediu, aceasta fiind acoperita din venituri preconizate sa fie incasate.

Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei auto de prima vanzare va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta programata pentru inceputul saptamanii viitoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe