Proiectul care explica in detaliu cum va fi inlocuit timbrul de mediu si cat vei plati

Proiectul care explica in detaliu cum va fi inlocuit timbrul de mediu si cat vei plati
  • Sticker-ul va costa 3 lei
  • Manopera service-ului este estimata la cel mult 2 lei
  • Proiectul urmeaza sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii martie
Distribuie pe Facebook

La scurt timp de la eliminarea timbrului de mediu ilegal, autoritatile au gasit o alta modalitate prin care sa-i faca pe soferi sa plateasca pentru masinile poluante. Daca la inceput totul era destul de ambiguu, acum au aparut unele lamuriri.

Toti soferii din Romania s-au bucurat la 1 februarie ca timbrul de mediu, ilegal dealtfel, a fost in sfarsit eliminat. Insa, o minune tine maxim trei zile, iar autoritatile au gasit imediat solutii pentru taxarea masinilor poluante. Dar, primele informatii nu erau deloc concludente, asa ca acum au aparut unele lamuriri.

Astfel, potrivit unui proiect intrat in posesia agentiei de presa Mediafax, dupa efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice, service-ul auto va lipi pe parbriz celebrul sticker colorat despre care ai tot auzit in ultimele saptamani, conform normei de poluare trecute in talonul masinii. Tot de aici aflam ca va exista un sticker colorat pentru fiecare norma de poluare si unul dedicat masinilor electrice si hibride.

Mai mult decat atat, celor 3 lei pe care fiecare sofer va trebui sa ii plateasca pentru autocolantul minune, li se va adauga si manopera service-ului, estimata de autoritati la cel mult 2 lei.

Acest proiect urmeaza sa fie adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta pana la sfarsitul lunii martie, iar autoritatile intentioneaza ca pana la jumatatea anului 2019, toate masinile sa aiba un sticker colorat pe parbriz.

De-abia dupa acest moment, marile orase vor avea posibilitatea sa restrictioneze accesul in anumite zone in functie de norma de poluare a masinii. Dar ce se intampla daca, sa spunem ca nu ai o masina Euro 4 si vrei totusi sa ajungi in centrul orasului? Ei bine, in acest caz vei plati o eco-taxa, a carei valoare ramane deocamdata necunoscuta.

Modul in care se va face verificarea ramane si el sub semnul intrebarii, insa cel mai probabil soferii vor fi controlati cu ajutorul camerelor video, la fel ca si in cazul rovinietei.

Ministrul mediului, Daniel Constantin, a precizat ca "Vom avea cate un sticker de culoare diferita in parbrizul fiecarei masini in functie de gradul de poluare. Cred ca primariile vor face zonarea si, cand vor considera ca avem foarte multe masini, aglomeratie mare, grad de poluare mare, vor putea sa introduca pentru acele zone un sistem de taxare suplimentara care sa fie la indemana cetateanului, fie prin sms, fie printr-o alta forma prietenoasa."

Distribuie pe Facebook
mai multe