TAXA AUTO 2018 se pregateste pentru toti soferii, nu doar pentru prima inmatriculare

TAXA AUTO 2018 se pregateste pentru toti soferii, nu doar pentru prima inmatriculare
  • Taxa poate intra in vigoare in martie
  • Ar putea fi o suplimentare la impozit
  • Toate masinile o vor plati
Distribuie pe Facebook

Nu stim daca este o veste buna sau rea, dar cert este ca noua TAXA AUTO 2018 nu va face discriminari. Adica va fi platita de toti soferii, nu doar de cei care se afla cu masina la prima inmatriculare. Ceea ce reprezinta o veste buna pentru Ministerul Mediului care poate acum sa taxeze circa 1.000.000 de automobile second-hand proaspat inscrise in 2017, dupa eliminarea taxei vechi.

Ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat date noi despre taxa auto 2018. Ea sustine ca nu va fi o taxa de prima inmatriculare, ci o taxa in vederea poluarii: „Forma finală a taxei trebuie să aibă un singur scop, pentru că şi eu, şi Guvernul României, şi cred că fiecare dintre noi ne dorim să trăim într-un mediu curat, într-un mediu sănătos, dar nu numai noi acum ci şi generaţiile viitoare, şi suntem responsabili pentru acest lucru (...) Nu este o taxă şi nu o să fie o taxă de primă înmatriculare sau o taxă care să-i penalizeze pe toţi cei care îşi cumpără o maşină second-hand, va fi o taxă, să spunem între ghilimele, numai în vederea poluării”.

De aici reiese ca toti cei care au automobile vechi, poluatoare, vor plati o taxa mai mare, in timp ce soferii cu masini, cel mai probabil Euro 5 si 6, vor plati mai putin. Iar acest lucru este de departe o veste supeba pentru guvernul PSD, deoarece are la dispozitie in jur de 1 milion de autoturisme aduse de afara si inmatriculare in 2017, dupa eliminarea taxei in februarie. Problema pentru soferi este ca majoritatea acestor masini sunt vechi, adica Euro 3 si Euro 4, plus Euro 2 sau chiar non-euro. Asadar, majoritatea celor care si-au cumparat o masina ieftina de afara si au inscris-o la noi, vor fi buni de plata.

Cel mai probabil, vom discuta despre o taxa aplicata tuturor posesorilor de automobile, sub forma unui impozit suplimentar. Acest impozit va fi aplicat la taxele locale, alaturi de impozitul pe imobil, loc de parcare si ce alte obligatii mai are cetateanul. Cuantumul sau va fi stabilit in functie de datele introduse in registru, adica daca ai o Dacia Logan din 2005, inseamna ca e Euro 3 si vei plati atatia bani.

Trebuie retinut ca aceasta taxa auto nu are legatura cu taxa de centru pe care primarul capitalei, Gabriela Firea, doreste sa o introduca in oras. Mai precis, soferii cu masini vechi vor fi nevoiti sa achite o anumita taxa daca doresc sa intre in zona centrala. Despre aceasta taxa, momentan, primarul nu a mai mentionat nimic, semn ca este in lucru.

Taxa Auto 2018 ar trebui sa fie gata in martie 2018. Ciudat este ca, noul prim-ministru, Vasilica Dancila, a promis cu mana pe inima ca in mandatul sau nu va intra in vigoare nicio taxa noua. Aici se referea si la taxa auto? Ramane sa vedem.

Foto: captura Youtube EuropaFM

Distribuie pe Facebook
mai multe