Timbrul de mediu a disparut, traiasca taxa auto de intrare in orase!

Timbrul de mediu a disparut, traiasca taxa auto de intrare in orase!
  • Autoritatile lucreaza la un proiect pentru inlocuirea timbrului de mediu
  • Soferii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de acces auto in marile orase
  • Valoarea taxei va fi influentata de mai multi factori
Distribuie pe Facebook

Timbrul de mediu eliminat la inceputul lunii februarie ar putea fi inlocuit pe viitor cu o taxa de acces in marile orase. Autoritatile lucreaza momentan la un proiect, iar valoarea acestei taxe va depinde de mai multi factori.

La cateva zile de la eliminarea controversatului timbru de mediu, autoritatile au anuntat ca se cauta "solutii moderne" care sa il inlocuiasca, si care sa previna pana la urma o invazie de masini vechi.

Daca la acel moment nimeni nu putea sa spuna care sunt aceste solutii, acum au aparut primele informatii potrivit carora autoritatile lucreaza la un proiect care ar urma sa inlocuiasca timbrul de mediu cu o taxa auto de acces in marile orase, sub forma de vigneta.

Potrivit publicatiei Profit, la achizionarea vignetei soferul va primi un sticker colorat in functie de nivelul de acces pe care l-a ales, pe care va trebui sa-l lipeasca pe parbriz. Orasele vor fi impartite in zone distincte, iar asa cum te-ai fi asteptat, valoarea taxei va fi mai mare pentru accesul in zonele centrale decat in cele periferice.

Aceasta taxa va fi influenta de mai multi factori precum norma de poluare a masinii, emisiile de noxe stabilitate in cadrul Inspectiei Tehnice Periodice si nu in ultimul rand, de carburantul folosit (benzina sau diesel).

Sursele citate de publicatia amintita mai sus precizeaza ca "Este in lucru introducerea unei taxe de intrare in marile orase, care presupune o plata in functie de noxe si de combustibil plus un sticker, cu o anumita culoare, pe anumite zone ale unui oras. Astfel, pentru ca un sofer sa poata intra cu o masina poluanta in centrul orasului, el va trebui sa plateasca o anumita taxa si va primi in schimb un anumit sticker cu o culoare care ii va permite accesul."

Deocamdata nu se cunosc mai multe detalii despre acest proiect, nici o data exacta de la care va fi implementat acest sistem, insa cel mai probabil autoritatile vor oferi mai multe informatii oficiale in zilele urmatoare.

Mai toate marile orase europene au luat astfel de masuri impotriva masinilor poluante, iar statisticile arata ca acestea sunt intr-adevar eficiente, insa va fi interesant de vazut cum va functiona un astfel de sistem avand in vedere infrastructura precara din tara noastra.

Distribuie pe Facebook
mai multe