Cum se face un DETAILING INTERIOR profesionist?

Cum se face un DETAILING INTERIOR profesionist?
Astazi, cand termenul "profesionist" este mai mult o chestiune de marketing, cum poti tu, un automobilist corect, pasionat, dar care nu faci detailing, sa deosebesti un serviciu de prima clasa de o "mermeleala" cu pretentii? Care sunt standardele concrete pe care trebuie sa le indeplineasca un prestator pentru a putea fi inclus in zona profesionista a detailingului?
Distribuie pe Facebook

Cu toate acestea, cand vine vorba despre detailing auto, spre deosebire de acum 15 ani sa spunem, multa lume considera ca stie "care e treaba". DAR, inca o data, cum poate un simplu automobilist sa deosebeasca exact un serviciu corect de o facatura? Curatenia, protectia, revitalizarea suprafetelor sunt, totusi, termeni foarte vagi si generali, iar rezultatele platite astazi, la un moment dat, pot fi inselatoare in timp.
Ai observat ca, dintre toti cei care vorbesc despre detailing, cei mai multi habar nu au sa il defineasca exact, concret, masurabil?! Ei bine, la sfarsitul acestui articol vei avea capacitatea sa deosebesti singur un serviciu de detailing de orice altceva. Si in plus, iti voi arata si cateva rezultate obtinute in cazuri extreme, pentru a intelege adevarata putere a detailingului interior.
Detailingul Interior se poate face la spalatoria auto?
Pe de o parte, toate spalatoriile de cartier sustin ca presteaza o curatenie detaliata a interiorului - pe care o numesc, in general, simplu: spalare interioara.
Pe de alta, atelierele de detailing se concentreaza asupra lustruirii vopselei (polish), unde, practic, nu au concurenta. Dar neglijeaza detailingul interior, rezumandu-l ca o "spalare interioara" facuta cu ceva mai multa responsabilitate si cu dublarea, eventual, a procedurilor.
Dar cum se executa un Detailing Interior autentic? Ce echipamente, scule si consumabile ai nevoie sa vezi la prestator, daca cumperi serviciul, sau sa achizitionezi tu , daca vrei sa-l prestezi? Apoi, ce inseamna procedurile si de ce unii, ca noi spre exemplu, sustin ca fac nu mai putin de 58 de proceduri la un singur Detailing Interior? Urmareste-ma mai departe.
Dar inainte de asta, ca sa o transam scurt, iata sfatul meu: nu spala tapiteria la spalatoriile de cartier nici daca te roaga, nici daca te platesc. De ce? Deoarece consecintele pot fi mai periculoase decat iti inchipui. Nu-ti vine sa crezi? Citeste pana la sfarsit; nu pentru ca iti voi spune cat de rele pot fi serviciile la spalatorie, dar pentru ca iti voi arata care sunt standardele normale ale unui astfel de serviciu. Concluziile te voi lasa sa le tragi singur.
Care sunt "secretele" Detailingului Interior profesional?
Detailingul profesional nu se poate face doar cu bun simt, cu bune intentii si cu dorinta reala de a servi clientul si a rezolva probleme. Pe langa toate acestea, mai este necesara stapanirea si utilizarea urmatoarelor domenii: 1. Cunostinte specifice despre toate materialele din care este compus interiorul; 2. Echipamentele si sculele necesare; 3. Produsele chimice potrivite si 4. Procedurile de executie.
Fara acesti 4 stalpi pe care se sprijina serviciul de Detailing Interior autentic, nu putem vorbi decat de lucrari incomplete sau de servicii prestate "dupa ureche".
1. Cunostintele despre materiale

Capacitatea de a identifica corect materialele cu care avem de a face sta la temelia pregatirii oricarui profesionist. Abia apoi, cunostintele despre fiecare material in parte iti dau posibilitatea sa pui diagnosticul corect pentru diferite probleme, sa alegi produsele chimice, sculele si procedurile potrivite. Iar toate astea vor conduce la rezolvarea efectiva a problemelor, in siguranta, si la livrarea unui serviciu constant de calitate ridicata.
Materialele cel mai des intalnite in interioarele masinilor sunt:
Pentru plafon - material textil, plastic, plusuri din microfibre sau vinyl;
Bord - plastic, vinyl;
Scaune - toate felurile de materiale textile sintetice, piele sau vinyl, plusuri din microfibra (Alcantara, Ultrasuede, etc.), margini de scaune si spatele spatarului din plastic;
Panourile usilor - plastic, vinyl, piele, material textil;
Consola si torpedo - plastic, vinyl;
Carpeta - cel mai des intalnit material este nylon-ul;
Geamuri - simple, duble, colorate (ionizare) sau acoperite cu folii de protectie solara;
Panouri, ornamente - plastic;
Ornamente din lemn prelucrat;
Ornamente din Carbon (polimeri - epoxy, polyester, vinyl ester sau nylon - care contin fibre de carbon);
Suprafete vopsite.
Ma opresc aici, asa cum am spus, la cele mai uzuale.
Dar cred ca este evident acum ca lipsa cunostintelor despre fiecare in parte te pune in situatia de a juca ruleta ruseasca cu interiorul masinii clientului.
Este intotdeauna uimitor sa vezi cu cata graba se indreapta oricine vrea sa se apuce de detailing spre puzderia de produse chimice si scule, refuzand cu inversunare cunostintele. Dar ar alege cineva, ma intreb, un stamatolog cu echipamente si consumabile de ultima genereatie, dar care a cam chiulit de la scoala?
Este diagnosticarea absolut necesara? Ti-ai dori ca un mecanic sa se apuce sa schimbe piesele prin motorul masinii tale si sa faca "reglaje", fara sa fi ascultat inainte mersul motorului, fara sa faca eventual un test drive si fara sa puna masina pe calculator?
Lucrurile sunt intr-atat de simple, dar nu de putine ori detailerii sau spalatorii auto se apuca de "treaba" fara vreo evaluare prealabila, ori chiar "muncesc de le sar capacele" pe materiale pe care porbabil ca nu ar trebui sa intervina deloc (sau cu totul altfel!)
2. Echipamentele si sculele necesare

Care sunt echipamentele de care are nevoie oricine pretinde astazi ca este detailer profesionist, pentru serviciile de interior?
Aspirator de praf profesional (puternic; eventual cu mai multe motoare);
Extractor (de preferinta cu apa fierbinte);
Aparat de curatat cu vapori;
Generator de ozon, fogger sau Restorator (daca foloseste varianta ecologica de ultima generatie de la Vaportek);
Cloth/Nubuck Shaver - masina speciala de tuns plusurile si pielea intoarsa;
Compresor.
Scule:
Masina de samponat (pneumatica sau electrica);
Perii de nylon pentru frecat (peri tari);
Perii pentru elemente din plastic;
Peria de detailing (pensula specializata);
Perie cu 2 capete (cu profile de periute de dinti);
Perie specializata pentru plusuri din microfibre sau piele intoarsa;
Scraper cu lame din metal si plastic.
Consumabile:
Lavete din microfibre - de culori diferite: pentru geamuri si pentru produse chimice;
Q-Tips - betisoare pentru curatarea galeriilor de aerisire, a fantelor si a locurilor inguste;
Tampoane de frecat - burete in plasa de Teflon, pentru panourile din plastic;
Aplicatoare dressing;
Saci pentru obiecte personale
3. Produsele chimice

Aici este intotdeauna o mare agitatie si invalmaseala, multa neintelegere. De ce? Pentru ca toata lumea vorbeste in termeni de branduri. Si face asta din motive pe care nu le vom detalia aici. Voi spune doar ca principala cauza este aceea ca, vreme de decenii, fabricantii de produse chimice au fost singurii care au educat prestatorii din domeniul detailingului. Si este firesc sa o fi facut intr-un mod partizan.
Lucrurile au evoluat insa, acum detailerii profesionisti vorbesc in termeni de categorii de produse, nu mai sunt "sclavii" unui singur fabricant/furnizor si aleg cele mai performante solutii de la 5-6 branduri diferite, folosindu-le simultan. "Fidelitatea" pentru brand este intotdeauna paguboasa pentru utilizator, desi este inca atat de des intalnita. Este vorba de acei detaileri care nu au cunostintele necesare pentru a avea liberatatea alegerii potrivite pentru clientii lor si care se "ascund", practic, in spatele imaginii si notorietatii unui brand (construite, printre altele, cu bani si marketing).
Filozofia privind produsele chimice este simpla: "foloseste produsul numai pentru destinatina pentru care a fost proiectat". Samponul de carpete pentru carpete, curatitorul de geamuri pentru geamuri, samponul de extractor pentru extractoare, curatitorii de piele pentru piele, etc.
Ti se pare complicat? Nu? Atunci, este cu atat mai nelinistitor. Pentru ca realitatea este ca prea multi asa-zisi detaileri folosesc degresanti (conceputi pentru a "topi" mizeria de pe motoare) in locul curatiorului de pete sau a curatitorului de uz general. Si functioneaza? Bineinteles ca "functioneaza"!
Daca sunt murdar pe maini si ma spal cu soda, ai impresia ca nu voi curata murdaria? Ba sunt sigur ca da, chiar daca dupa o vreme va trebui sa fac o vizita la dermatologie. Si tot asa, cred ca ti-ai putea spala si tu parul cu pasta de dinti sau cu detergent de vase, dar sa nu vii la mine cand va incepe sa ti se rareasca.
Sa enumeram cateva categorii de produse chimice indispensabile:
Stain Removers pentru toate tipurile de pete;
Sampon de extractor - fara spumare;
Sampon de carpete - cu spumare;
Curatitor de uz general - un curatitor slab alcalin sigur pentru toate suprafetele;
Curatitor pentru geamuri;
Dressing pe baza de apa;
Balasam de piele;
Protector textil - tratament anti-patare;
Eliminator Biologic de Mirosuri (cu elemente active biologice/vii - nu ecologice).
4. Proceduri

Acestea sunt, asa cum se intampla frecvent in detailing, DE DEPARTE cele mai importante in obtinerea unor rezultate de exceptie si a unor servicii de calitate, DAR si cel mai des ignorate.
Chiar si cele mai sofisticate echipamente, scule de ultima generatie si tehnologii de ultima ora vor fi anihilate daca tu sau angajatii tai vor sari pasii, vor scurta procedurile.
Desigur ca exista mai multe modalitati de a jupui o pisica, dupa cum spune o vorba, dar in toate formulele care garanteaza o calitate de exceptie, un timp scurt de lucru si o lunga durata a rezultatelor serviciului se regasesc urmatoarele proceduri (inca o data: procedurile acestea previn risipa de timp, de produse si de energie + asigura o eficacitate sporita si o calitate constant ridicata a serviciilor).
Sa trecem in revista o formula comuna de proceduri pentru Detailingul Interior:

Pasi preliminari1. Studiaza Fisa de Comanda pentru instructiuni;

2. Deschide toate usile si portbagajul pentru a evalua starea/conditia interiorului;
3. Scoate presurile din fata si spate, curata-le si samponeaza-le imediat, pune-le la uscat;
4. Impinge scaunele din fata cat mai in spate posibil;
5. Foloseste pungile din plastic pentru obiectele personale (fata si spate), foloseste pungi separate pentru torpedo si consola, pune-le pe bancheta din spate;
6. Scoate scrumierele (din fata si spate), desarta-le, curata-le, spala-le, fa-le dressing si pune-le la uscat;
7. Lasa in jos parasolarele;
8. Cu pistolul de aer comprimat, sulfa intregul interior (fata, spate), concentrandu-te pe locurile greu accesibile, pe bord, panouri, gratarele de ventilatie, sub scaune si orice fante;
9. Aspira intregul interior - carpeta, scaune, panouri, etc.;
10. Utilizeaza curatitorul de pete potrivit (fata si spate) pentru petele grave de pe carpete, scaune, panouri de usi, etc.
Pasi de curatare
11. Incepi cu scaunul soferului, curata jumatatea de palfon din aceasta zona;
12. Curata parasolarele, cu oglinda si detalii, oglinda retrovizoare;
13. Curata panourile din plastic/vinyl de pe portiere si din jurul geamului din fata;
14. Curata/freaca bordul;
15. Curata panourile bordului, axul volanului si torpedoul;
16. Freaca petele grave de pe carpetele din fata;
17. Aplica sampon si samponeaza cu masina carpetele (unde este necesar);
18. Folosind extractorul, extrage tot samponul si urmele de murdarie.
Scaune din material textil
19. Freaca petele grave de pe scaunele din material textil;
20. Aplica sampon si samponeaza scaunele (unde este necesar);
21. Folosind extractorul, extrage urmele de sampon si resturile de murdarie;
22. Folosind tampoanele de frecat (cu Teflon), curata/freaca consola centrala.
Scaune din vinyl/piele
23. Curata vinyl-ul/pielea cu tampoanele potrivite sau cu masina de samponat si sterge/usuca bine;
24. Curata consola;
25. Curata/samponeaza centurile de siguranta din fata;
26. Impinge scaunele din fata cat mai aproape de bord;
27. Freaca petele grave de pe panourile usilor;
28. Curata/samponeaza panourile usilor, folosind: tamponul cu Teflon, periile de nylon pentru frecat sau masina de samponat. Sterge, usuca si/sau extrage reziduurile;
29. Pulverizeaza stalpii, pragurile si cadrul usilor cu curatitor de uz general (dupa nevoie) si sterge, usuca.
Bancheta din spate
30. Muta pungile cu obiecte personale pe scaunele din fata;
31. Curata plafonul, partea din spate ramasa, din fata pana in spate;
32. Curata haionul (asigura-te ca ai suflat cu aer comprimat murdariile stranse in marginile lunetei).
Bancheta din materiale textile
33. Vezi pasii 19 - 22
Bancheta din vinyl/piele
34. Vezi pasii 23 - 24
35. Curata/samponeaza, din fata in spate, bancheta, folosind procedurile pentru materiale textile sau pentru vinyl/piele;
36. Freaca petele grele de pe carpetele din spate;
37. Aplica sampon si samponeaza carpeta (prin frecare), unde este necesar;
38. Folosind extractorul, extrage tot samponul ramas si eventualele reziduuri de murdarie;
39. Freaca petele grave de pe panourile usilor din spate;
40. Curata/samponeaza panourile usilor din spate folosind, dupa nevoie: tamponul cu Teflon; periile din nylon pentru frecare; masina de samponat. Sterge/extrage reziduurile si usuca;
41. Pulverizeaza stalpii, pragurile si cadrul usilor cu curatitor de uz general (dupa nevoie) si sterge, usuca.
Dressing/Conditionare
42. Incepand cu spatial soferului, mutandu-te in spate si de jur imprejur, fa dressing tuturor elementelor din plastic, cauciuc si vinyl din interior. Pentru piele foloseste balsam. Refa traseul si sterge cu un prosop uscat pentru o finisare "de satin".
Procedurile de curatare a geamurilor
43. Pulverizeaza pe laveta curatitor de geam si curata toata suprafata geamurilor si oglinzilor, pe rand;
44. Repeta operatia, folosind lavetele dedicate geamurilor, curata si usuca;
45. Lasa pe rand geamurile in jos, curata si usuca marginea de sus - care intra in cheder - si ridica geamurile la loc (curata din nou jos, daca e nevoie)
Procedurile de detailing final
46. Fa o verificare completa a interiorului, urmarind resturile de murdarii sau de orice fel pe carpete si scaune, aplicarea corespunzatoare a dressingului, verifica claritatea geamurilor, corecteaza tot ce este de corectat;
47. Fa o aspirare finala (daca este nevoie);
48. Introdu suflanta/suflantele de uscare si lasa 30 de minute sau cat este nevoie pentru o uscare corespunzatoare;
49. Pulverizeaza pe toata supafata mochetei (inclusiv sub scaune), pe panourile textile si pe scaune, eventual inauntrul galeriei A/C Eliminator Biologic de Mirosuri (activat in prealabil). Lasa solutia sa functioneze cel putin 30 de minute, la o temperatura intre 16 si 24 @C (daca este necesar porneste motorul si fixeaza aerul pe recirculare).
50. Simultan cu procedura 49., poate fi folosit Restorator-ul de la Vaportek (particulele active de marimi submicronice vor patrunde in intimitatea tuturor materialelor, stopand sau prevenind aparitia mirosurilor nedorite). Aceasta procedura este numita de catre noi, spre mirarea clientilor si stupoarea concurentei (ignorante), procedura de "Spalare a Aerului din Habitaclu".
De ce am dezvaluit aceste secrete profesionale?
Confuzia majora din detailingul auto (care se manifesta incepand cu prioritatile reale si continua cu produsele chimice, cu echipamentele si procedurile, etc.) se extinde, din pacate, si asupra felului in care detailerii se raporteaza la "concurenta".
Ce vreau sa spun cu asta? Simplu: problema acestei industrii NU este aceea ca exista prea multi prestatori pe piata, care isi disputa o cerere limitata.
Toti detailerii onesti au loc pe piata detailingului!
Problema adevarata este aceea ca automobilistul nu este constient de nevoia masinii lui de detailing si nu este educat in sensul asta. (Desi 97% dintre masinile de pe sosea au nevoie de o forma sau alta de detailing, doar 5% dintre automobilisti au facut vreodata detailing si numai 10% stiu despre ce e vorba in privinta detailingului.)

O dovada in plus? Sunt o puzderie, dar iata una care sare in ochi: toti se imbulzesc la spalatoriile auto cu speranta intima ca acolo vor fi rezolvate problemele lor. Iar aceasta speranta este sistematic inselata. De ce? Pentru ca spalatoriile auto nu sunt facute pentru rezolvarea problemelor cosmetice ale masinii. Pentru asta exista Detailingul Auto. Spalatoriile presteaza, in realitate, cel mai simplu si rudimentar serviciu cosmetic: spalarea (iar cele mai multe o fac cel putin nesatisfacator, daca nu primitiv).

Chestiunea este ca ele sunt multe, iar serviciul de spalatorie este cel mai cunoscut si cel mai usor de inteles pentru orice automobilist (in comparatie cu detailingul).
Deci, inca o data. Ceea ce am "dezvaluit" mai sus nu sunt secrete, ci lucruri fundamentale pentru detailingul interior. Iar toate procedurile, echipamentele, produsele si cunostintele trecute in revista pana aici sunt tot atatea standarde care definesc serviciile si afacerea de detailing, atat de putin cunoscute in realitate si inconjurate de atat de mult folclor.
Primul film trece in revista cateva interioare deosebit de murdare si arata felul in care am reusit sa le scoatem in final. Important este, cum am spus si in film, sa nu astepti vreodata ca murdaria sa devina vizibila.

Detailing interior extrem


Retine te rog inca un rezultat al cercetarilor si al studiilor in domeniu: O mocheta obisnuit de uzata, fara pete si probleme majore, contine o livra (1 pound = 453 gr.) de praf si murdarie, pe fiecare picior patrat (1 square foot = 0,093 metri patrati).

Asta e deajuns si fara sa se vada interiorul murdar. Este?! Iar aceasta problema nu ti-o va rezolva nici o spalatorie auto.
Al doilea film prezinta curatarea unei masini care este impartita cu un caine de companie.

Detailing - masina pregatita de vanzare


Pana acum am avut o mare retinere in a impartasi astfel de imagini, pentru ca reactia obisnuita a oamenilor, a caror masina ARENEVOIEde detailing, este una cel putin ciudata. Vazandu-le, ei au spus: "Aaa,...a mea nu este in halul asta...!" si s-au culcat pe o ureche.
Nu au mai facut nimic in privinta masinii lor, asteptand parca sa ajunga sa-si vada masina in asemenea hal...


Inca o data: ACESTEA SUNT CAZURI EXTREME, IN CARE MASINA TA NU TREBUIE SA AJUNGA VREODATA!
Daca insa, printr-o conjunctura nefericita, te-ai "pricopsit" cu una, trebuie sa stii ca exista inca speranta*
Daca doresti mai multe informatii despre detailingul profesional si, in general, despre ingrijirea cosmetica a masinii tale, solicita GRATUIT lucrarea de 77 de pagini, in format PDF, "Cartea de Detailing - Ghid pentru pasionatii auto".
Pentru a intra in posesia ei chiar azi, trimite-mi un email la adresa cristian.pop@expertdetailing.ro cu subiectul "Solicit Cartea de Detailing", iar in corpul emailului scrie OBLIGATORIU urmatoarele: "Ma numesc... (Dan) ...(Ionescu) si am aflat despre aceasta lucrare de pe 4Tuning".

Te rog nu neglija modul in care trebuie sa-mi scrii, detaliat mai sus, ca sa nu riscam sa ramai fara raspuns!

Distribuie pe Facebook
mai multe