Top 10 cele mai folosite dotari din masina noastra

Top 10 cele mai folosite dotari din masina noastra
  • Sunt dotari in masina noastra folosite zilnic
  • Exista si unele pe care nu le folosim decat de cateva ori in viata
  • Majoritatea dotarilor uzuale sunt standard in ziua de azi
Distribuie pe Facebook

Daca ai sta bine sa te gandesti, ai realiza ca ploaia de dotari optionale pe care producatorii ti-o afiseaza in fata ca sa-ti ia banii este destul de inutila. Adica sunt dotari care sa-ti ia privirea si banul, nu neaparat unele pe care le folosesti zilnic sau foarte des. Iata 10 dotari ale masinii tale pe care le folosesti cel mai des. Vom reveni si cu un top al celor mai trecute cu vederea optiuni, printre care se numara, ciudat... si geamurile electrice! Va povestim data viitoare de ce.

10. Reglajul lombar al scaunului

Dotari folositeDaca detii o masina cu un asemenea reglaj al scaunului, fara indoiala ca il vei folosit destul de des. Si asta pentru ca spatele oboseste in timp daca sta in aceeasi pozitie. Adica poti conduce doua zile cu reglajul dat la maxim, sa-ti impinga spatele spre volan, dupa care, il poti da inapoi, ca spatele sa se relaxeze. Nu este bine sa pastrezi acest reglaj in permanenta blocat pe o singura pozitie. Asadar, daca ai asa ceva la scaun, nu avem dubii ca il folosesti cel putin saptamanal.

9. Oglinzile incalzite

Dotari folositeAtunci cand este frig afara si se depune gheata pe toata masina, inclusiv pe geamuri si oglinzi, luneta si oglinzile laterale sunt cele mai norocoase. Pentru ca, spre deosebire de majoritatea parbrizelor, luneta si oglinzile se bucura de incalzire electrica, nu prin aer cald. Oglinzile se pot incalzi automat, cand pui comutatorul pe dezaburirea, sau manual. Oricum, este o optiune excelenta si folosita zilnic pe timp de iarna.

8. Suportul pentru sticle si pahare

Dotari folositeSuportii pentru pahare si sticle, indiferent unde sunt pozitionati, adica pe bord, ca cel din imagine, in portiere sau pe consola centrala, sunt folositi destul de des. Atat pentru cafea, cutii de Cola sau sticle, cat si pentru alte accesorii. Suportii de pahar sunt ganditi sa fie la indemana soferului, dar daca nu avem nimic de baut, vom pune acolo chei, telefonul sau alte accesorii. Adica un suport este folosit atat in scopul pentru care a fost gandit, cat si pentru altul... mai practic.

7. Radio si CD-Player

Dotari folositeUnitatea centrala de sunet, care in prezent are radio si cel putin CD-Player, este un accesoriu foarte folosit. Radioul este folosit aproape pe toata durata unei calatorii, atat in oras, cat si la drum intins. CD-Playerul, mufa USB sau hardul intern este si el folosit pentru a asculta muzica preferata. E bine ca acum, orice masina, chiar si cele din gama Dacia, vin in varianta standard cu cel putin un radio + player CD cu cititor MP3.

6. Scaunele incalzite

Dotari folositeCine are scaune incalzite, cu siguranta isi multumeste pentru alegerea facuta in fiecare dimineata rece de iarna. Mai ales daca ai tapiterie din piele, care, dupa o noapte de stat in frig la temperaturi negative, este deajuns de rece incat sa-ti faca pielea de gaina. Daca dai insa drumul la incalzire, totul se transforma in paradis. Nu e de mirare ca multi soferi circula pe toata perioada iernii cu aceasta optiune pornita non-stop.

5. Oglinda retrovizoare anti-orbire

Dotari folositeDaca circulam cu masina noapte, indiferent unde, adica daca o facem in mediul urban sau la drum intins, cu siguranta ne vom lovit de soferi veniti din spate ce uita sa opreasca faza lunga, ce au montate sisteme cu xenon aftermarket puse direct pe farul fara lupa si asa mai departe... Asadar, noaptea, cel mai bun prieten al soferului este oglinda cu sistem anti-orbire. Nu conteaza daca este un sistem digital sau manual, ci conteaza sa existe si sa-si faca treaba. Ideal ar fi unul digital, ca cel din imagine, care se schimba in functie de nivelul luminii, astfel incat nu mai trebuie sa avem grija de a pune oglinda intr-o anumita pozitie.

4. Climatizarea

Dotari folositeClima automata, chiar si cea manuala, este o dotare foarte utilizata. Pe timp de iarna, o folosim ca sa dezaburim geamurile, pornind aerul conditionat, iar pe timp de vara... ne ajuta sa ajungem uscati la serviciu pastrand temperatura racoroasa in habitaclu. Extrem de putine sunt zilele din an in care nu vom avea clima pornita. Poate doar atunci cand deschidem geamul sa fumam, sau atunci cand se nimeresc zile cu temperaturi optime de 20 de grade, moment in care vom deschide geamul. Climatizarea mai are si un alt rol: daca circulam in spatele vreunei basculante retro care scoate mai mult fum decat o fabrica de anvelope, comutam clima pe recirculare si pastram aerul curat la interior.

3. Senzorul de lumina

Dotari folositeDaca avem asa ceva, este o dotare folosita zilnic. Si asta pentru ca orice masina care are o pozitie AUTO a luminilor, stie cand sa aprinda singura luminile si stie cand sa le stinga. Este bine ca astfel nu mai risti sa lasi luminile aprinse peste noapte, ele stingandu-se singure, dar nici nu mai trebuie sa ai grija lor, uitand sa le aprinsi cand pleci de undeva. Cine nu a vazut atatia nebuni in trafic care circula noaptea cu farurile stinse?

2. Inchiderea centralizata

Dotari folositeMai toate masinile au acum inchidere centralizata. Este o dotare pe care o folosim de doua ori cel putin, atunci cand mergem cu masina: cand plecam si cand ajungem la destinatie. Vremurile in care bagam cheia si ridicam siguranta celeilalte usi cu mana au apus, iar inchiderea centralizata, cu cheie sau de tip Keyless-Go, este mana cereasca. Este o dotare atat de comuna in ziua de azi, incat orice masina, chiar si in cea mai slaba varianta de echipare, este dotata cu asa ceva.

1. Cotiera

Dotari folositeLocul 1 l-am acordat cotierei. Daca alte dotari din masina noastra se folosesc zilnic sau o data la cateva zile, cotiera este o optiune pe care ne sprijinim, la propriu, mai tot timpul. Cand conduci la drum intins, cea mai confortabila pozitie este cu cotul pe cotiera. La fel si in oras, daca ai o masina cu transmisie automata sau daca esti tipul mai relaxat. Poti face o diferenta numai dupa ce ai condus cu mana pe cotiera o perioada si dupa aceea te urci intr-o masina care nu are asa ceva. Vei simti ca lipseste o parte din tine, atat de utila si necesara este o cotiera cand conduci.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Dotari folosite
mai multe