Top 5 lucruri de verificat inainte sa pleci in vacanta cu masina

Top 5 lucruri de verificat inainte sa pleci in vacanta cu masina
  • Masina poate fi verificata chiar de sofer
  • Este recomandata si o verificare specializata
  • Servisarea si tractarea in tarile straine te pot costa o multime de bani
Distribuie pe Facebook

Nu sunt putini cei care pleaca in aceasta vara cu masina intr-o calatorie lunga, fie prin tara, fie prin strainatate. Si daca iti pasa de siguranta ta si a familiei tale, daca nu vrei sa ai surprize neplacute la drum intins, iata ce trebuie sa verifici la masina ta inainte sa te asterni la drum.

Presiunea anvelopelor

Verificarea de vacantaUn element important ce trebuie verificat inainte de a te pune la drum este presiunea in anvelope. Poti verifica singur, cu ajutorul unui manometru presiunea din fiecare roata, sau poti apela la o vulcanizare. Daca cumva pleci la drum cu masina incarcata, trebuie sa ajustezi presiunea in functie de incarcatura. Nu uita sa te uiti pe stickerul de pe stalpul masinii care iti indica presiunea optima pentru modelul tau auto. Si, NEAPARAT, nu uita sa verifici si starea rotii de rezerva, atat ca stare de umflare, cat si ca echilibrare. Nu ai vrea sa ai parte de o pana intr-o tara straina si sa nu ai o roata de rezerva umflata si bine echilibrata!

Nivelul lichidelor

Verificarea de vacantaChiar daca masina ta este la zi cu reviziile, nu strica sa arunci un ochi asupra tuturor lichidelor de la motor. Verifica nivelul uleiului de la motor, nivelul uleiului de la cutia de viteze automata, nivelul antigelului, lichidul de frana, lichidul de servo-directie si chiar lichidul de parbriz. Asigura-te ca toate sunt la nivelul maxim indicat de rezervor si ca nu ai scurgeri importante la niciunul. Nu strica sa ai cu tine cate un bidon de rezerva din fiecare, insa daca esti stramtorat cu spatiul, cel mai bine este sa pleci de acasa cu masina pusa la punct. Uita-te in manualul masinii si asigura-te ca vei completa numai cu lichidul indicat de producator!

Starea luminilor

Verificarea de vacantaUn lucru foarte important ce trebuie verificat este starea luminilor. In primul rand, pentru ca daca cumva te vei trezi intr-o tara civilizata precum Germania, Austria sau Elvetia cu un bec ars la far si te prinde politia, te poti trezi cu amenzi usturatoare. Asadar, nu strica sa pierzi 5 minute pe o verificare a tuturor luminilor exterioare. Verifica farurile ca pozitiile, faza scurta si cea lunga sa mearga bine, stopurile, stopurile de frana, iluminarea numarului de inmatriculare, semnalizarile si avariile. Iti recomandam sa ai cu tine de rezerva si doua becuri pentru far, nu se stie se arde unul si nu vrei sa te vada vreun agent de politie care sa-ti dea amenda pentru ca o piesa de 20 de lei s-a stricat...

Bateria si incarcarea ei

Verificarea de vacantaAcumulatorul masinii trebuie si ea verificata. Din pacate, bateria masinii este o piesa destul de pretentioasa care te poate lasa fara nicio avertizare, cand ti-e lumea mai draga. Mai ales daca are o vechime destul de mare in spate. O poti verifica cu un multimetru digital foarte usor. Verifica tensiunea bateriei cand masina este oprita si verifica tensiunea cand motorul merge, ca sa vezi daca alternatorul incarca. Pune un prieten sa tureze motorul pe loc, in timp ce tu verifici daca tensiunea creste odata cu turatia. In plus, daca cumva acumulatorul de sub capota are un martor, verifica-i culoarea si asigura-te ca acesta este verde, culoare ce iti spune ca bateria este in stare buna.

Verificarea actelor

Verificarea de vacantaUltimul lucru pe care il doresti cand ajungi la granita este sa fii intors din drum ca nu ai actele necesare. Asadar, asigura-te ca detii talonul masinii, asigurare valabila, rovinieta de drum din Romania, Inspectia Tehnica Periodica la zi, dar si alte acte necesare in functie de tara: Carte Verde, rovinieta de drum, etc. Nu uita neaparat sa iti faci o procura pe numele tau, in cazul in care masina cu care vrei sa iesi din tara nu are actele pe numele tau, pentru ca la granita vei fi controlat si trebuie sa demonstrezi ca ai dreptul sa iesi din tara cu automobilul la volanul caruia te afli.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Verificarea de vacanta
mai multe