Timbrul de mediu incepe sa ia forma

Timbrul de mediu incepe sa ia forma
Noua taxa auto 2013 se transforma in curand intr-un timbru de mediu. Rovana Plumb a anuntat ca aceasta noua taxa se apropie de forma finala. Se pare ca va fi platita de toate masinile, indiferent de anul fabricatiei, daca pana acum nu s-a platit vreo taxa auto. In acelasi timp, Ponta spune ca forma actuala a taxei auto, in care masinile mai vechi de 2007 platesc sume uriase, poate sa dispara.
Distribuie pe Facebook

Dupa ce a fost amanata de guvernul Boc, Taxa Auto 2013 a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Conform acesteia, in afara de masinile noi care platesc sume mici, chiar si masinile inscrise in Romania, mai vechi de 2007, trebuie sa plateasca la schimbarea proprietarului o taxa.

De exemplu, pentru o masina cu motor 1.8 din 2006, noul proprietar trebuie sa scoata din buzunar cam 1600 de Euro. Insa in cazul masinilor vechi, cum ar fi chiar si o Dacie din 1995, noul proprietar trebuie sa dea la stat cam 3500 de Euro.

Ponta a zis ca astfel de neconcordante sunt considerate aberatii, asa ca noul timbru trebuie sa fie mai realist. Astfel, se pare ca taxa auto se va transforma intr-o taxa de mediu, sub forma unui timbru.

Acest timbru va fi platit de masinile de transport de maximum 8 locuri, iar celelalte masini, utilitare sau de mare tonaj, vor plati ca si pana acum Taxa Auto 2013.

O noutate a acestui timbru de mediu este faptul ca emisiile de CO2 vor fi luate in seama integral, nu doar 30% ca acum. In plus, se vor calcula si emisiile, nu cilindreea. Adica se va ajunge ca masinile care polueaza cel mai mult, vor plati cel mai mult. Aici intervine insa o neconcordanta.

Ponta spune ca masinile vechi, cum ar fi o Dacie din 1970, trebuie sa aiba acest timbru de poluare foarte scazut, deoarece perioada de viata a masinii este redusa. Asta se bate cap in cap cu mentionarea de mai sus, conform careia poluatorul plateste.

E clar ca masinile cele mai vechi polueaza mai mult, dar in acelasi timp vor avea si taxele cele mai mici. Si asta pentru ca, desi nu era suficient de complicat algoritmul de calcul, se va lua in seama si deprecierea masinii. Adica o masina de 300 de Euro, veche de zeci de ani, va avea un timbru de mediu ce va valora probabil maximum 10% din valoarea de vanzare.

Mai mult, Ponta mai spune ca este posibil sa se renunte complet la taxa auto actuala, iar masinile mai vechi de 2007 sa nu mai plateasca taxa de mediu, ci doar acest timbru.

Un lucru e clar, asa cum ne-a invatat istoria: Taxa Auto se va mai modifica de multe ori, pana cand sa ajunga la o varianta finala. Momentan este taxa intrata in vigoare de la 1 ianuarie, o taxa auto aberanta, uriasa, care insa se apropie de sfarsit.

Distribuie pe Facebook
mai multe