Mersul in siguranta pe carosabil umed - cateva sfaturi practice

Mersul in siguranta pe carosabil umed - cateva sfaturi practice
Toti soferii stiu ca este mult mai dificil sa franezi atunci cand carosabilul este umed. Dar stiti de ce se intampla acest lucru? Si stiti de ce vremea umeda afecteaza sofatul intr-o masura atat de mare?
Distribuie pe Facebook

Daca vremea este umeda, micile orificii de la nivelul asfaltului se umplu cu apa. Din acest motiv aderenta anvelopelor scade in mod dramatic.
Pastrati controlul in orice conditii
Profilul benzii de rulare este conceput pentru a elimina apa de sub anvelopa, pentru a usuca carosabilul si a mentine aderenta. Apa este impinsa lateral in timp ce canalele aduna si evacueaza apa. Marginile striate ale blocurilor de profil sparg pelicula de apa ramasa intre anvelopa si carosabil, astfel incat anvelopa sa intre in contact cu o suprafata uscata.
Rulati in conditii de siguranta, indiferent de vreme
Oricat de ciudat ar putea parea, forma amprentei la sol influenteaza si ea aderenta. Anvelopele moderne au o amprenta rotunjita si se comporta mult mai bine in conditii de carosabil umed, fortand apa spre exterior si uscand suprafata carosabila, reducand astfel riscul acvaplanarii.
Sfaturi utile pentru deplasarea sigura pe carosabil umed
Atunci cand vremea este umeda, drumurile devin alunecoase si vizibilitatea este redusa din cauza ploii.

Reduceti viteza.

Pastrati o distanta mai mare fata de vehiculele din fata. Nu uitati ca distanta de franare creste atunci cand carosabilul este umed.

Aprindeti luminile de intalnire.

Incercati sa rulati cu viteza constanta - aderenta scade semnificativ daca se accelereaza sau se franeaza brusc sau daca virati la o viteza prea mare.

Verificati starea anvelopelor si presiunea de umflare.

In cazul acvaplanarii, ridicati usor piciorul de pe acceleratie dar nu franati. Scoateti vehiculul din viteza si lasati-l sa incetineasca pana cand reusiti sa il controlati din nou.

Distribuie pe Facebook
mai multe