Masura fara precedent anuntata de UE. Vor fi afectate inclusiv masinile noi vandute in ROMANIA

Masura fara precedent anuntata de UE. Vor fi afectate inclusiv masinile noi vandute in ROMANIA
  • Pachetul de masuri a fost adoptat
  • Toate masinile noi vandute in Europa vor avea limitator de viteza
  • La inceput va exista o perioada de acomodare
Distribuie pe Facebook

Propunerea Consiliului European privind Siguranta Transportului, potrivit careia toate masinile noi vandute in Europa vor trebui echipate cu limitator de viteza, a fost adoptata. Masura va intra in vigoare din 2022.

Viteza excesiva este una dintre principalele cauze ale accidentelor mortale pe drumurile publice. Consiliul European privind Siguranta Transportului vrea acum sa reduca numarul accidentelor cu pana la 30% si sa salveze 25.000 de vieti omenesti in urmatorii 15 ani prin adoptarea unui pachet de masuri fara precedent.

Propunerile tocmai au fost aprobate, astfel ca incepand cu 2022, toate masinile noi vandute in Europa vor fi echipate cu limitator de viteza si vor veni in standard cu mai multe sisteme de siguranta si asistenta.

Acest limitator de viteza este botezat Intelligent Speed Assistance (ISA) si foloseste datele GPS si sistemul de recunoastere a semnelor de circulatie pentru a limita puterea motorului si implicit viteza de deplasare.

Aceasta dotare exista si in ziua de azi pe mai multe masini numai ca spre deosebire de sistemul actual, ISA va veni cu cateva noutati.

Limitatorul de viteza va putea fi dezactivat prin apasarea puternica a acceleratiei, la fel ca si cel din ziua de azi, doar ca "atunci cand soferul va continua sa circule cu o viteza peste limita pentru mai multe secunde, sistemul va emite un sunet pentru cateva secunde si il va atentiona vizual pe cel de la volan pana cand masina revine la sau sub viteza legala," se arata in documentul oficial.

Printre sistemele de asistenta obligatorii se va numara Autonomous Emergency Braking, Lane Keep Assist sau Driver Fatigue Detection.

La inceput va exista o perioada de acomodare, astfel ca aceste sisteme vor putea fi dezactivate, dar intr-un final se va ajunge in situatia in care vor fi active in permanenta.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 1 Aprilie 2019