Noua TAXA AUTO sa fie integrata in taxa platita la ITP sau in impozitul anual pentru masina. Ce parere ai?

Noua TAXA AUTO sa fie integrata in taxa platita la ITP sau in impozitul anual pentru masina. Ce parere ai?
  • Taxa auto ar urma sa fie platita de anul viitor
  • Ar putea fi introdusa in taxa platita la realizarea ITP
  • Valoarea s-ar putea sa depinda inclusiv de salariul mediu national
Distribuie pe Facebook

Noua taxa auto ar urma sa intre in vigoare de anul viitor, dar autoritatile nu au prezentat inca o varianta finala. Un document oficial vorbeste acum despre doua modalitati de plata, ambele preluate din modelele practicate de alte tari europene.

Dupa ce a fost declarata ilegala de mai multe ori, taxa auto a fost in sfarsit eliminata de la 1 februarie 2017. Dar temerile specialistilor s-au adeverit numaidecat: varsta parcului auto national a crescut in contextul in care romanii au inmatriculat din ce in ce mai multe masini second-hand vechi, deci implicit poluante.

Pentru a echilibra situatia, Guvernul a recunoscut cu cateva luni in urma ca lucreaza la o noua taxa auto care ar urma sa fie platita de anul viitor. Numai ca forma finala nu a fost stabilita inca, in presa aparand in aceasta perioada mai multe variante posibile.

Un document oficial obtinut acum de publicatia Profit vorbeste despre alte doua noi forme ale taxei auto, ambele preluate din legislatia altor tari europene. Acestea presupun introducerea unei "componente de mediu" in cadrul unor taxe deja existente.

Prima ipoteza este ca noua taxa auto sa fie integrala in taxa platita la realizarea Inspectiei Tehnice Periodice: "prin introducerea componentei de mediu la taxarea ITP, in conditiile in care actuala reglementare, desi o include, nu o reglementeaza distinct si nu aplica principiul poluatorul plateste," se arata in document.

Autoritatile iau in considerare si integrarea taxei auto in impozitul anual pe masina prin "introducerea componentei de mediu, aceasta urmand sa contina emisia de CO2, norma de poluare, tipul de combustibil folosit, capacitatea cilindrica si eventual vechimea autovehicului."

Totodata, valoarea noii taxe auto s-ar putea sa nu fie fixa ci sa depinda inclusiv de salariul mediu national. Cam cum se intampla in prezent cu amenzile de circulatie.

"La stabilirea valorilor aferente noii masuri se va tine cont de [...] veniturile medii nationale ale cetatenilor si [...] de respectarea legislatiei comunitare in domeniu, in sensul stimularii achizitionarii de autovehicule noi, mai putin poluante, in detrimentul celor vechi, cu grad mare de poluare," se mai arata in documentul mentionat mai sus.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 31 Octombrie 2018