'Timbrul de mediu este ilegal'. Noua taxa auto va fi platita de TOTI SOFERII

'Timbrul de mediu este ilegal'. Noua taxa auto va fi platita de TOTI SOFERII
  • Ministrul Mediului ar putea renunta la Timbrul de Mediu
  • El va fi insa inlocuit cu o taxa introdusa in carburant
  • De asemenea, ni se pregateste impozitare diferentiata
Distribuie pe Facebook

Timbrul de mediu este "ilegal", a declarat ministrul Mediului in cursul zilei de joi, insa el nu va disparea complet. Ba dimpotriva: va evolua intr-o noua taxa care, de-aceasta data, va fi platita de toti conducatorii auto. In plus, ni se pregateste si o impozitare in functie de norma de poluare a motorului.

A fost introdusa la inceputul anului 2007 de Calin Popescu Tariceanu si a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului. Pentru prima oara insa, existenta Taxei Auto, cunoscuta in prezent sub denumirea de Timbru de Mediu, este pusa in pericol.

Cu toate ca unul dintre cele mai controversate biruri din istoria moderna a Romaniei se pregateste sa dispara complet din vietile noastre de soferi, nu avem niciun motiv real de bucurie. Ba dimpotriva: vestile care vin dinspre Administratia Fondului pentru Mediu sunt dintre cele mai proaste.

Este suficient sa vezi declaratia data de Cristiana Pasca Palmer in cursul zilei de ieri si te vei ingrozi. La propriu!

"Din punctul meu de vedere – si asta este si ce am discutat foarte mult la nivelul Grupului de Lucru – categoric, bineinteles, acest timbru de mediu actual trebuie abrogat. Si pentru ca este declarat ilegal, si pentru ca este inechitabil in forma in care exista. Dar el trebuie inlocuit, in acelasi timp, cu alta modalitate."

Ministrul Mediului continua:

"Una dintre variantele pe care noi am luat-o in calcul – Ministerul Mediului a propus-o chiar Grupului de Lucru – a fost o taxare a consumului de combustibil, ca atunci fiecare este taxat in mod echitabil in functie de cat ruleaza si de cat consuma. Deci un pachet in doi piloni. Pe de-o parte o taxare a combustibilului, cu o suma mica de fapt, foarte mica, care s-ar fi regasit intr-un impact de 2 lei pentru un plin de combustibil. Si un pilon de impozitare diferentiata, pentru ca noi nu impozitam diferentiat in functie de norma de poluare a motorului. S-a discutat foarte mult in acest Grup de Lucru, pentru ca sunt foarte multe considerente de luat in discutie (…). Si din punct de vedere economic, si din punct de vedere al taxarii, si din punctul de vedere al posibilului impact pe care o astfel de masura ar putea sa-l aiba in alte zone economice."

Pe scurt, concluzia este urmatoarea: desi pretul carburantului la pompa este sufocat de taxe si impozite, in viitorul apropiat... ar mai putea fi adaugata inca o taxa.

Apoi, pe langa aceasta, care va fi platita de toti soferii care frecventeaza benzinariile de pe teritoriul Romaniei, se mai pregateste impozitare diferentiata in functie de norma de poluare a motorului. Platita, bineinteles, de toti soferii cu masini inmatriculate in Romania.

Cine va castiga si cine va pierde de pe urma renuntarii la Timbrul de Mediu, respectiv introducerea unei noi formule de taxare a conducatorilor auto ramane acum de vazut. Daca ai putea insa alege, tu pe ce varianta ai merge? Si nu ne spune ca ai renunta complet la ambele, fiindca asa ceva este imposibil in conditiile in care Timbrul de mediu asigura 45% din Fondul de Mediu, conform ministrului Cristiana Pasca Palmer.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 21 Octombrie 2016