Si tu poti fi mecanic auto. 10 reparatii si operatiuni simple pe care le poti face singur la masina ta

Si tu poti fi mecanic auto. 10 reparatii si operatiuni simple pe care le poti face singur la masina ta
  • Nu este greu sa schimbi uleiul
  • Oricine poate inlocui stergatoarele
  • Verifica periodic nivelul de ulei din motor
Distribuie pe Facebook

Am intalnit conducatori auto, foarte multi dealtfel, care pentru orice reparatie sau operatiune (chiar daca este una foarte simpla) trec pe la service. Fie ca vorbim de o completare de ulei sau de inlocuirea unui bec, mecanicul auto este cel mai bun prieten al lor.

Nu spun ca este o greseala, pentru ca mai sunt si oameni atehnici, dar trebuie sa ai putin curaj si sa stii ca sunt reparatii pe care le poti face singur la masina ta. Nu este deloc complicat si nu ai nevoie decat de niste scule elementare, ca sa le spun asa.

1. Schimbul de ulei

Reparatii

Nu ai nevoie de diploma de mecanic auto ca sa faci un schimb de ulei. Multa lume fuge de aceasta operatiune care pana la urma este foarte simpla. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa citesti manualul cu instructiuni pe care ti-l ofera constructorul masinii tale si sa urmezi pasii de acolo.

Daca nu ai asa ceva, pasii sunt urmatorii: desfaci surubul de la baia de ulei si filtrul de ulei (pentru asta ai nevoie de cheie speciala), lasi tot lichidul sa se scurga din motor intr-un recipient, pui inapoi surubul si filtrul nou de ulei, adaugi cantitatea de ulei specificata de producator, verifici pe joja daca totul este in regula si, pe scurt, cam atat.

2. Inlocuirea bateriei

Reparatii

La cele mai multe masini bateria se afla undeva in compartimentul motor, iar inlocuirea ei se poate face in cateva minute. Dupa ce inlaturi toate elementele de prindere, scoti bateria veche si o montezi pe cea noua. Este atat de simplu. Ai nevoie doar de o cheie pentru a desface si monta la loc bornele.

3. Inlocuirea filtrului de aer

Reparatii

Inlocuirea filtrului de aer este o alta operatiune pe care oricine o poate face. In mare, trebuie sa desfaci carcasa filtrului, sa-l scoti pe cel vechi si sa-l montezi pe cel nou, inchizi inapoi carcasa si te feliciti pentru o treaba bine facuta. Daca vorbim de un filtru de aer sport, acesta nu trebuie inlocuit ci doar curatat la un interval de 10.000 de kilometri (recomandat).

4. Inlocuirea becurilor pentru faruri si/sau stopuri

Reparatii

Cel mai greu este sa ajungi la becuri si la clemele de prindere insa odata rezolvate aceste chestiuni, restul poate fi considerat floare la ureche.

5. Inlocuirea stergatoarelor

Reparatii

Nimic nu este mai usor decat inlocuirea stergatoarelor. Si pe deasupra, nici nu trebuie sa te murdaresti pe maini. Asa ca daca vechile stergatoare incep sa te lase, sau au facut-o deja, pune mana si cumpara-ti altele noi si inlocuieste-le.

6. Rezolvarea unei pene de cauciuc

Reparatii

Pana de cauciuc este una din spaimele oricarui conducator auto, dar nu pentru ca este foarte complicat de inlocuit roata ci pentru ca necesita ceva timp. Pana scoti cricul si roata de rezerva, pana ridici masina, pana desfaci prezoanele...dureaza. Mai ales ca trebuie sa fii atent cum desfaci si strangi inapoi prezoanele.

7. Inlocuirea unei bujii

Reparatii

Ca sa inlocuiesti o bujie ai nevoie de o cheie tubulara (de obicei de 16 milimetri) si implicit de o bujie noua. Operatiunea este relativ simpla doar ca trebuie sa ai mare grija. Destrange/strange bujia numai daca esti sigur ca tubulara a intrat cum trebuie, altfel risti sa rupi capul bujiei si pe romaneste "sa-ti faci de lucru".

8. Verificare nivel ulei si, daca trebuie, completare

Reparatii

Nu trebuie sa te sperii ca motorul masinii tale mananca putin ulei, este normal sa o faca. Tocmai de aceea este indicat sa verifici din cand in cand nivelul pe joja (nu astepta sa se aprinda martorul in bord), in special inainte de orice drum mai lung, sa completezi daca este nevoie pana la nivelul optim si putin mai mult daca stii ca urmeaza sa mergi mult pe autostrada.

9. Spalare si intretinere

Reparatii

Cunosc foarte multi soferi care prefera sa-si spele si sa-si curete singuri masina. Si tu poti sa faci la fel, nu-i nevoie sa dai 15-20 de lei la spalatorie de fiecare data. In plus, este o operatiune relaxanta mai ales daca vrei sa scapi putin de treburile casei (hai ca stii ce vreau sa zic). Produse speciale gasesti peste tot, asa ca nu rata niciun coltisor.

10. Schimbat placute de frana

Reparatii

Placutele de frana pot fi schimbate de oricine, in garajul propriu sau in fata blocului. Am spus "pot fi" pentru ca este totusi recomandat ca aceasta operatiune sa fie facuta de un service autorizat. In acest fel eviti potentialele situatii periculoase, atat pentru tine cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Dar daca tii tu neaparat, le poti schimba.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Reparatii
mai multe
Publicat în categoria: Tehnica Auto DATA PUBLICĂRII: 4 Septembrie 2018